Je hoeft niet veel geld uit te geven om sneller met jouw fiets te kunnen rijden. Wij hebben gratis tips voor jou om sneller met jouw fiets te kunnen fietsen.

1. Hou je fiets schoon

Het lijdt geen twijfel dat een schone fiets ook een snellere fiets is. Je krijgt niet alleen het psychologische voordeel dat als je naar beneden kijkt, je met trots en vreugde de fiets in het zonlicht tussen je benen ziet schijnen, maar door vooral tijdens de wintermaanden modder en vuil weg te houden van je aandrijflijn en kabels, zal jouw fiets efficiënter worden en je op de lange termijn op vervangende onderdelen geld besparen.

Het schoonmaken van je fiets kan een behoorlijke klus zijn en ik moet zeggen dat ik niet altijd doe wat ik predik. De gemakkelijkste manier om jouw fiets schoon te houden, is door het regelmatig te doen. Neem na elke rit vijf minuten de tijd om alles snel schoon te vegen en plan dan een grondigere schoonmaakbeurt na de grote tocht in het weekend in. En laat jouw fiets nooit te vuil worden, want hoe vuiler hij wordt, hoe meer gedoe het zal zijn om hem weer schoon te maken.

2. Smeer de ketting

Nu je die aandrijflijn hebt geschrobd en hem zo glanzend hebt gemaakt dat hij er als nieuw uitziet, wil je zeker weten dat hij ook soepel werkt. Een goed gesmeerde ketting maakt jouw aandrijflijn efficiënter, wat betekent dat geen van jouw inspanningen verloren gaat door mechanische inefficiëntie en het vermindert ook de hoeveelheid vuil, die de ketting tijdens natte ritten opneemt. Mocht je een elektrische fiets hebben, dan is het ook belangrijk om de ketting te onderhouden, zodat je batterij minder energie hoeft te verspillen.

Ervoor zorgen dat de ketting goed gesmeerd is, betekent echter niet dat je zoveel mogelijk smering moet aanbrengen tot het punt waarop de ketting meer wit dan zilver is. Voeg langzaam het smeermiddel aan de binnenkant van de ketting toe terwijl je de pedalen draait en als je klaar bent, veeg dan het overtollige weg.

3. Laat de voorkant zakken

Het verbeteren van de aerodynamica is de gemakkelijkste manier is om sneller te rijden. Aero, ongeacht het terrein, blijkt een stuk sneller. Als je echter niet op een flitsende nieuwe aero-fiets wilt spetteren, kun je nog steeds winst maken door de voorkant te verlagen en in een lagere, meer aerodynamische positie te gaan rijden.

Ervan uitgaande dat je afstandhouders tussen jouw stuurpen en het balhoofd hebt, is dit eenvoudig genoeg om te doen. Verwijder gewoon de vork, neem één of twee afstandsstukken eruit en vervang dan de stuurpen door de afstandhouders erboven weer op te zetten.

Wees echter voorzichtig wanneer je dit doet, aangezien jouw lichaam mogelijk niet kan omgaan met een plotselinge, radicale verandering van houding. Dus verlaag de voorkant stapsgewijs en werk aan jouw flexibiliteit om blessures op afstand te houden.

4. Zorg ervoor dat de zadelhoogte goed is

gele-race-fiets-man

Het klinkt eigenlijk simpel, maar het is verbazingwekkend hoeveel fietsers, vaak met jarenlange ervaring achter de rug, met een te hoog of te laag zadel rijden.

Het hebben van een zadel dat niet op de juiste hoogte is ingesteld, kan niet alleen letsel en ongemak veroorzaken, maar zal je ook langzamer maken, waardoor de efficiëntie van jouw pedaalslag afneemt en je niet de volledige kracht door de pedalen kunt halen.

Als vuistregel geldt dat de afstand tussen jouw trapas en de bovenkant van het zadel jouw binnenbeenlengte min 10cm moet zijn; dus als je binnenbeenlengte 80cm is, is je zadelhoogte 70cm.

Maar zorg ervoor dat je rekening houdt met jouw pedaalsysteem, dus als je Speedplay-pedalen met een kliksysteem gebruikt, moet je je zadel iets lager zetten.

5. Pas de pedaalspanning aan

Klikpedalen zijn misschien wel de minst gevierde uitvinding op het gebied van fietsen. Het is inderdaad mogelijk om te beweren dat de stijging van de gemiddelde snelheden in de Tour de France eind jaren tachtig en begin jaren negentig te danken was aan de verbeterde efficiëntie, die klikpedalen aanboden (hoewel andere, minder legitieme prestatieverbeteringen mogelijk ook een impact hebben gehad). Het slechte nieuws is dat als je je pedaalspanning niet goed aanpast, je net zo goed teenclips kunt gebruiken.

Verschillende pedaalsystemen hebben verschillende manieren om de veerspanning aan te passen, dus je zult hier je eigen onderzoek moeten doen, maar zorg ervoor dat je het aanpast om een kleine hoeveelheid drijfvermogen te geven om blessures te voorkomen, terwijl je je schoenplaatjes nog steeds stevig vasthoudt wanneer je uit het zadel rijdt.

6. Controleer de bandenspanning

Van alle tips op deze lijst is het niet alleen het gemakkelijkst om ervoor te zorgen dat jouw banden de juiste spanning hebben, maar het kan ook de grootste voordelen opleveren. Te zachte banden betekenen een toename van de rolweerstand, wat betekent dat je harder moet werken om jouw gemiddelde snelheid te behouden en je ook een verhoogd risico op lekke banden geeft.

Maar voordat je je banden tot 8 bar gaat oppompen, is het niet noodzakelijk zo dat hoe hoger de druk, hoe sneller je gaat rijden. Een lagere bandenspanning van ongeveer 6 bar is misschien niet zo snel op gladde wegen, maar betekent wel meer grip, waardoor je sneller bochten kunt maken en meer comfort hebt, waardoor de vermoeidheid van je benen over lange tochten afneemt.

7. Zorg ervoor dat jouw versnellingen goed staan afgesteld

elektrische fiets

Slecht afgestelde versnellingen kunnen elke fietstocht verpesten. Sterker nog, ik moet toegeven dat ik een paar keer na slechts een kilometer of twee naar huis ben gegaan, omdat mijn versnellingen de hele bleven overslaan.

Door ervoor te zorgen dat jouw versnellingen goed werken, wordt de efficiëntie van jouw aandrijflijn verhoogd en kun je met meer vertrouwen de snelheid, vooral op steile hellingen, aanpassen wetende dat je niet plotseling in een ander tandwiel wordt gegooid.

8. Zorg ervoor dat de remmen goed staan afgesteld

Ervoor zorgen dat je goed kunt stoppen, lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende manier om je sneller te laten rijden, maar als je later in bochten kunt remmen en meer snelheid aan de andere kant kunt meenemen, dan zul je snel zien dat je gemiddelde snelheid toeneemt, vooral als je rit kronkelende afdalingen of kleine, technische rijstroken kent.

Vooral in de winter zullen de remblokken vrij snel slijten, dus zorg ervoor dat je de remmen vastdraait om ze op dezelfde afstand van de velgen te houden, wat voor consistente remprestaties zorgt. Het is ook de moeite waard om de remkabel te controleren op rek of tekenen van slijtage, maar als je je fiets schoon houdt, is dit hopelijk niet zo’n groot probleem.

Laat een reactie achter