Net zoals in Amerika en Azië is de elektrische fiets nu ook flink populair aan het worden onder de Europeanen. Of het nou voor boodschappen is, lange reisafstanden of gewoon voor de lol, meer en meer mensen zien in dat een elektrische fiets een handige manier van vervoer is, en het is ook nog leuk. Helaas is het niet makkelijk om een elektrische fiets uit te kiezen. Lees de 10 tips hieronder die je helpen bij het maken van een keuze voor de perfecte e-bike.

1. Ga na wat je nodig hebt

Elektrische fietsen zijn ontworpen voor verschillende mensen met verschillende behoeften. Je mag zelf bepalen wat het belangrijkst is voor jou en wat je helemaal niet belangrijk vindt, en leg dat uit aan de verkoper. Als je comfort heel belangrijk vindt dan is het misschien handig om voor een e-bike te gaan zonder stang in het midden. Als je meer bent van het tegen bergen op fietsen, dan is een naafmotor van meer dan 250 watt misschien wat voor jou, of misschien zoek je dan wel een motor die gemonteerd is in het midden. Als je van plan bent lange afstanden te gaan rijden, dan kan je beter gaan voor een batterij van 400 wattuur. Het begrijpen van je persoonlijke behoeften zullen je helpen bij het kiezen van de juiste fiets.

2. De garantie van een e-bike is belangrijk

Een elektrische fiets kopen is een grote investering, of het nou een elektrische fiets van €1.000 of €5.000 is. De garantie zal je verzekeren dat je investering het geld waard is. Een garantie van twee jaar op onderdelen, motor en batterij is normaal om te verwachten bij de meeste producten van elektrische fietsen vanaf €1.500.

3. Kies de juiste e-bike verkoper

Het kopen van een elektrische fiets zou net zo moeten verlopen als het kopen van een gewone fiets in een winkel, omdat het gewoon een product is dat je koopt. Je zou de winkel waar je een elektrische fiets wil gaan kopen moeten beoordelen op drie punten: gevoel, inzet en kwaliteit. Het gevoel dat je krijgt als je de winkel binnenloopt moet goed zijn. Is het personeel vriendelijk, weet veel van de producten en helpen je goed? Inzet verwijst naar of het personeel zijn best doet en enthousiast is over de elektrische fietsen. Hebben ze veel e-bikes of zijn er alleen een paar weggestopt achterin de winkel? Als je weet dat een winkel veel inzet toont als het op elektrische fietsen aankomt dan weet je dat je goed geholpen gaat worden in het zoeken naar een fiets die bij je past. Het laatste punt, kwaliteit, gaat over het soort fietsen die verkocht worden in de winkel. Verkopen ze merkfietsen die je kunt opzoeken of zijn het allemaal elektrische fietsen waar je eigenlijk weinig over te weten kan komen? Je moet erachter zien te komen of de verkoper wel echt zijn best wil doen voor de e-bikes en niet een winkel heeft om snel wat geld te verdienen.

fietsen in de bergen

4. Heb vertrouwen in je gevoel

Het kan best op een oerwoud van informatie lijken, en niets is minder waar. Er zijn veel keuzes, veel meningen en niet veel op het gebied van vertrouwde organisaties die elektrische fietsen op een systematische manier beoordelen en certificeren. Wat moet je als consument doen? De beste strategie is om je gevoel te vertrouwen. Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is dat waarschijnlijk zo. Als een fiets van een merk is waarvan je nog nooit hebt gehoord of niks over kunt vinden, blijf er dan maar bij uit de buurt.

5. Kwaliteit telt, maar service ook

Elektrische fietsen zijn geen speeltjes, het zijn transportmiddelen. De kwaliteit van de e-bike zelf, ongeacht het aandrijfsysteem, is erg belangrijk. Het is nog belangrijker als je van plan bent er dagelijks mee op pad te gaan. De kwaliteit van e-bike onderdelen is vrij eenvoudig te beoordelen door ernaar te kijken… motoren en batterijen kan wat lastiger worden. Als je twijfelt, zoek dan naar informatie over de merken van de motoren en batterijen. Onthoud wel dat de kwaliteit van de onderdelen geen verschil maakt als de elektrische fiets niet goed is afgesteld. Je plaatselijke fietsenmaker is je grootste vriend als het gaat om het onderhoud van de onderdelen waarin je investeert. Het merk Stromer is aan te raden, als je op zoek bent naar goede kwaliteit.

6. Denk aan het lange termijn

Het zijn van duurzaam is meer dan alleen op elektriciteit werken: het gaat ook om hoe de elektrische fiets is gebouwd, de kwaliteit van de constructie en de service na de aankoop om de elektrische fiets in goede staat te blijven houden. Je moet ervan uitgaan dat je fiets vijf tot tien jaar meegaat als je het minimaal onderhoudt, en dat je batterij 600 tot 800 keer volledig opgeladen moet kunnen worden. Wanneer de batterij vervangen moet worden dan zou je fietsenmaker de batterij moeten hergebruiken en niet weggooien.

7. Je krijgt waar je voor betaalt

Het oude gezegde past ook bij elektrische fietsen en ook bij vele andere dingen in het leven. Het is niet goedkoop om een op lithium-ion gebaseerde elektrische fiets te bouwen die betrouwbaar is en onderdelen heeft van kwaliteit. Voor fietsen met motor of met trapfrequentiesensor, dan moet je ervan uitgaan dat je minstens €1.200 gaat betalen. Voor elektrische fietsen met een koppelsensor betaal je makkelijk meer dan €2.000. Het goede nieuws is dat je met een elektrische fiets van hoge kwaliteit vrij snel uit de kosten bent, en dan reken je het plezier nog niet eens mee!

8. Koop in de buurt

Als het mogelijk is, koop in de buurt. In het beste geval heb je wat vragen over je fiets, en in het ergste geval zal je wat problemen hebben, maar in beide gevallen wil je niet te ver weg wonen van de winkel waar je je elektrische fiets hebt gekocht wanneer je hulp nodig hebt. Het is makkelijk om experts op het gebied van elektrische fietsen binnen handbereik te hebben.

9. Maak een testrit op de e-bike

e-bike test rit

Misschien is het testritje wel de meest belangrijke en het leukste onderdeel van het kopen van een elektrische fiets. Bij het uitproberen van een elektrische fiets hoef je even niet te denken aan de recensies en onderzoek en hoef je alleen maar na te gaan: ‘Houd ik van deze fiets?’. Zo ja, stel dan wat andere vragen: ‘Kan ik hier makkelijk de berg mee op fietsen?’; ‘Is dit het formaat waar ik naar op zoek ben?’ en ‘Is dit de kwaliteit en functionaliteit die ik nodig heb?’.

10. Heb hoge verwachtingen

Als je een elektrische fiets gaat kopen met een gepatenteerd elektrisch systeem, dan moet je vertrouwen hebben in de fietsproducent. Een goede vuistregel is om weg te blijven bij elektrische fietsmerken met gepatenteerde systemen als het merk niet veel verkocht wordt in Noord-Amerika of Europa.

Laat een reactie achter