Er zijn meer energiebedrijven om uit te kiezen dan er weken in het jaar zijn en het aantal gas- en elektriciteitsleveranciers in Nederland groeit nog steeds. Het kiezen uit een steeds groter wordende lijst kan ontmoedigend zijn.

Groene energiebedrijven

Je zult verschillende energieleveranciers tegenkomen en een aantal tarieven, die zichzelf als ‘groen’ bestempelen. Maar er is geen vaste definitie van wat ‘groen’ nu eigenlijk betekent, dus het is de moeite waard om dit voordat je je aanmeldt te controleren.

Ga op zoek naar bedrijven die 100% groene elektriciteit bieden en hernieuwbare energiebronnen financieren, zoals bedrijven voor zonnepanelen, windturbines en biomassa.

Het is een algemeen fabeltje dat duurzame energie meer geld moet kosten.

zonnepaneel

Innovatieve energietarieven

Er was eens een regel dat energiebedrijven slechts vier verschillende tarieven mochten aanbieden. Sinds dat is geschrapt, verschijnen er steeds meer verschillende tarieven.

Slimme tarieven vereisen dat je een slimme meter hebt geïnstalleerd. Soms bieden ze, in vergelijking met een regulier metertarief, korting. Andere slimme tarieven geven lagere prijzen voor elektriciteit, die op specifieke tijden van de dag wordt gebruikt.

Variabele tarieven berekenen de energieprijs op basis van de inkoopprijs. Het doel is om de prijs, die je voor energie betaalt, veel transparanter te maken. Wanneer de inkoopkosten dalen, zie je de besparingen echt worden doorberekend. Maar als de prijs toeneemt, betaal je ook meer.

Lokale energiebedrijven

Sommige energiebedrijven hebben partnerschappen met lokale afdelingen en bestaande energiebedrijven om zo de lokale bevolking goedkoper gas en elektriciteit te kunnen leveren. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, moet je wel huren van de gemeente. Nationale energiebedrijven verkopen soms tarieven, die alleen beschikbaar zijn in specifieke gebieden.

Kies je favoriet en doe wat onderzoek

Zorg ervoor dat je een elektriciteitsaanbieder kiest met een eenvoudig plan dat past bij jouw behoeften. Zorg er ook voor dat het elektriciteitsbedrijf maatschappelijk verantwoord, milieuvriendelijk en ethisch verantwoord is. Op die manier kun je vertrouwen hebben in jouw omgang met hen.

Een goed hulpmiddel om te gebruiken is een internet zoekopdracht. Voer de bedrijfsnaam in een zoekmachine zoals Google of Yahoo in. Voeg na de bedrijfsnaam het woord ‘scam’, ‘oplichting’ of ‘klachten’ toe. Als het bedrijf een twijfelachtige geschiedenis heeft, kom je het te weten voordat je van leverancier van elektriciteit wisselt.

Klantenservice staat centraal

Het oude gezegde “de klant is koning” is ook van toepassing op de energiesector en dat mag je nooit vergeten bij het overstappen van elektriciteitsbedrijven. Je kunt af en toe problemen ondervinden met een dienst, maar de sleutel tot tevredenheid is de manier waarop het bedrijf omgaat met het probleem en jou antwoord geeft.

Laat een reactie achter