Of je nu je eerste 5K plant of graag natuurwandelingen maakt, er is een sneaker voor jou. Maar het proces om het juiste paar te vinden kan ontmoedigend zijn. Behalve pasvorm en kwaliteit willen de meesten van ons ook schoenen die er goed uitzien, wat betekent dat je echt je onderzoek moet doen voor je naar de winkels gaat.

1. Je gaat niet naar een gespecialiseerde sneakerwinkel

witte-sneakers-man

Wanneer je sneakers wilt hebben die van hoge kwaliteit zijn, dan kan je beter naar een winkel gaan die zich echt focussen op sneakers. Dit soort bedrijven zoals wethenew bijvoorbeeld weten welke sneakers het lekkerst zitten en ook trendy zijn.

2. Je houdt geen rekening met de activiteiten die je zult gaan doen.

Vrijwel elke activiteit waar iemand aan wil doen, daar zal een schoen voor zijn. Of je nu gaat hardlopen, wandelen of tennissen, uit het oogpunt van blessurepreventie is het belangrijk een schoen te kiezen die specifiek is voor de activiteit.

Bovendien denken veel mensen niet na over een van de belangrijkste grondbeginselen: de zool. Een kwaliteitsondersteunende schoen heeft meestal een zool die wat moeilijk te buigen is en een lichte hak heeft. En als je alledaagse gympen draagt om te gaan hardlopen, zal je zool veel sneller gecompromitteerd zijn.

3. Je koopt de verkeerde maat en stijl voor je voet.

witte-lage-sneakers

Een veelgemaakte fout is je door een ander te laten vertellen welke schoenen het beste voor je zijn. Het belangrijkste wat je kunt doen is ze passen, door de winkel ijsberen en doorgaan met het passen van nieuwe paren tot je iets vindt dat goed voor je voelt.

Een andere fout? Je koopt een schoen die iets te strak zit met de gedachte dat hij na verloop van tijd wel zal uitrekken. Dat werkt meestal niet. Zorg ervoor dat de schoen je in de winkel goed past. Je kunt ook overwegen van tevoren een podotherapeut te bezoeken om uit te zoeken wat je specifieke voetbehoeften zijn – die kan je helpen begrijpen welk type schoen het beste voor je is.

4. Je communiceert niet met de verkoper of stelt hem geen vragen.

Er zijn een paar belangrijke dingen die je moet weten voor je de schoenenwinkel binnenstapt:

– De soorten schoenen die in het verleden voor je gewerkt hebben
– Of je een brede of smalle voet hebt
– Soorten voetproblemen die je gehad hebt, zoals blaren, pijn in voetboog en hiel
– Of je voeten of enkels gedurende de dag opzwellen
– Blessure geschiedenis of gewrichtspijn in je enkels, knieën en heupen

Als je weet of je problemen hebt, ben je een beter geïnformeerde shopper, omdat je gemakkelijker kunt vaststellen welke schoenen wel en niet kunnen werken.

Als je op zoek bent naar een specifieke schoen voor wandelen of hardlopen, ga dan eens kijken in een speciaalzaak voor hardlopen, waar een specialist je looppatroon en je vorm tijdens het hardlopen kan controleren. Er kan daar een zekere intimidatie heersen en al verkopen ze schoenen, het gaat om de service.

5. Je vervangt je schoenen niet vaak genoeg.

nike-air-max-sneakers

Iedereen is anders en de timing van wanneer je je schoen moet vervangen verschilt van persoon tot persoon. Een goede vuistregel voor zowel hardlopers als gewone schoendragers is echter om je schoenen na 500 kilometer te vervangen.

6. Je blijft van merk veranderen.

Als je een merk vindt dat voor je werkt, blijf er dan bij. De meeste bedrijven zijn consequent in de manier waarop ze hun schoenen maken, dus je kunt er meestal op rekenen dat ze een of twee paar verkopen dat voor jouw voet werkt. Tenzij het ontwerp drastisch verandert, is het op de lange duur beter voor je om altijd een merk te kopen dat je echt bevalt.

Andere dingen om op te letten? Controleer de zijkanten en onderkanten van je schoenen om te zien of ze schever of meer versleten zijn. En als je pijn begint te voelen in je voeten, benen, knieën, heupen, of rug, betekent dit dat je sneakers niet meer voldoende steun bieden.

Laat een reactie achter