Het idee om een elektrisch voertuig (EV) te gaan besturen en dat je in plaats van te moeten tanken deze op een stopcontact aansluit, klinkt best goed, toch? Het wordt echter nog beter als je rekening houdt met de vele andere voordelen, die elektrische voertuigen ten opzichte van traditionele auto’s op benzine hebben, zoals gemakkelijk accelereren en bijna geen motorgeluiden.

Er zijn tegenwoordig veel EV’s op de markt, zoals bijvoorbeeld die van Tesla, Chevrolet en Nissan, die echt de moeite waard zijn om enthousiast over te worden. Maar er zijn wel een paar dingen die kopers, die voor het eerst elektrisch gaan rijden, zich moeten afvragen voordat ze de overstap van benzine naar elektrisch maken. Dus hier vind je zeven tips voor kopers, die op zoek zijn naar een elektrische auto.

Kijk naar de laadinfrastructuur in jouw buurt

elektrische autos opladen

Sommige delen van het land hebben schijnbaar op elke hoek voor elektrische auto’s oplaadpunten en andere delen weer niet. Als je buitenshuis wilt opladen, moet je jouw oplaadinfrastructuur voor voertuigen in de buurt eens goed bekijken.

Openbare oplaadpunten bevinden zich vaak op plaatsen zoals bij supermarkten, zodat jouw auto kan worden opgeladen terwijl hij op de parkeerplaats staat. Misschien heb je zelfs het geluk een werkgever te hebben, die laadpalen aanbiedt, in welk geval de getallen voor de beperkingen van het bereik zouden veranderen. Als je niet van plan bent om bijna leeg te rijden tussen het moment dat je jouw huis verlaat en wanneer je terugkomt, zou openbaar opladen geen grote zorg moeten zijn, maar als je de neiging hebt om lange afstanden achter elkaar te rijden, kan het probleem ervoor zorgen dat de levensvatbaarheid van een elektrisch voertuig voor jouw levensstijl wordt verkleind. Bedenk ook dat elektrische voertuigen vaak worden aangeprezen als geweldige stadsauto’s, maar als je geen garage hebt waar je jouw auto elke nacht kunt opladen, hoe zou je dan jouw auto moeten opladen?

Kijk welke incentives er voor jou beschikbaar zijn

De vraag of elektrische voertuigen betaalbaar zijn, is vrij moeilijk te beantwoorden omdat het grotendeels afhangt van waar je woont. Er zijn federale EV-incentives, maar die beginnen voor sommige fabrikanten, die al veel EV’s hebben verkocht te vervallen omdat deze in theorie geen incentives meer nodig hebben om de auto’s te kunnen verkopen. Veel staten bieden niet alleen rond de prijs van de auto, maar ook rond belastingen en de registratie incentives voor EV’s.

Overweeg de kosten, die uniek zijn voor het bezitten van een elektrische auto

elektrische-auto-tesla

Het is algemeen bekend dat het minder geld kost om een elektrische auto te laten rijden dan een auto op benzine maar er zijn nog steeds enkele kosten waarmee je rekening moet houden, die uniek zijn voor het bezit van een elektrische auto. Het bezitten van een elektrische auto betekent niet dat het opladen van jouw auto gratis is, alleen maar omdat je geen benzine meer hoeft te kopen. Je kunt verwachten dat jouw elektriciteitsrekening omhoog gaat, maar de extra kosten voor elektriciteit zullen nog steeds lager zijn dan wat je aan benzine zou uitgeven.

Je moet echter ook bedenken wat voor soort laadconfiguratie je in jouw eigen huis nodig hebt. Zal een langzame oplader van niveau 1, die op een gewoon stopcontact kan worden aangesloten, voldoende zijn of moet je upgraden naar een duurdere oplader van niveau 2, die een semi-permanent onderdeel van jouw garage zou worden? En als je ooit een grotere afstand moet afleggen dan het bereik van jouw elektrische auto toelaat, moet je dan een auto huren?

Afhankelijk van jouw rijbehoeften kunnen dergelijke uitgaven natuurlijk wel oplopen – om nog maar te zwijgen over het feit dat elektrische auto’s, zelfs na incentives, over het algemeen duurder zijn dan auto’s van een vergelijkbare grootte, die op benzine rijden. De vraag of je op de lange termijn geld zou kunnen besparen door voor een elektrische auto te gaan, vereist wat rekenwerk, dat rekening met jouw unieke rijgedrag houdt.

Kijk naar de garantie

Elektrische auto’s zijn nu ongeveer een decennium op de markt, maar de moderne elektrische autotechnologie staat nog echt in de kinderschoenen. Om bestuurders wat gemoedsrust over deze nieuwe voortstuwingstechnologie te geven, zijn fabrikanten vrij genereus met garanties, niet alleen voor de auto’s zelf, maar ook voor de batterijen en elektrische aandrijflijnen in EV’s en plug-in hybrides.

De garanties op de batterijen voor zowel de Nissan Leaf als de Chevy Bolt zijn bijvoorbeeld 8 jaar/100.000km, die zowel de basisgarantie als de garantie op de aandrijflijn overtreffen. Dit betekent dat of je nu nieuw of licht gebruikt koopt, je voorlopig geen zorgen hoeft te maken over die dure batterijproblemen.

Past het bij jouw levensstijl?

elektrische auto

Het EV-landschap groeit constant, maar anno 2019 is het nog vrij beperkt tot voornamelijk kleine auto’s. Populaire EV’s zijn de Chevy Bolt, de Nissan Leaf en de Tesla Model 3, allemaal compacte auto’s. Het lijdt geen twijfel dat er uiteindelijk meer utilitaire elektrische vrachtwagens en SUV’s zullen komen, maar als je een betaalbaar voertuig met drie rijen stoelen nodig hebt of gewoon meer bruikbaarheid wilt dan een compacte auto biedt, past een elektrische auto misschien niet goed bij jouw levensstijl.

Zou een hybride auto eigenlijk beter bij je passen?

Als je al het bovenstaande hebt overwogen en je nog steeds niet zeker weet of een elektrische auto geschikt voor je is, is het misschien tijd om een hybride te overwegen. De markt voor plug-in hybrides (auto’s die op elektriciteit rijden met benzinemotoren, die aanslaan als ze geen stroom meer hebben) is behoorlijk diverser dan de EV-markt, met aanbiedingen zoals de hybride minivan Chrysler Pacifica, de hybride Subaru Crosstrek cross-over (die offroad behoorlijk competent is) en SUV’s zoals de Mitsubishi Outlander PHEV of de Kia Niro, die verkrijgbaar zijn als een conventionele hybride, plug-in hybride of EV. Dergelijke voertuigen kunnen je enkele van de voordelen van een elektrische auto geven, zonder de angst voor het bereik.

Vermorzel die actieradius

tesla

Een voor de hand liggende beperking van elektrische voertuigen is de actieradius. Elke EV heeft een punt waarop de stroom opraakt en opladen is dan niet zo eenvoudig als het vullen van die benzinetank. De nationale laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen verbetert voortdurend, maar het aantal laadstations in Nederland ligt nog steeds niet in de buurt van het aantal benzinestations.

Om deze reden moet het bereik één van jouw belangrijkste overwegingen zijn, wanneer je op pad gaat voor een elektrische auto. De meeste moderne elektrische voertuigen hebben echter wel voldoende actieradius om méér dan het gemiddelde dagelijkse woon-werkverkeer in Amerika te dekken. Hierdoor zijn de elektrische voertuigen goed voor mensen, die niet veel buiten hun woon-werkverkeer en de normale boodschappen rijden. Als je erover denkt om van een elektrische auto jouw dagelijkse voertuig te maken, is het een goed idee om bij te houden hoeveel kilometers je op een gemiddelde dag rijdt. Als de actieradius van de elektrische auto, waarin je geïnteresseerd bent, ver boven dat getal ligt, dan zul je waarschijnlijk geen moeite hebben om met die elektrische auto te leven.

Overweeg een persoonlijke lening

Tegenwoordig zou je een elektrische auto kunnen aanschaffen met een persoonlijke lening, aangezien dat een leenvorm is met een vaste rente en looptijd. Vergelijk altijd leningen en ga niet zomaar voor de grootbanken, maar kijk goed naar de geboden rente-percentages. Het belangrijkste is ook dat er goed gekeken wordt naar hoeveel je kunt lenen.

Laat een reactie achter