Stel je eens een toekomst voor waarin je je eigen vliegtuig zou kunnen hebben, dat zo klein is dat je hem in je eigen garage zou kunnen stallen! Dat klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Nou, die toekomst is dichterbij dan je denkt, want de Flaris LAR 1, een klein vliegtuig met vleugels die naar beneden kunnen worden geklapt zodat hij in je garage past, is bijna klaar om op de markt te worden gelanceerd.

Dit stijlvolle vliegtuigje met plek voor slechts een piloot en vier passagiers werd tijdens de Paris Air Show in 2013 voor het eerst tentoongesteld. Hoewel het stond gepland om het in 2015 de eerste vlucht te laten maken, gebeurde dat pas afgelopen juli nadat er de afgelopen jaren intensieve testen met het toestel aan de grond zijn uitgevoerd.

Dit prachtige ding is het kleinste zakenvliegtuig ter wereld en werd ontwikkeld door een Pools bedrijf genaamd Metal-Master, dat een bedrijf is dat al sinds 2000 actief is in de auto-industrie. Flaris werd in 2012 gelanceerd als een innovatief vliegtuigmerk, dat zich richt op leveren van structurele en technologische oplossingen voor vliegtuigen uit de S1-categorie.

Flaris LAR 1

De Flaris LAR 1 heeft een in Amerika gemaakte Williams International FJ33-5A turbofan en kan een snelheid van 703k/u en een maximum bereik van 3.217 meter behalen. Dankzij het gebruik van Garmin G600 glasdek en een volledig parachutesysteem is de productie mogelijk.

Het vliegtuig zal naar verwachting in de komende maanden in de Verenigde Staten worden geïntroduceerd en het zou dan vanaf juli 2019 besteld kunnen worden. Tegen die tijd zouden de meesten van ons het vertrouwen hebben dat het vliegtuig perfect in staat is om vanaf geasfalteerde wegen of kleine grasvelden te kunnen opstijgen en daar ook weer te kunnen landen. Verder is dit kleine vliegtuig ontworpen om te kunnen vliegen op 14.120 meter hoogte, maar er hangt wel een prijskaartje van maar liefst $ 2 miljoen aan.

Flaris-LAR-1-2

Flaris richt zich op het aantrekken van taxibedrijven en piloten, die voor zichzelf vliegen en die de ruimte voor gewone vliegtuigen missen. Er zijn als het gaat om het juridische gedeelte, zijn er nog een paar hobbels te nemen maar als we een beetje positief blijven denken, kan dit vliegtuigje binnenkort in je garage geparkeerd worden.

Laat een reactie achter