Honda is van een piepklein winkeltje in een Japans dorp uitgegroeid tot de grootste fabrikant ter wereld.

Alle bedrijven, groot en klein, hebben een geschiedenis achter hun groei waar de meeste mensen weinig of geen kennis van hebben. Het vergt vastberadenheid en doorzettingsvermogen als je een succesvol nieuw bedrijf en een nieuw product voor de consument wilt lanceren. Helaas kunnen er ook tegenslagen zijn.

Hoe de motorfietsen van Honda zijn ontstaan, is eigenlijk niet anders. Het kostte de oprichter, Soichiro Honda, jaren hard werken om de motorfietsen van Honda op de kaart te zetten tot wat ze nu zijn. Na zijn overlijden in 1991 hebben zijn opvolgers Honda Motor Company en zijn divisies buitengewoon succesvol gehouden en nieuwe mijlpalen bereikt. Een motor kopen bij Honda is tegenwoordig dan ook geen slecht idee.

Elke mijlpaal, die Honda met zijn motorfietsen heeft bereikt en elke productlijn die ze hebben geproduceerd, bevat feiten en weetjes met interessante informatie waardoor ze opvallen. Sommige zijn bekend, andere weer niet.

Lees hieronder 15 feiten, die de meeste mensen niet over de motorfietsen van Honda weten.

15. Het begin van de droom

honda-motor

Soichiro Honda, de oprichter van Honda, werd van jongs af aan aangetrokken door transport op wielen en motoren. Hij werd in 1906 in Hamamatsu, Japan, geboren als zoon van een smid, die ook fietsen repareerde.

Tijdens zijn leven heeft Soichiro zich beziggehouden met talloze carrières en zakelijke ondernemingen van mechanica en raceauto’s tot zuigerveren en natuurlijk ook met motorfietsen. De oprichting van Honda motorfietsen kwam van Soichiro, die vervoer wilde creëren door een klein motortje aan een fiets te bevestigen. Deze vastberadenheid leidde tot de eerste Honda motorfiets, die Honda Dream Type D werd genoemd.

14. De eerste Honda motorfiets

In 1946 richtte Soichiro Honda het Honda Technical Research Institute op. Bij het Instituut concentreerde men zich op gemotoriseerde fietsen en motorfietsen. Soichiro vatte het idee op om de overtollige generatormotoren van de oorlog in fietsen te gaan inbouwen.

In 1949 werd het Instituut omgedoopt in Honda Motor Company en werd hun allereerste motorfiets op de markt gebracht. Deze vroege versie werd aangedreven door een 49cc tweetaktmotor en kreeg de naam Dream Type D.

13. Honda gaat naar Noord-Amerika

Twee jaar na de oprichting van het Honda Research Institute werd de naam veranderd in Honda Motor Company. Dit was een gevolg van het feit dat het Instituut de productie van hun eigen energie-eenheden begon.

Het werd tijd voor Honda Motor Company om zich buiten Japan uit te breiden en divisies over de hele wereld te openen. De eerste Noord-Amerikaanse divisie, American Honda Motor, werd in 1959 in Los Angeles, Californië, VS geopend. De expansie ging in de jaren zestig door en divisies doken overal ter wereld op.

12. De eerste GoldWing

Het eerste productiemodel van de GoldWing was de GL1000 en had veel ‘primeurs’ toen hij in 1975 werd uitgebracht. Het was de eerste watergekoelde viertakt uit Japan. De eindaandrijving was asaangedreven en de brandstoftank bevond zich eigenlijk onder de zitting om het zwaartepunt te verlagen.

De ietwat ‘naakte’ kleuren van de GL 1000 in 1975 waren Candy Antares Red en Candy Blue Green. De Sulphur Yellow, waarvan werd gedacht dat het de eerste GoldWing-kleur was, was eigenlijk van het modeljaar 1976.

11. De Hurricane

Toen de Honda Hurricane in 1987 op het toneel verscheen, had hij meer pk’s en meer snelheid dan enige andere motorfiets ervoor. Noch het aantal pk’s, noch de snelheid maakten de CBR1000F Hurricane moeilijk te besturen omdat hij als een sportieve toermotorfiets was gemaakt.

De Hurricane was van 1987-1996 in de Verenigde Staten beschikbaar, daarna nam de CBR1100XX het over. De Hurricane was tot 1999 op andere markten verkrijgbaar totdat Honda de productie stopzette.

10. Airbags

Vanaf de jaren zeventig hadden auto’s airbags. Het heeft meer dan 30 jaar geduurd voordat er een airbag in een motorfiets werd ingebouwd.

Er zijn airbagvesten, die rijders over hun rijkleding kunnen dragen. Deze worden opgeblazen wanneer de ketting, die de rijder met de fiets verbindt, wordt losgemaakt en het vest vanuit een CO2-container wordt gevuld.

In 2007 bood Honda de eerste airbag op zijn GoldWing aan. Voor het testen van de veiligheid van de airbag had Honda een dummy nodig voor een crashtest voor motorfietsen… dus hebben ze er een gemaakt. Tot op heden is de Honda GoldWing de enige motorfiets, die een optie voor een airbag biedt.

9. CBR is een afkorting voor…

Veel auto’s en motorfietsen hebben letterafkortingen in hun modelnamen. Heb je je ooit afgevraagd waar ze misschien voor staan?

Honda heeft in zijn geschiedenis talloze modellijnen gehad. Oorspronkelijk had Honda de CB-reeks motorfietsen waar de CB stond voor voor City Bike. Toen ze verder gingen met de CBR-lijn, was CBR de afkorting voor City Bike Racing.

En de Honda-modellen met RR… dat staat voor Race Replica en dus niet voor Race Ready.

8. De Rebel

De Honda Rebel 250 is een iconische motorfiets, die ongelooflijk populair als motorfiets voor beginners en voor vrouwelijke rijders was vanwege de lage zithoogte in cruiser-stijl. Ze zijn ook populair geweest voor studenten in de reeks veiligheidsscholen voor motorfietsen.

Honda produceerde de Rebel 250 van 1984-2016. Na niet veel veranderingen tijdens de productietijd, besloot Honda om de Rebel volledig te vernieuwen. De Rebel 250 werd in 2016 stopgezet om plaats te maken voor de nieuwe Rebel van 2017. En niet alleen één, maar twee Rebels, een 300cc en 500cc.

7. Niet schakelen

Motorrijden, schakelen met de koppelingshendel en de versnellingspook gaan hand in hand. Voel het vermogen terwijl het toerental stijgt, versnelt en je klaarmaakt voor de volgende versnelling. Of terugschakelen als de fiets vertraagt. Er zijn een aantal motormodellen, die worden geleverd met een automatische versnellingsbak, waardoor de berijder dus niet meer hoeft te schakelen.

Honda gebruikt de transmissie met dubbele koppeling (DCT) in de motoren, die het met een automatische optie aanbiedt. Motorfietsstijlen van straat tot toering en de African Twin Enduro hebben DCT-opties.

6. Het logo

honda-logo-vliegtuig

Alle fabrikanten hebben een logo, dat aan hun merk is gekoppeld. De meeste zijn zo herkenbaar dat consumenten snel naar een logo kunnen kijken en precies weten welk bedrijf het vertegenwoordigt.

Soichiro Honda koos voor het Honda-motorlogo zilveren vleugels. Hij zag een sculptuur van de Griekse godin van de overwinning Nike en was zo geïnspireerd, dat hij besloot haar vleugels in het Honda-logo te integreren.

5. Elektrische dirt bikes

Honda heeft de toon gezet en onthulde zijn prototype elektrische dirt bike in Japan op de Tokyo Motor Show 2019. Hoewel Honda niet de eerste motorfabrikant is met een elektrische motorfiets, zal het zeker een kanshebber zijn.

De motor heeft naar verluidt hetzelfde vermogen als een 250cc-dirt bike. Geen woord over wanneer de elektrische dirt bike beschikbaar zal zijn voor consumenten, maar er zijn waarschijnlijk enkele rijders die het graag willen proberen.

4. Leider in productie

Honda is één van de leiders in de productie van motorfietsen. In 2018 stuurden de productielijnen wereldwijd meer dan 20 miljoen motorfietsen naar de markt. Zelfs met dat enorme aantal gefabriceerde motoren, is de kwaliteit van Honda-motorfietsen van topklasse. En hun ingenieurs blijven op de hoogte met up-to-date technologie.

3. 400 miljoen

black and silver cruiser motorcycle on gray asphalt road during daytime

Het einde van 2019 was een dubbele mijlpaal voor Honda-motorfietsen. De eerste mijlpaal was de viering van 70 jaar motorproductie. Alles begon in 1949 met de 49cc Dream Type D.

De tweede mijlpaal eind 2019, het bereiken van 400 miljoen motorfietsen, die in die 70 jaar wereldwijd zijn geproduceerd. Een hele prestatie in de competitieve markt van motorfietsen.

2. Supermoto racen

Eén van de meest spectaculaire takken van motorsport is supermoto: een combinatie van motocross, speedway en wegrace.

De motorfietsen die hiervoor worden gebruikt zijn dirt bikes, met als meest populaire de 450cc, met aanpassingen aan de remmen en de ophanging. De wielmaten zijn gewijzigd in 17” om plaats te bieden aan straatbanden of slicks. De CRF150R is een motocross motorfiets en erg populair voor supermoto miniraces. De motorfiets moet licht en wendbaar zijn om snel door krappe bochten en haarspeldbochten te komen.

1. Zelfbalancerende motorfiets

Alle motorrijders hebben wel die angst in hun achterhoofd… hun trots en vreugde op zijn kant laten vallen. Soms gebeurt het onverwachte of is het een manoeuvre bij lage snelheid die verkeerd is gegaan zoals het vastzetten van de voorrem.

Dus kwamen de Honda-ingenieurs met de Honda Riding Assist. De technologie op de motorfiets detecteert een lage snelheid, koppelt het stuur los, vergroot de vorkhoek en de rijassistent neemt het balanceren en het rechtop houden van de motorfiets over.

Beginnende rijders zijn wellicht geïnteresseerd in deze nieuwe technologische assistent. De kans is groot dat fabrikanten van standaards dit ook nauwlettend in de gaten zullen houden.

Laat een reactie achter