Als de koude winter zijn intrede doet, is er niets fijner dan na een lange dag wegzakken in een knusse fauteuil.
Of je nu een fan bent van moderne stukken, of de voorkeur geeft aan een meer traditionele optie, de perfecte fauteuil kiezen die past bij jouw stijl, comfort en ruimte is niet altijd eenvoudig.
Het loont om een aantal belangrijke elementen in overweging te nemen voordat je overgaat tot de aanschaf van wat vaak een pronkstuk kan zijn. Neem dus plaats en lees verder terwijl we onze toptips delen voor het kiezen van de perfecte fauteuil.

1. Wie gaat de fauteuil gebruiken?

Harold fauteuil luxe grijs

Eerst moet je nadenken over het primaire gebruik. Is hij bedoeld als extra zitplaats in je woonkamer wanneer je bezoek krijgt, of misschien als ontspanningsruimte om een boek te lezen. Of wil je er gewoon een om een decoratief element aan je woonkamer toe te voegen door middal van een robuuste fauteuil bijvoorbeeld?
Als je vooral op zoek bent naar comfort, zorg dan dat je een idee hebt van de kenmerken die je mooi vindt, zoals de hoogte van de armen, de rug, of dat je een ingebouwde voetensteun nodig hebt.
Er is niet slechts één stijl fauteuil – in feite is de fauteuilmarkt vol met alles van wingback stoelen tot stoelen met een lage rug, schommelstoelen en stevige blokvormen. Elke stijl heeft zijn eigen genre en zijn eigen perfecte omgeving, dus als je een stoel koopt, zorg er dan voor dat hij geschikt is voor het doel en bedenk waar je hem wilt hebben en hoe hij daar zal staan.

2. Overweeg de ruimte die je hebt

Als de ruimte beperkt is, zijn er genoeg mogelijkheden om aan je wensen te voldoen. Fauteuils met slanke armen en onbedekte poten kunnen een gevoel van ruimte geven en een kamer groter doen lijken, terwijl een fauteuil met zeer diepe zittingen of brede afgeronde armen te groot en zwaar kan lijken in een kleine ruimte.
Als je echt weinig ruimte hebt, kun je een fauteuil gebruiken die groot genoeg is voor twee personen, beter bekend als loveseat, in plaats van een tweezitsbank of een grote sofa, die meer ruimte in beslag nemen.
Zorg ervoor dat je voordat je iets koopt eerst opmeet, en dat je nieuwe fauteuil zowel in je stijl als in de ruimte past die je wilt.

3. Blader door verschillende ontwerpen om de perfecte te vinden die bij je huis past

cognac fauteuil hoge leuning ligstand

Er zijn talloze fauteuil stijlen, van een relaxfauteuil tot een rechtopstaande geweven rotan, je hebt waarschijnlijk een visie in je hoofd van het type fauteuil dat je wilt.
Als je iets zwaars kiest dan zul je er een permanent onderkomen voor moeten vinden, want het verplaatsen in je woonkamer zal niet gemakkelijk zijn als hij log is en veel ruimte inneemt. Terwijl iets lichters gemakkelijk verplaatst kan worden, afhankelijk van je behoeften.

4. Denk aan het praktische aspect en verken verschillende stoffen

Hoewel een fauteuil vele jaren mee moet gaan, zal het soort stof dat je kiest een verschil maken voor de levensduur. Overweeg je levensstijl en kies een stof die daarbij past – als je kleine kinderen of huisdieren hebt, heb je misschien iets verstandigs en praktisch nodig, zoals afwasbaar leer of wasbare hoezen, terwijl een stoffen fauteuil misschien beter geschikt is voor een volwassen kamer.

5. Wees niet bang om plezier te hebben met kleur en stof

donkergrijs Fauteuil leer

Opties voor kleur, stof en patroon zijn echt onbeperkt, maar als je je perfecte fauteuil kiest, overweeg dan iets te kiezen dat je bank aanvult in plaats van matcht, wat een kamer interessanter en creatiever kan maken. Met een fauteuil kun je creatief zijn en iets gewaagders toevoegen.
Je zou kunnen kiezen voor een mooi oranje fluweel, gezellig ruitje of zelfs een levendige print, waarbij je iets kiest waar je echt van houdt, dat je persoonlijkheid weerspiegelt, maar dat je niet zou durven gebruiken voor een grote bank.

Laat een reactie achter