Fred Perry, drievoudig Wimbledon kampioen in de jaren dertig, was een van Groot-Brittannië’s grootste sporters van de 20e eeuw. Zijn succes op de gewijde grasmat van Wimbledon bleef een opmerkelijke 77 jaar ongeëvenaard door een Brit, vóór de triomf van Andy Murray in 2013. Fred Perry was de eerste speler die alle vier de Grand Slam titels op zijn naam schreef; hij won de nationale kampioenschappen in Australië, Frankrijk en de VS, en ook Wimbledon. Hierbij tien dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over de tennislegende…

1. Hij heeft de onthulling van het Fred Perry standbeeld op Wimbledon in 1984 bijna niet meer meegemaakt

Fred kreeg een hartaanval in 1983, en overleefde het alleen omdat hij op dat moment in het ziekenhuis voor een andere aandoening behandeld werd. Het jaar daarop, ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag, was hij verheugd toen Wimbledon het standbeeld onthulde dat duizenden toeschouwers elk jaar zien als ze SW19 bezoeken. Zijn vroegere botsingen met de tennisautoriteiten werden eindelijk te ruste gelegd.

2. Ondanks het feit dat hij drie keer Wimbledon kampioen was, werd hem het spelen bij Britse clubs ontzegd

Image may contain Human Person Clothing Apparel Shorts Sport and Sports

Het Britse bestuursorgaan, de Lawn Tennis Association, was niet erg te spreken over Perry’s “desertie”, en toen hij in 1937 naar zijn vaderland terugkeerde als onderdeel van de Europese etappe van zijn pro tournee werd hem verboden te spelen op de banen van een bij de LTA aangesloten club. De profwedstrijden moesten gespeeld worden op een draagbaar houten veld, dat per vrachtwagen werd rondgereden naar o.a. voetbalvelden als Anfield.

3. Hij was nooit een toptennis junior

Image may contain Human Person Clothing Apparel and Shorts

Naast tafeltennis, dat meestal in de winter gespeeld werd, begon hij in de zomermaanden met tennis. Maar hij begon er pas mee toen hij 14 was – opmerkelijk laat voor topspelers naar huidige maatstaven. Hij werd nooit juniorenkampioen voor zijn graafschap, laat staan voor het land. Hij besloot zich op tennis te concentreren toen zijn vader hem vertelde dat hij te veel tijd doorbracht in de met rook gevulde zalen waar tafeltennisevenementen gehouden werden. Je ziet eruit, vertelde hij Perry, “als de dood opgewarmd”.

4. De miljoenen dollar kostende Fred Perry Sportswear Company ontstond bijna bij toeval

Hij gaf toe dat hij in zijn latere leven meer bekend was om het kledingmerk Fred Perry, dan om het feit dat hij tenniskampioen was. Het bedrijf ontstond toen hij terloops ermee instemde te helpen bij het op de markt brengen van een nieuwe zweetband, een vernieuwend idee na de Tweede Wereldoorlog. Toen dit onopvallende product verrassend populair bleek, diversifieerde het bedrijf naar merkpolo’s, en Perry’s meest succesvolle zakelijke onderneming ging van kracht tot kracht.

5. Hij ging uit met Hollywood actrices en was vier keer getrouwd

Marlene Dietrich Sunshine GIF

Zijn tennisreizen als jongeman brachten hem vaak naar de VS, waar hij verblind werd door de felle lichten van Hollywood. Filmsterren lieten zich graag fotograferen met goed uitziende jonge sporters, en Perry werd in verband gebracht met een reeks actrices, waaronder Marlene Dietrich. Zijn eerste huwelijk was met een Texaanse actrice, Helen Vinson, en hij doorliep drie echtscheidingen voor hij het huiselijk geluk vond bij zijn vierde vrouw, Barbara Riese.

6. Hij woonde het grootste deel van zijn volwassen leven in de VS

In 1936, nadat hij drie jaar lang nummer één van de wereld was geweest, besloot Perry het amateurspel op te geven om in de VS te gaan wonen en werken, waar hij een groot deel van de rest van zijn leven doorbracht. Door zich aan te sluiten bij een klein professioneel tenniscircuit, dat rondreisde langs Amerikaanse steden en een deel van de poortreçu’s ontving, begon hij grote sommen geld te verdienen, maar kon niet meer meedoen aan wedstrijden als Wimbledon.

7. Hij bezat een celebrity tennisclub in Los Angeles, Californië

Image may contain Human Person Clothing Apparel Timothy Gowers Shorts Female Home Decor Sport Sports and Furniture

Met de opbrengst van zijn eerste pro tournee in de VS werd Perry mede-eigenaar van de Beverly Hills Tennis Club, gelegen in de heuvels boven Los Angeles. Het exclusieve lidmaatschap bestond vooral uit Hollywood acteurs, regisseurs, schrijvers en studiohoofden, en bij de lancering van de gerebrande club speelde Perry een dubbelspel met Charlie Chaplin en Groucho Marx.

Afbeelding kan Menselijke Persoon bevatten Kleding Timothy Gowers Korte broeken Vrouwelijk Huisdecor Sport Sport en Meubels

8. Hij werd verleid om filmster te worden

Tegen 1935 werd Fred gevraagd voor cameo-optredens in Hollywood films. Terwijl hij nadacht over hoe hij aan de kost zou komen als zijn speelcarrière eindigde, wist hij dat zulke optredens hem grote rijkdom zouden brengen. Maar de bestuursorganen van de tennissport verklaarden dat als hij doorging hij in strijd met de regels zou handelen en op slag uit de amateurcompetitie zou worden geweerd.

9. Hij was als tiener wereldkampioen tafeltennis

Tafeltennis was Perry’s eerste liefde. Het was nieuw als internationale sport na de Eerste Wereldoorlog, en met zijn natuurlijke hand-oog coördinatie en felle competitiviteit steeg de jonge Perry snel door de rangen. In 1929, nog maar 19 jaar oud, verstoorde hij in Hongarije de thuisfavoriet om beslag te leggen op de wereldtitel.

10. Hij verwierf roem maar geen fortuin als ’s werelds beste speler

Image may contain Human Person Accessories Tie Accessory and Trophy

Tennis was in de jaren dertig een strikt amateursport. Voor het winnen van Wimbledon was Perry’s prijs een winkelbon, ter waarde van £25, en een replica trofee. Daarentegen zal de Wimbledon kampioen van 2017 meer dan £2 miljoen in zijn zak steken. Terwijl hij triomfeerde in de top Grand Slam evenementen over de hele wereld werd Fred een wereldwijde sportberoemdheid, die op de cover van Time magazine stond, maar serieus geld verdienen aan zijn succes moest nog even wachten.

Laat een reactie achter