Ontrouw is een slechte zaak met grote gevolgen die meestal leiden tot een breuk in je relatie of huwelijk. Veel ontrouw wordt gezien als verraad van een partner. Maar gaat ontrouw alleen om lichamelijk contact en fysiek intieme momenten? Bestaat er ook emotioneel vreemdgaan en is dat hetzelfde als fysiek vreemdgaan?

We hebben elke dag contact met veel mensen. We communiceren online, we ontmoeten collega’s op het werk tijdens de lunch of koffie. Heel gemakkelijk kan de relatie met een bepaald persoon in je dagelijks leven ervoor zorgen dat je je partner emotioneel bedriegt.

Veel mensen beweren dat zolang het niet om seks gaat, het geen ontrouw is. Maar hoe zou je partner zich voelen als hij erachter komt wat voor connecties je hebt of hoe je met je collega communiceert? Hoe zou jij je voelen als je in zijn plaats was? Ontrouw of affaires worden geassocieerd met intimiteit, het delen van geheimen en emotionele energie die je besteedt aan een bepaalde persoon in je dagelijks leven die niet je partner is. Meestal ontkennen degenen die betrokken zijn bij emotioneel vreemdgaan dit omdat het makkelijker voor ze is en ze zich op deze manier niet schuldig voelen. Ze worden getroost met de woorden: “Wat ik met hem/haar heb, is gewoon een vriendschap.” Er is geen definitie voor emotioneel vreemdgaan, maar als we deze situatie moeten definiëren dan zal dat zo zijn: Emotioneel vreemdgaan is intieme momenten, geheim delen, intieme gesprekken of sms’jes, en/of emoties die je deelt met een ander dan je partner.

Fysiek of emotioneel, het maakt niet uit. Het herstel van je relatie zal moeilijk zijn en waarschijnlijk zullen de dingen tussen de partners die emotioneel vreemdgaan hebben meegemaakt nooit meer hetzelfde zijn.

Wanneer is er sprake van emotioneel vreemdgaan?

man-op-telefoon

Als er sprake is van emotioneel vreemdgaan, vinden de meeste ontmoetingen met een derde persoon plaats zonder dat de partner het weet.

Steeds vaker neemt de persoon die emotioneel vreemdgaat de tijd om niet alleen zakelijke, maar ook privégesprekken met iemand te voeren. In die gesprekken deelt de emotionele bedrieger intieme geheimen en details, zelfs die ze niet aan hun partner vertellen. De persoon die een emotionele affaire aangaat, wordt zich ervan bewust dat hij/zij niet wil dat zijn/haar partner ziet hoe hij/zij zich gedraagt terwijl hij/zij bij de derde persoon is.

De belangrijkste vraag die je jezelf stelt tijdens het lezen van dit artikel is: Doe ik mee aan emotioneel vreemdgaan? De meeste mensen gaan zo’n relatie niet aan met de bedoeling om een affaire te hebben, het gebeurt gewoon als beide partijen nader tot elkaar komen. Als je meer en meer geïnteresseerd begint te raken in zijn/haar leven, details over het jouwe onthult, als je het leuk vindt als je bij die derde persoon bent, zelfs afhankelijk wordt van jullie gesprekken en de manier waarop jullie je voelen terwijl jullie appen, dan ben je zeker bezig met emotioneel vreemdgaan.

De grootste waarheid is dat hoe meer je je hecht aan die derde persoon, hoe meer de aantrekkingskracht toeneemt en de kans op geslachtsgemeenschap met die persoon ook. Daarom kan emotioneel vreemdgaan gemakkelijk overgaan in fysiek vreemdgaan.

Hoe weet je of je zelf emotioneel vreemdgaat?

Illustration Text GIF by Jacqueline Jing Lin

Er zijn aspecten van de relatie die erger kunnen zijn dan fysieke ontrouw. Het gaat dan om emotioneel vreemdgaan. Flirten met een ander terwijl je een relatie hebt kan erger zijn dan fysiek contact.

De grootste boosdoeners voor emotioneel vreemdgaan zijn sociale netwerken, zoals Facebook, Instagram en Twitter. Met deze verbindingen krijgt vreemdgaan op dit moment een heel andere dimensie. In tegenstelling tot vroeger is de mogelijkheid om vreemd te gaan veel groter door de versnelde dynamiek van het leven en de vrienden die we hebben op sociale netwerken. Het is heel gemakkelijk om betrokken te raken bij dit soort ontrouw. Soms kan de meest dringende behoefte om met iemand te praten en iets te delen wat je dwars zit, leiden tot emotionele ontrouw.

Veel van dit soort affaires beginnen online of op het werk. Flirten via sociale netwerken lijkt misschien onbeduidend, omdat het elkaar niet raakt en in een virtuele wereld gebeurt. Maar experts waarschuwen dat dit soort vreemdgaan een gewoonte wordt die heel gevaarlijk kan worden. Om te controleren of je emotioneel ontrouw bent, kun je de volgende vragen beantwoorden:

1. Vermijd je om je partner te vertellen hoe lang je overdag met de ander hebt doorgebracht?
2. Lieg je tegen je partner over de derde persoon?
3. Onthul je details van je leven aan een persoon en vertel je zelfs over meningsverschillen met je partner?
4. Maak je je zorgen over je uiterlijk en de indruk die je achterlaat terwijl je bij hem/haar bent?
5. Stel je jezelf intiem voor met de derde persoon?
6. Is er sprake van seksuele aantrekkingskracht tussen jou en de derde persoon?
7. Kriebelt je geweten als je partner jullie samen ziet?
8. Als je je partner dezelfde dingen ziet doen als jij met je derde persoon, zou je je dan bedrogen voelen?
9. Heb je het gevoel dat je iets verkeerds doet als je wat tijd doorbrengt met de ander?
10. Denk je aan iemand anders dan je partner? Als je drie of meer van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, ga dan op tijd weg, je bedriegt je partner emotioneel!

Hoe zorg je dat je zelf niet emotioneel vreemdgaat?

1. Flirt niet! Het brengt warme gevoelens van aantrekkingskracht met zich mee die altijd resulteren in ontrouw, emotioneel of fysiek.
2. Besteed speciale aandacht aan de communicatie met collega’s op het werk of met vrienden op sociale netwerken.
3. Besteed aandacht aan je relatie met je partner. Als je onenigheid hebt in je relatie of huwelijk, ben je kwetsbaarder voor emotioneel vreemdgaan.
4. Vermijd zelf af te spreken met een ex of persoon van wie je ooit hield. Vermijd ook contact met deze persoon. Het is heel gemakkelijk om emotioneel vreemd te gaan met een persoon die in het verleden iets voor je betekende.
5. Breng niet veel tijd door met mensen die vreemdgaan en zich niet schamen om het toe te geven. Met hun opvattingen kun je gemakkelijk onder invloed raken.

Wat te doen als je al emotioneel bent vreemdgegaan?

man-telefoon-raam-verdrietig

Je moet dat emotionele vreemdgaan onderbreken. En niet met de bedoeling om vrienden te blijven, maar om elke communicatie te stoppen, tenzij je gedwongen wordt om samen te werken, houd dan vast aan een strikt professionele communicatie. Neem je verantwoordelijkheid. Je bent zo’n relatie aangegaan, leg de schuld niet bij een ander. Om je relatie te redden en soortgelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen, vraag je jezelf af waarom je het hebt gedaan? Of het nu komt door meningsverschillen met de partner, ruzies, een laag zelfbeeld, enzovoort. Waardeer je partner. Wees eerlijk en open, verbeter de communicatie en zoek manieren om de spanning in je relatie of huwelijk te herstellen. Als je partner erachter komt dat je een relatie hebt met een ander, wees dan eerlijk.

Als je je relatie niet wilt verliezen, vertel je partner dan de waarheid en geef het tijd voor herstel en wat tijd voor je partner om de situatie te accepteren. Het grootste verlies bij emotioneel vreemdgaan is het verlies van vertrouwen tussen de partners. Het herstel van vertrouwen in je relatie zal niet gemakkelijk zijn. Maar als je van je partner houdt en je wilt je relatie redden, probeer dan de bovenstaande tips uit te voeren.

Wat is geen emotioneel vreemdgaan

Zoals er geen definitie is voor emotioneel vreemdgaan, is er ook geen concrete definitie van wat geen emotionele affaire is. Niet elke communicatie met iemand anders is slecht en leidt tot een affaire en niet alle sms’jes horen bij emotioneel vreemdgaan. Het hebben van een sociaal leven, vrienden of tijd doorbrengen met je collega’s is een normale zaak. Hier zijn 2 dingen die volkomen normaal zijn en geen emotioneel vreemdgaan zijn.

Voorbeelden van gepaste activiteiten

1. Tijd doorbrengen met een vriend Als je wat tijd doorbrengt met je vriend, en als je partner daarvan op de hoogte is, is dat geen emotioneel vreemdgaan.

Wanneer iemand emotioneel vreemdgaat, vertelt hij meestal leugens en vertelt hij zijn partner niet over de kwaliteit van de tijd die hij doorbrengt met de derde persoon. Dus, als je niet het gevoel hebt dat je iets verkeerd doet, je tijd die je doorbrengt met je vrienden niet verbergt en je partner zich er prettig bij voelt, dan is het geen emotioneel vreemdgaan.

2. Gesprekken voeren met iemand die je vriend is. Daarnaast is appen en communiceren met je vrienden geen emotioneel vreemdgaan.

Je mag best een sociaal leven hebben naast je relatie. En als dit sociale leven niets intiems of emotioneels met een derde persoon inhoudt, dan is dit geen emotioneel vreemdgaan.

Samenvatting

Veel mensen dromen over andere partners omdat het een manier is om weg te lopen van de problemen in de relatie. En omdat ze niet verder gaan dan de intimiteitsgrens, zijn ze geneigd te denken dat hun emotioneel vreemdgaan volledig gepast is.

Emotioneel vreemdgaan is aantrekkelijk omdat er geen concrete affaire is, dus er is geen straf, en er is ook de aantrekkelijke dosis adrenaline, die het saaie dagelijkse leven afbreekt. Maar als mensen die emotioneel vreemdgaan niet omgaan met hun verlangens en behoeften en niet proberen de echte problemen met hun partner op te lossen, kunnen ze dezelfde schade aanrichten als bij gewoon lichamelijk vreemdgaan.

Het herstel van de relatie is net zo moeilijk als na fysiek vreemdgaan. Het is een feit dat emotionele ontrouw bestaat. Het hebben van een affaire met iemand omvat niet alleen het hebben van seks, maar ook de manier van communiceren, de frequente ontmoetingen, de geheimen en details van je leven die je aan die persoon onthult.

Een te nauwe band met een vriend of collega, of regelmatige communicatie via internet, kan je relatie of huwelijk met je partner schaden.

Als je emotioneel vreemdgaat, laat je dan allereerst niet misleiden, wees eerlijk tegen jezelf, wees je ervan bewust dat je moet stoppen en dat emotioneel vreemdgaan hetzelfde is als fysiek vreemdgaan.

De relatie na het overleven van emotioneel vreemdgaan zal niet gemakkelijk zijn. Vertrouwensproblemen en ruzies zullen er dagelijks deel van uitmaken. Maar als er liefde is, kan alles worden opgelost.

Laat een reactie achter