Waar veel gesproken wordt over vliegschaamte en veel mensen ook geen zin hebben in ellenlange autoritten richting vakantieadres, vormt de trein een duurzaam en relaxt alternatief. Je betaalt er wel wat meer voor, maar je krijgt er veel voor terug. Reis heerlijk ontspannen – wanneer het weer kan – door heel Europa.

Besparen op andere zaken

geld-munten

De vergelijking van de tarieven van treintickets met de prijsknallers in de luchtvaart is eigenlijk oneerlijk geworden: duurzaam reizen is nou eenmaal wat duurder, langzamer en minder populair. Toch, wanneer je de proef eens op de som wilt nemen, zou je de pijn in je portemonnee kunnen verzachten om geld te besparen op andere zaken. Wat vaker naar de Lidl in plaats van de Albert Heijn, je opstalverzekering vergelijken, de fiets eens pakken naar je werk of investeren in meer energiezuinige apparaten. Dan valt de prijs van een treinreis uiteindelijk best mee.

Roadtrip met de trein

Vervolgens gaat er een wereld voor je open, zeker als je de tijd neemt voor je roadtrip over de spoorwegen van Europa. Boek je reis op zo’n manier dat je veel te zien krijgt van Europa. Niet alleen word je onderweg overrompeld door allerlei natuurpracht, maar ook tijdens de verschillende stops terf je diverse culturen aan. Net over de grens zijn Antwerpen, Düsseldorf en Hamburg al indrukwekkende steden en verderop in Europa wordt het alleen maar interessanter. Niet zelden bevinden grote stations zich middenin de stad en heb je geen gedoe met het wachten op je bagage, transfers naar het stadscentrum of andere luchthaven-irritaties.

Wifi, drankje, hapje

trein-bergen

Waar treinen wél in voorzien in tegenstelling tot vliegtuigen, is deugdelijke wifi, comfort en de mogelijkheid tot een wandelingetje. En je hebt je bagage gewoon bij de hand. Nog even wat werk afmaken, uitgebreid bellen, foto’s delen op je socials, het kan allemaal terwijl je over de rails zoeft. Even de benen strekken? Dan ga je lekker een drankje en een hapje scoren aan de bar. Als er al niemand met een karretje langskomt. Check eens een aflevering van Rail Away en je proeft de ontspanning.

Meer zien, meer avontuur

Zo verplaats je je weliswaar wat langzamer, maar krijg je veel meer mee. Als je bijvoorbeeld je zinnen hebt gezet op Rome of Milaan, reis je door het Zwarte Woud en kies je voor een overnachting in München of Wenen. Daarna komen de Alpen en Noord-Italië. Waarom er niet lekker een paar dagen over doen? De stations alleen al zijn vaak een bezienswaardigheid. Zoals gezegd betaal je wat meer, maar wie creatief is en een beetje avontuurlijk ingesteld, moet zeker eens overwegen om de trein te pakken. 

Laat een reactie achter