Fietsen: het is een leuke sport, zeker als je er goed in bent en het graag doet! Hoewel veel mensen ervoor kiezen om in de buitenlucht te fietsen, is het tegenwoordig ook mogelijk om in een spotschool in het zadel te gaan zitten. En daar zijn enkele interessante voordelen aan verbonden.

Wil je graag weten waarom fietsen in de sportschool zo’n goed idee is, en wat het allemaal kan doen voor je gezondheid? Lees dan snel verder voor meer informatie, tips en advies!

Fietsen in de sportschool, wat is dat?

Fietsen is een van de meest basic oefeningen die je kunt doen, maar het is ook één van de beste voor je conditie en fitness in het algemeen. Indoor fietsen in de sportschool is een goed alternatief voor buiten fietsen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een stationaire fiets in de openbare sportruimte van de sportschool zelf, maar soms is het ook mogelijk om te fietsen op een stationaire bicycle in een aparte ruimte, onder begeleiding van een instructeur.

De voordelen van fietsen in de sportschool gaan in elk geval ver. Wil je daar meer over weten? Dan kan het volgende stukje met informatie je zeker helpen!

Wat zijn de voordelen van fietsen in de sportschool?

Fietsen in de sportschool brengt heel wat interessante voordelen met zich mee, op verschillende vlakken. Hieronder lees je meer:

1. Je hele lichaam trainen

Een van de beste manieren om in één workout je hele lichaam te trainen, is door te fietsen. Kies je daarbij voor een complete cycling workout met een begeleider? Dan weet je zeker dat al je spieren op precies de juiste manier aangepakt worden.

Bij zo’n cycling les is er immers vaak sprake van verschillende fases en intensiteiten, waardoor je eerst vooral je beenspieren traint en dan eens afwisselt met een positie waarbij ook je armen uitgedaagd worden. Dit kan bijvoorbeeld door rechtop te gaan staan en je lichaam met je armen te ondersteunen.

Als je tijd wilt besparen tijdens je workout en toch een goede training wilt doen, dan is fietsen in de sportschool kortom een goede keuze!

sportschool-fiets

2. Een sociale activiteit

Daarbij is fietsen in de gym natuurlijk ook de ideale manier van bewegen als je tijdens het sporten graag sociaal bent. Veel mensen kiezen ervoor om naar de sportschool te gaan, niet omdat ze daar per se beter kunnen sporten. Eigenlijk is het contact met andere mensen vooral er belangrijk, omdat dit ons motiveert om onszelf uit te dagen en te blijven bewegen.

Je kan natuurlijk altijd ergens alleen in een hoekje van de spotschool gaan fietsen. Als dat is wat je wilt en waar je je goed bij voelt. Ben je eerder een sociale sporter? Probeer dan eens een indoor cycling les uit, waarbij je omringd wordt door gelijkgestemde mensen die ook aan hun conditie willen werken!

Het sociale aspect van fietsen in de sportschool is voor veel mensen een grote motivator om het te blijven doen. Niet alleen zorgt regelmatig sporten op zich voor een groep geluksgevoel, sociaal contact met anderen doet dat ook. Een dubbel positief effect dus op je gezondheid!

3. Combineren met andere oefeningen

Een ander belangrijk voordeel van fietsen in de gym is dat je het gemakkelijk kunt combineren met andere oefeningen. Zo kan je je stationaire fiets gebruiken als opwarming, waarna je meteen met gewichten gaat trainen. Ook als je na een uur indoor cycling nog energie over hebt, houdt niets je tegen om nog een aantal machines voor je buikspieren of rugspieren uit te proberen.

Deze vrijheid en flexibiliteit is voor veel mensen de overtuigende factor om in de sportschool te gaan fietsen. Het voordeel daarvan is dan weer dat je zeker bent dat je alle spieren in je lichaam traint, waardoor je lichaam meer in balans is. Ook helpt het je om nét iets meer calorieën te verbranden, zodat je ook wat gemakkelijk gewicht verliest. Niets dan voordelen dus!

4. Een extra dosis motivatie

Zoals reeds gezegd is fietsen in de sportschool voor veel mensen vooral een sociale activiteit, maar dan gaat het om méér dan enkel het sociale contact. We hebben anderen nodig om gemotiveerd te blijven. Zeker als we fitter en gezonder willen worden.

Door regelmatig deel te nemen aan een cycling les in de sportschool krijg je input van andere mensen en kom je misschien iemand tegen die sterker of fitter is dan jijzelf. Dat motiveert je dan weer om alles uit de kast te halen en je eigen grenzen te verleggen!

Aan de andere kant kan jij ook mensen die nog minder fit zijn, motiveren. Zo ontstaat een positieve verstandhouding en wisselwerking tussen verschillende mensen. Waardoor ze allemaal beter hun best willen doen en hun fitness doelen dus ook sneller bereiken!

5. Een laag risico op blessures

Buiten fietsen is aangenaam als het mooi weer is en als de ondergrond of het terrein waar je sport veilig is. In veel gevallen is het dat echter niet en dat maakt indoor fietsen dan weer een goed alternatief. Indoor fietsen zijn immers stationair, wat betekent dat ze niet zelf bewegen als je met de pedalen trapt. Hierdoor fiets je eigenlijk ter plaatse en dat brengt heel wat voordelen met zich mee.

Ten eerste is er geen limiet aan de afstand die je kunt afleggen. Daarbij is de ondergrond altijd vlak, wat dan weer iets beter is voor mensen die last hebben van hun knieën of enkels. Vervolgens is stationair indoor fietsen het ideale alternatief voor zij die overgewicht hebben en hierdoor meer risico op blessures of een val.

Ten slotte zijn indoor stationaire fietsen ook uitgerust met de juiste accessoire en veiligheidsmaatregelen om dat risico op blessures nog te verlagen. Denk maar aan extra brede pedalen, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt tijdens het fietsen.

Ook beschikken deze pedalen over stevige, kunststof riemen die je over je voet vastmaakt. Hierdoor doet een onverwachte beweging je niet zomaar van de fiets schuiven of vallen. Kortom, kiezen voor indoor fietsen staat gelijk aan kiezen voor een veilige manier van sporten. Ongeacht je leeftijd, conditie, lichaamsgewicht of doel!

6. De juiste begeleiding

Ten slotte is fietsen in de sportschool een goed idee als je extra begeleiding en motivatie nodig hebt van een instructeur. Dit is vooral het geval als je deelneemt aan een indoor cycling les. Hierbij krijg je in groep advies en begeleiding van een ervaren, gecertificeerde instructeur die je alle nodige informatie geeft over bepaalde houdingen, intensiteiten en de spieren die je gebruikt. Ook krijg je hierdoor een dosis extra motivatie!

De juiste begeleiding is een must voor sporters die nog maar net begonnen zijn en nog weinig weten over indoor fietsen, hoe ze het op een veilige manier kunnen doen en wat er allemaal bij komt kijken. Daarbij kan het ook gevorderden extra motivatie geven om nog beter hun best te doen. Ten slotte kunnen zij ook andere, minder ervaren sporters bijstaan!

Thuis sporten, of toch maar in de sportschool?

Fietsen in de sportschool brengt heel wat voordelen met zich mee, dat is duidelijk. Als je er toch voor kiest om thuis te sporten met je eigen stationaire fiets, neem dan zeker een kijkje in het aanbod van best geteste hometrainers op Fitvooralles.nl!

Laat een reactie achter