Pijn in de onderrug is een van de meest voorkomende pijnen die universeel worden ervaren en kan worden veroorzaakt door allerlei zaken, waaronder letsel, een verkeerde houding, artritis en overgewicht. Velen hebben echter verlichting van chronische rugpijn kunnen vinden door lichaamsbeweging. Voor wie op zoek is naar een vorm van lichaamsbeweging die weinig impact heeft en de gewrichten niet belast, kan fietsen een uitstekende optie zijn om te overwegen. In deze blog bespreken we hoe fietsen, mits goed uitgevoerd, de lage rugpijn kan verlichten en hoe je bij het fietsen bedacht moet zijn op letsel.

Voordelen van fietsen bij lage rugpijn

fietsen-bergen-avontuur

Fietsen is de perfecte activiteit om je niet alleen buiten te krijgen, maar ook om je lichaam actief te houden. Het heeft als extra voordeel dat het weinig impact heeft, zeker in vergelijking met traditionele oefeningen als hardlopen of gewichtheffen. Omdat fietsen je lichaam in het algemeen minder belast, kan het vooral helpen bij het verminderen van lage rugpijn. Fietsen is een vorm van lichaamsbeweging waarvoor je niet veel spullen nodig hebt en die je bijna overal kunt doen. Bovendien is het een geweldige optie om pijn in de onderrug te verminderen, omdat het een gezond bewegingsbereik gebruikt en tegelijkertijd de kernversterkende voordelen van een aerobe training biedt. Fietsers zeggen vaak dat ze zich “los” voelen na een ritje. Als je het goed doet, helpt fietsen om de spanning in de lendenspieren te verminderen en de flexibiliteit te verbeteren – allemaal belangrijke factoren om lage rugpijn te voorkomen of te verlichten. Het is uiteraard wel belangrijk dat je op een fiets rijdt van hoge kwaliteit. Deze kan je vinden bij BIKE24.

Hoe voorkom je verdere blessures bij het fietsen?

fietsen in de bergen

Fietsoefeningen zijn een geweldige manier om de onderrug te versterken, mits goed uitgevoerd. Het primaire doel moet zijn om tijdens de rit een goede vorm aan te houden om een goede techniek te garanderen en verdere blessures te voorkomen. Om te beginnen, zorg je voor een buiten- of hometrainer die comfortabel bij je lichaam past – stuur ter hoogte van je ellebogen, zitpositie die volledige strekking van je benen mogelijk maakt, en ruggensteun. Zorg ervoor dat je naar je lichaam luistert. Vermijd het in gevaar brengen van je houding door krachtig op de pedalen te pompen; zoek in plaats daarvan naar een rustig en soepel ritme. Houd je ruggengraat in een rechte lijn van nek tot bekken, zodat je lendenstreek ondersteund blijft tijdens het fietsen. Het is ook belangrijk om de intensiteit te verminderen – trap niet te hard of snel, want dat kan je spieren, pezen, ligamenten en schijven in het onderruggebied belasten, wat kan leiden tot overbelastingsblessures. Fysiotherapie van fietsen kan alleen heilzaam zijn als het goed wordt gedaan. Met regelmatige oefening na verloop van tijd kun je blessures bij het fietsen voorkomen en pijn in de onderrug verlichten.

Conclusie

Fietsen kan wonderen doen als het gaat om het bestrijden van lage rugpijn. Of het nu gaat om vermindering van chronische pijn, verbetering van de flexibiliteit, versterking van de spieren rond de wervelkolom, of vermindering van stress – de voordelen zijn legio. Door je bezig te houden met activiteiten als fietsen kun je niet alleen je algehele lichamelijke gezondheid verbeteren, maar ook je geestelijk welzijn. Zorg ervoor dat je een arts raadpleegt voordat je met een bewegingsplan begint. Die kan het beste beoordelen hoe fietsen in jouw individuele revalidatietraject past.

Laat een reactie achter