Ooit dit gehoord: “sollicitanten op instapniveau aannemen, minimaal drie jaar ervaring”? Dat lijkt natuurlijk bijna onmogelijk voor de meeste studenten die net zijn afgestudeerd, maar gelukkig zijn er mogelijkheden en kan je ook alvast gaan werken zonder diploma. Wij zetten 7 manieren om ervaring op te doen als student op een rijtje.

1. Parttime baan

Medewerker groenvoorziening aan het werk met een heggenschaar.

Bron: Globen.nl

Een deeltijdbaan is een prima manier om je studiekosten te dekken en afhankelijk van hoe goed betaald de baan is, kun je ook nog wat zakgeld verdienen. Je kunt flexibele deeltijdbanen vinden, waardoor je je eigen schema kunt maken.

Achter de bar staan, werken in een callcenter of werken op de campus tot daadwerkelijk assistent zijn in een groot bedrijf, een parttime baan kan een waardevolle ervaring opleveren. Overweeg parttime banen op je interessegebied, maar zoek ook naar minder voor de hand liggende alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan werken in de groenvoorziening. Dit kan een geweldige leerervaringen zijn waardoor je een veelzijdige set vaardigheden kan ontwikkelen.

Als internationale student mag je tijdens het semester (in de meeste Europese landen) 20 uur per week in deeltijd werken.

2. Zomer- of wintervakantie banen

In de meeste landen kun je drie maanden fulltime werken tussen de academische jaren door. Het beste van zomerbanen is dat je je geen zorgen hoeft te maken over dat het je studie verstoort. Het enige waar je je op hoeft te concentreren is je werk en er heel goed in zijn. Om nog maar te zwijgen van de voordelen van het werken op een vakantielocatie zoals op vakantieoorden.

3. Stages

man-legt-uit-vrouw-kantoor-laptop-meeting

Een stage is een manier om beroepservaring op te doen op een werkplek, meestal zonder betaald te worden. Veel stages worden door universiteiten aangeboden als onderdeel van een studie. Cijfers kunnen afhangen van de taken die je tijdens je stage hebt voltooid en je zult waarschijnlijk een project en eventueel voortgangsrapporten moeten afronden als onderdeel van de stage.

Stages worden meestal gevolgd tussen je tweede en laatste jaar aan de universiteit. De meeste grote wervingsbureaus adverteren stages vanaf het vroege najaar tot en met het voorjaar.

4. Vrijwilligerswerk

Doe ervaring op en krijg connecties met de industrie terwijl je de gemeenschap helpt! Afhankelijk van je opleiding kan vrijwilligerswerk eigenlijk nuttiger zijn dan een baan. Vrijwilligerswerk kan je helpen sociale problemen beter te begrijpen en je kunt bijdragen aan het oplossen van ten minste een deel van het probleem. Je werk zal niet het enige zijn dat hoog gewaardeerd wordt, maar misschien kom je met vernieuwende ideeën en help je verenigingen of organisaties die diverse sociale problemen helpen voorkomen.

Tijdens een vrijwilligerswerk kun je mensen ontmoeten die geloofwaardige contactpersonen kunnen worden voor toekomstige baanaanbevelingen of ooit je werkgevers kunnen worden.

5. Schaduwen op het werk

Breng tijd door en observeer een of meer professionele personen binnen een bedrijf. Met vakanties als de beste tijd om te schaduwen op het werk, krijg je de kans om inzicht te krijgen in het soort werk dat bij een bepaald vakgebied komt kijken. Hoewel het zelden een betaalde optie is, kan schaduwen op het werk voor jou een unieke kans zijn om ervaring op te doen op een plek waar betaalde werkervaringsplaatsen zeldzaam zijn.

Je zult nooit adverteerders over schaduwen op het werk zien, je moet altijd zelf contact opnemen met het bedrijf en onderhandelen over de inhoud en de voorwaarden van het werk. Schaduwen op het werk is vergelijkbaar met een stage, maar is minder gestructureerd en moeilijker te vinden.

Tijdens het schaduwen zul je altijd vragen moeten stellen in verband met alles wat je niet weet of begrijpt en soms zelf moeten uitzoeken wat de belangrijkste geheimen zijn van het vakgebied of de persoon die je observeert.

6. Inzichtprogramma’s

bedrijf-vergadering-kantoor

Inzicht programma’s zijn meestal bedoeld voor eerstejaars studenten, met als doel inzicht te geven in de organisatie/het bedrijf en hoe ze “achter de schermen” werken. Een inkijk programma is niet altijd per se een werkoptie, want het kan een dag tot een week duren en soms wat langer.

Een inzicht programma kan echter de eerste stap zijn in het sollicitatieproces voor een stage en andere werkervaringsmogelijkheden. Daarnaast zijn inzicht programma’s uiterst nuttig als ze verband houden met een onderzoeksproject, opdracht of afstudeerwerkstuk waaraan je werkt.

Tijdens een inzicht programma kun je je vermaken omdat je workshops en presentaties bijwoont en betrokken raakt bij enquêtes en andere interactieve spelletjes.

7. Casual werknemer of freelancer

Dit is een flexibele regeling voor jou als werknemer en ook voor het bedrijf. Hoewel meestal gebruikt voor korte en soms onregelmatige periodes, kun je ook in een langdurige regeling werken. Als losse werknemer kan je gevraagd worden om op korte termijn te werken en in de meeste gevallen krijg je ook op korte termijn te horen wanneer je werk niet meer nodig is.

Aan de andere kant krijg je wat extra betaald voor je werkuren als compensatie voor het feit dat je geen duidelijk contract of regeling hebt. Een veel voorkomend voorbeeld van banen met losse dienstverbanden zijn de telewerk/afstandsbanen.

Je kunt thuis werken, achter de computer, met een vast of flexibel rooster. Een thuiswerk baan kan heel handig zijn, op voorwaarde dat je een goede internetverbinding hebt en soms ook de telefoon moet gebruiken.

Het grootste voordeel is dat je ergens in Europa kunt studeren, maar dat je in feite kunt werken voor een bedrijf dat in de VS of ergens anders is gevestigd. Denk aan remote banen zoals schrijver, redacteur, data entry, virtueel consultant en klantenservice medewerker.

Verbeter je cv met een studentenbaan

man-tas-loopt-naar-buiten

Met het geld dat je verdient, kun je een deel van de studielening terugbetalen, je collegegeld betalen of andere uitgaven die de meeste studenten hebben (huisvesting, verzekering, enz.). De persoonlijke voordelen van werken tijdens je studie zijn meestal groter dan het eigenlijke inkomen.

Je wordt een verantwoordelijker en gedisciplineerder persoon, krijgt meer zelfvertrouwen, leert voorzichtiger en verstandiger met geld om te gaan en over het algemeen zal de ervaring zeker goed staan op je CV.

Laat een reactie achter