Je pakt flessenwater na een intensieve trainingssessie en ziet dat er een houdbaarheidsdatum op staat die aangeeft dat het water 6 maanden geleden is verlopen. Moet je je zorgen maken? Het korte antwoord op deze vraag is: nee. Maar voordat je een voorraad flessenwater aanlegt zonder je zorgen te maken over deze vervaldatum, is het belangrijk om te begrijpen waarom er eigenlijk vervaldata op water staan.

Bovendien, als je eenmaal weet waarom er houdbaarheidsdata op waterflessen zitten, wil je weten hoe je het beste met verlopen water omgaat om ervoor te zorgen dat je jezelf veilig en gezond houdt voor de lange termijn. Dan kun je de beste, weloverwogen keuzes maken bij het kiezen van de merken flessenwater die je in de toekomst wilt kopen. Tot slot zul je er baat bij hebben als je weet hoe je je blootstelling aan plastic kunt verminderen en hoe je waterflessen kunt vinden die niet bijdragen aan de plastic epidemie en je niet kwetsbaarder maken voor gezondheidsrisico’s die samenhangen met plastic consumptie.

Hoe wordt flessenwater slecht?

Hoewel je je geen zorgen hoeft te maken over het drinken van bedorven water, moet je wel weten waarom flessenwater een houdbaarheidsdatum heeft om de gevolgen van het drinken van bedorven water te begrijpen. Het blijkt dat het niet de waterkwaliteit is waar je je zorgen over moet maken, maar het plastic waar het water in zit. Water wordt meestal gebotteld in polyethyleentereftalaat (PET) voor flessen voor de detailhandel en polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE) voor waterkoeler kannen. Wat zo alarmerend is aan dit soort flessen, is dat het plastic de vloeibare fles vervuilt als het eenmaal verlopen is of blootgesteld wordt aan overmatige hitte, zoals blootstelling aan zonlicht of hete auto’s. De giftige chemicaliën die in deze flessen zitten, zijn schadelijk voor de gezondheid. De giftige chemicaliën in dit plastic komen in het water terecht, wat niet alleen de smaak van het water aantast, maar ook ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid van de consument.

twee-plastic-flesjes-water

Om je veilig te houden drukken veel flessenwater bedrijven een houdbaarheidsdatum van twee jaar op de fles, hoewel er eigenlijk geen precieze manier is om te voorspellen wanneer het plastic precies in het water zal lekken. De houdbaarheidsdatum van twee jaar is meer een indicatie van wanneer de waterfles het meest waarschijnlijk is blootgesteld aan hitte of wanneer de fles begint af te breken, maar de ongelukkige realiteit is dat de meeste waterflessen binnen enkele dagen na aankoop worden blootgesteld aan overmatige hitte, vooral als de fles in de zomer is gekocht. Hierdoor kun je worden blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën lang voordat het water de houdbaarheidsdatum heeft bereikt. Om de gevolgen te begrijpen van het consumeren van plastic flessen die zijn blootgesteld aan hitte, is het belangrijk dat je begrijpt hoe ze je gezondheid kunnen beïnvloeden, zodat je in de toekomst beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen met betrekking tot het kopen van waterflessen.

Welk effect heeft flessenwater dat bederft op je gezondheid?

In de verzengende hitte denk je misschien dat je je lichaam een goede dienst bewijst door naar een fles water te grijpen om te hydrateren en aan te vullen. Maar wist je dat uit een onderzoek van de staat Arizona is gebleken dat hoe heter de dag, hoe minder tijd het water nodig had om vervuild te raken door giftige plastic chemicaliën? Je bewijst je lichaam dus eigenlijk helemaal geen dienst. Het kan zelfs schadelijk zijn. Dat wil niet zeggen dat je helemaal moet stoppen met water drinken als je geen toegang hebt tot water van hoge kwaliteit in veilige drinkcontainers. Je hebt water nodig om te overleven. Maar het betekent wel dat bewuster kiezen uit welke waterflessen je drinkt je gezondheid positief kan beïnvloeden. Misschien kun je, in plaats van te grijpen naar het water dat je kunt vinden, vooruit plannen en je eigen herbruikbare waterfles meenemen.

Om je verder te overtuigen om vooruit te denken over de fles waar je je water in doet, moet je begrijpen wat de gevolgen voor de gezondheid zijn als je plastic gebruikt. Gezondheidsimplicaties die het gevolg kunnen zijn van overmatige blootstelling aan plastic zijn onder andere:

  • Verhoogd risico op het ontwikkelen van een stofwisselingsstoornis, waaronder obesitas
  • Ontwikkelings- en voortplantingseffecten, zoals verminderde vruchtbaarheid
  • Onbalans van hormonen
  • Het ontwikkelen van kanker
  • Verminderde immuniteit
  • Geboorteafwijkingen bij kinderen die zijn blootgesteld aan plastic

Helaas zijn er nog veel meer gevolgen voor de gezondheid die kunnen voortvloeien uit het gebruik van plastic. Daarom is het essentieel voor je gezondheid en welzijn dat je er alles aan doet om de blootstelling aan plastic te minimaliseren, te beginnen met het soort waterflessen waar je water uit drinkt.

Beste praktijken voor als je flessenwater bederft

plastic-flesje-water

Een van de beste manieren om je blootstelling aan giftige chemicaliën die in je systeem terecht kunnen komen te verminderen, is door te kijken naar de manieren waarop je op dit moment plastic gebruikt. Hoewel je plastic misschien niet helemaal uit je leven kunt bannen, kan het op dit moment al wonderen doen voor je gezondheid als je begint met het beperken van je blootstelling. Een plek om te beginnen is om te kijken in welke producten je je eten verpakt of met welk speelgoed je kinderen spelen. Papieren zakken vervangen door glazen verpakkingen of kiezen voor meer houten speelgoed is een effectieve manier om het plastic in je huis te verminderen. Zelfs als je het je niet kunt veroorloven om deze overstap te maken, kun je de hoeveelheid plastic die in je eten terechtkomt aanzienlijk verminderen door simpelweg te wachten tot het eten is afgekoeld voordat je het in plastic bakjes doet.

Een andere manier om minder plastic in je leven te gebruiken is drinken uit glazen of aluminium waterflessen. Omdat waterflessen een van de meest vatbare manieren zijn om giftige chemicaliën in je lichaam te brengen, is het noodzakelijk dat je gezondere alternatieven vindt die je welzijn dienen in plaats van schaden. Gelukkig zijn er flessenwater bedrijven die betere, schonere manieren gebruiken om water te bottelen. Drinken uit deze waterflessen in plaats van plastic flessen helpt je lichaam om terug te keren naar een gezondere, evenwichtigere toestand.

Neem geen genoegen met het drinken uit plastic flessen die je gezondheid kunnen schaden. Investeren in gebotteld water van hoge kwaliteit met verpakkingen die hergebruikt kunnen worden is niet alleen beter voor je gezondheid, maar zal je op de lange termijn ook geld besparen. Zoek vandaag nog een gezonder alternatief voor gebotteld water. Je lichaam zal je dankbaar zijn.


Vaak gestelde vragen over water uit een fles

Wordt flessenwater slecht?

Water is een natuurlijke stof en bederft niet, maar de plastic waterfles zal na verloop van tijd afbreken en chemicaliën in het water logen. Daarom is het altijd belangrijk om BPA-vrij flessenwater te kiezen.

Hoe lang kun je flessenwater bewaren?

De aanbevolen houdbaarheid is twee jaar. Er hoeft niet per se een houdbaarheidsdatum op een flesje water vermeld te worden, maar vanwege de degradatie van plastic na verloop van tijd, vooral bij hitte, raden we twee jaar aan voor plat water en één jaar voor bruisend water.

Is het veilig om oud flessenwater te drinken?

Plastic flessen kunnen hormoonachtige chemicaliën uitlogen die na verloop van tijd toenemen. Kies altijd voor BPA-vrij flessenwater om het risico op blootstelling aan giftige chemicaliën te beperken. De aanbevolen houdbaarheid van plat water is 2 jaar.

Kun je zien of flessenwater slecht is?

Plastic waterflessen zijn licht doorlatend en kunnen na verloop van tijd chemicaliën uitlogen in het water. Dit is vooral een probleem bij niet-bpa-vrij plastic en water in melkkan plastic. Als je water een vreemde smaak of geur heeft, raden we je aan het weg te gooien.

Blijft flessenwater eeuwig houdbaar?

Omdat water een natuurlijk voorkomende stof is, is het onbeperkt houdbaar, maar omdat plastic waterflessen chemicaliën in het water logen, adviseren we een houdbaarheid van 2 jaar voor plat water.

Wat is de houdbaarheid van ongeopend flessenwater?

De aanbevolen houdbaarheid van plat water is 2 jaar en van bruiswater 1 jaar. De FDA stelt geen eisen aan de houdbaarheid en water kan onbeperkt bewaard worden, maar het plastic van gebotteld water lekt na verloop van tijd uit en kan de smaak beïnvloeden.

Laat een reactie achter