Tenzij je van het Internet wegblijft of in een grot woont, heb je waarschijnlijk wel eens over Bitcoin gehoord.
Er zijn nog steeds mensen die sterke negatieve opvattingen en meningen hebben over wat Bitcoin werkelijk is, de legitimiteit ervan en of het wel nuttig is voor de samenleving. Zulke discussies zijn echter zinvol en het is belangrijk dat mensen alles over Bitcoin weten, zodat ze kunnen bijdragen aan de voortdurende dialoog over de cryptocurrency en zijn mogelijkheden. Er is altijd wel iets aan Bitcoin dat ons tot nadenken stemt.
Eén ding is zeker en dat is dat Bitcoin geen bedrog is. Er zijn namelijk genoeg traders die iedere dag minimaal €1000 verdienen met trading software als oldskoolman.de/trading-software/1k-daily-profit.
Wij willen er zeker van zijn dat mensen goed op de hoogte zijn van het onderwerp cryptocurrencies en Bitcoin specifiek, en de feiten kennen voor ze de relevantie ervan in twijfel trekken. Hier zijn enkele interessante feiten over Bitcoin om onze discussie mee te beginnen:
1. Transacties kunnen niet teruggedraaid worden
Meer conventionele vormen van betaling, zoals een bankoverschrijving, kunnen getraceerd worden en, indien nodig, teruggedraaid. Dit is niet het geval met Bitcoin. Als het geld eenmaal verzonden is, kun je het niet meer terugvorderen. Het is daarom van vitaal belang dat je het adres waarnaar je het geld stuurt dubbel controleert.
2. Hoeveel Bitcoins zijn er?
Er is een feit over Bitcoin dat je moet weten. Er is een beperkte hoeveelheid Bitcoin. Toen Bitcoin werd opgericht, maakte de maker van de cryptocurrency er maar 21 miljoen. Op dit moment zijn er ruim 16 miljoen in omloop, maar er worden er elke dag meer gemijnd.
3. De FBI is eigenaar van een van de grootste Bitcoin portefeuilles
Een paar jaar geleden sloot de FBI de Silk Road die een grote zwarte markt website was waar Bitcoin veelvuldig gebruikt werd om verschillende aankopen te doen. De FBI verwierf alle Bitcoins die rond de website circuleerden, dat is ongeveer 1,3% van alle Bitcoin ter wereld.
Dat klinkt misschien niet als een enorme hoeveelheid, maar als je naar het grote geheel kijkt is 1,3% toch aanzienlijk veel voor één entiteit om te bezitten.
4. Als je je private sleutel (Bitcoin portemonnee) verliest, verlies je ook je Bitcoins
Je bewaart je Bitcoins in een digitale portemonnee. Je kunt erop inloggen en je saldo bekijken. Eén ding echter, je moet heel voorzichtig zijn met het bewaren van je wachtwoord en sleutel, die je toegang geven tot je digitale Bitcoin portemonnee. Als je deze toegang verliest, verlies je de toegang tot je Bitcoin portemonnee en het bedrag dat je erin hebt.
Men denkt dat ongeveer 20% van de hele Bitcoin voorraad ‘verloren’ gaat, vooral door zoekgeraakte of gestolen sleutels, weggegooide laptops of computers.
5. Wie heeft het gemaakt?
Hoewel Satoshi Nakamoto gecrediteerd wordt voor het ontwikkelen van Bitcoin in 2009, weten we dat dit zeer zeker een pseudoniem is voor een enkele persoon of een groep mensen die aan het idee werkten. Nakamoto verdween al in 2011 van het Internet, en liet slechts een paar aanwijzingen achter over wie hij/zij zou kunnen zijn.
In de loop der jaren waren er veel mensen die publiekelijk voor Satoshi uitkwamen. De meesten van hen slaagden er echter niet in hun beweringen met degelijke feiten te staven.
Dorian Nakamoto uit Californië kreeg de titel van Bitcoin “schepper” door een journalist die vond dat er veel overeenkomsten waren tussen de twee Nakamotos. Deze bewering werd echter door Dorian weerlegd.
Het bekendste geval van iemand die beweert Satoshi te zijn is dat van Craig S. Wright, een Australische academicus. Hij heeft meerdere malen geprobeerd bewijs te leveren, maar is daar tot op de dag van vandaag niet in geslaagd. Al het “bewijs” bleek verzonnen te zijn.
Veel mensen zijn het erover eens dat de maker van de eerste gedecentraliseerde munt waarschijnlijk anoniem moet blijven, vanwege de aard van zijn creatie. Het wegnemen van de ene enkele identiteit die met Bitcoin geassocieerd kan worden, verwijdert immers elke invloed op de politiek, de regels en de besluitvorming van de gemeenschap.
6. Krachtiger dan supercomputers
Volgens sommige deskundigen hebben Bitcoin netwerken een rekenkracht van meer dan 2.046.364 Pflop/s. Om je een duidelijk idee te geven van hoeveel dat is: de rekenkracht van 500 supercomputers zou je ongeveer 274 Pflop/s opleveren.
7. Bitcoin transacties kosten bijna niets
PayPal en banken vragen hun klanten transactiekosten en andere soorten servicekosten. Het goede nieuws is dat Bitcoin transacties gratis kunnen worden uitgevoerd omdat er geen tussenpersoon is! Het is waar dat sommige beurzen een kleine vergoeding vragen, maar dat is gewoon om degenen te betalen die Bitcoin ‘ontginnen’ en in het systeem vrijgeven.
8. Een eenheid van Bitcoin wordt een ‘Satoshi byte’ genoemd
Net zoals dollars in centen en ponden in pence verdeeld kunnen worden, hebben Bitcoins ook hun eigen denominaties, maar die zijn veel kleiner. Vernoemd naar de mysterieuze uitvinder van de cryptocurrency is 1 Satoshi byte 0,00000001 Bitcoin waard, een minuscuul bedrag!
9. Bitcoin pizzadag
Wist je dat 22 mei gevierd wordt als Bitcoin pizzadag?
Op 22 mei 2010 verhandelde een programmeur uit Florida, Laszlo Hanyecz genaamd, met succes 10.000 bitcoins voor twee Papa John’s Pizza’s. Dat was de eerste aankoop die ooit gedaan werd door Bitcoins te gebruiken. Op dat moment waren 10.000 Bitcoins ongeveer $41 waard.
Nu zijn die 10.000 Bitcoins meer dan $64 miljoen waard. Dit laat wel zien dat het traden/beleggen in Bitcoin behoorlijk veel geld kan opleveren. Mocht je willen traden, gebruik dan Bitcoin Era Software.
10. De gegevens van de afzender/ontvanger zijn verborgen
Bitcoin adressen zijn een lange reeks bestaande uit 34 alfanumerieke tekens. Alleen al aan de hand van dit adres is het onmogelijk te weten wie de ontvanger is. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom Bitcoin een geprefereerde methode is om illegale transacties uit te voeren. De meeste portemonnee programma’s kennen elke gebruiker ook een portfolio ID toe, dat als gebruikersnaam gebruikt wordt, om de privacy van de verzenders/ontvangers verder te beschermen.
11. Je kunt Bitcoin niet verbieden
Geen enkele wet bepaalt dat het bezitten of verhandelen van Bitcoin illegaal is. Veel regeringen hebben dat wel geprobeerd en faalden.
Onder andere Bolivia, Vietnam, Bangladesh en Thailand hebben geprobeerd de handel in cryptocurrency te verhinderen, onder verwijzing naar bedreigingen voor hun financiële systeem. Maar door de aard van het systeem is het vrijwel onmogelijk om het helemaal te verbieden. In plaats daarvan moet het gereguleerd worden.
Dus, hoewel de handel in Bitcoin en het delven ervan in verschillende landen illegaal zijn, komt het nog steeds bijna overal ter wereld voor.
12. Bitcoin is zeer volatiel
Bitcoin is zeer volatiel. De grootste digitale munt ter wereld heeft voor sommige investeerders zeker een geweldig rendement opgeleverd. Bitcoin is echter zeer vluchtig van aard, wat zijn vermogen om als een echte valuta te functioneren ondermijnt. Er zijn ook voorspellingen gedaan dat Bitcoin in de toekomst zou kunnen dalen als het zijn huidige weg blijft volgen.
Marktanalyses hebben gewezen op talrijke factoren die kunnen verklaren waarom bitcoin zo volatiel is. Die omvatten nieuwsgebeurtenissen, marktgrootte, ongelijkheid van rijkdom, regelgeving, lage liquiditeit en meer.
13. Je kunt Bitcoin gebruiken om spullen te kopen!
Bitcoin en andere cryptocurrencies worden vaak op de zwarte markt gebruikt vanwege hun anonimiteit. Merk echter op dat het niet alleen op de zwarte markt gebruikt wordt. Dell, Microsoft, Expedia, Overstock.com en meer grote bedrijven accepteren Bitcoin als een legitieme betaling. Verscheidene andere winkelketens accepteren nu Bitcoin betaling, waaronder Subway en KFC (in Canada), terwijl Bitcoin steeds populairder wordt in derde wereld landen bij mensen die geen toegang hebben tot traditionele banken.
Op den duur zullen waarschijnlijk steeds meer plaatsen het gebruik van Bitcoin toestaan en zelfs betaling in Bitcoins aanbieden.
Terwijl veel mensen zich tot de handel in cryptocurrency aangetrokken voelden als een manier om snel geld te verdienen, begint het nu ook mainstream erkenning te krijgen als een manier om voor producten en diensten te betalen.
14. Bitcoin wekt veel energie op
Bitcoin delven is een grote onderneming en er zijn enorme hoeveelheden computer rekenkracht voor nodig. Verschillende schattingen van hoeveel CO2 er precies gebruikt wordt staan gelijk aan ongeveer een miljoen transatlantische vluchten, of het equivalent van de energieproductie van de Republiek Ierland, Nieuw-Zeeland, Hongarije of Peru.
Het komt erop neer dat als Bitcoin mijnwerkers een land zouden zijn, ze de 61ste plaats in de wereld zouden innemen wat betreft elektriciteitsverbruik. Er is gezegd dat ongeveer 2,5 miljoen mensen van energie zouden kunnen worden voorzien door Bitcoin mining en dit is iets waar we in de toekomst rekening mee moeten houden.
Hoewel Bitcoin de afgelopen jaren ongetwijfeld de technologiesector heeft ontwricht, moet het ongelooflijk verkwistende proces ervan verbeterd worden.
15. Bitcoin ontstaat door mijnbouw
Over mijnbouw en energie gesproken, laten we het eens hebben over hoe Bitcoin ontstaat.
Het proces heet mijnbouw en de kerntechnologie erachter heet Blockchain technologie. Het is afhankelijk van een netwerk van nodes, die de integriteit van de transactiegeschiedenis verzekeren door consensus te bereiken.
Een deel van het proces heet validatie.
Als een transactie gevalideerd is, moeten de nodes racen, met behulp van trial/error om een wiskundige puzzel van hoge moeilijkheidsgraad op te lossen, waarvoor zware rekenmiddelen nodig zijn.
De eerste computer in het netwerk die erin slaagt de vergelijking op te lossen, wordt beloond met Bitcoins. Dit proces heet “delven van Bitcoins” en het protocol wordt Proof of Work (PoW) genoemd.
Het Bitcoin mining proces dient twee doelen:
- Het maakt de aanmaak van nieuwe Bitcoins mogelijk
- Het vergemakkelijkt de verwerking van transacties in het netwerk
- Bitcoin mining vergt veel energie, hardware en bandbreedte. Daarom zullen, als je van plan bent dit thuis te doen, de kosten van elektriciteit waarschijnlijk opwegen tegen de waarde van de Bitcoins die je uiteindelijk zult delven, dus houd daar rekening mee.
16. Je moet Bitcoin verantwoorden op je belastingen
Regelgeving voor Bitcoin is in feite nog in de maak, maar de Amerikaanse regering heeft verklaard dat Bitcoin – net als andere cryptocurrencies – in feite kapitaalgoederen zijn, net als obligaties en aandelen. Bedenk dat als je geen verantwoording aflegt voor de Bitcoins die je in je bezit hebt, je op de vingers getikt kunt worden wegens belastingontduiking.
Zorg ervoor dat je de wetten in je land dubbel controleert en ze correct volgt.
17. Niet de enige om op te letten
Bitcoin is niet de enige cybermunt, al blijft het wel de meest gewaardeerde. Bitcoin krijgt bijna alle media-aandacht, maar tegenwoordig zijn er zo veel cryptocurrencies om uit te kiezen als je geïnteresseerd bent in beleggen en handelen.
Op dit moment zijn er in totaal meer dan 2.500 cryptocurrencies.
Ethereum, bijvoorbeeld, is een andere populaire cryptocurrency die via crowdfunding gefinancierd werd en terug in 2014 live ging.
Er zijn echter verschillen. Ethereum bestaat binnen zijn eigen netwerk en wordt meer gebruikt voor gokken, beleggen, dApps (gedecentraliseerde toepassingen) en slimme contracten dan voor dagelijkse aankopen.
18. Bitcoin is naar de ruimte gestuurd
In 2016 werd de cryptocurrency de eerste die het buiten de atmosfeer van de Aarde en in de ruimte bracht. Cloud provider Genesis Mining bond een papieren portemonnee van Bitcoin en een 3D model van Bitcoin aan een weerballon, en gebruikte een GoPro om de vorderingen te volgen. Succesvolle transacties werden uitgevoerd op 20 en 34 kilometer hoogte.
Conclusie
Samenvattend moet Bitcoin beslist beschouwd worden als een van de grootste technologische doorbraken van de 21e eeuw.
Iedereen heeft er wel eens van gehoord, aan een discussie erover deelgenomen of is geïnteresseerd om deel uit te maken van de Bitcoin gemeenschap. Daarom dachten we bij Trading Education dat het voor iedereen nuttig is om de Bitcoin feiten op ons blad te kennen en ermee vertrouwd te zijn.
Met de opkomst van Bitcoin is het financiële landschap van de wereld zeker sterk veranderd en daarmee ook de traditionele financiële modellen en de manier waarop mensen over geld denken.
De 20 feiten die we op ons Bitcoin feitenblad opsomden zijn nog maar het begin. De wereld van Bitcoin is complex en voor de meeste mensen zal het een beetje moeilijk te begrijpen zijn. We geloven echter dat deze ongelooflijke Bitcoin feiten voor velen van jullie op de een of andere manier een paar belangrijke en interessante aspecten van Bitcoin zullen ophelderen.
Laat een reactie achter