Je eersteklas gaming laptop zal nooit de prestaties halen van een even dure gaming desktop. Maar dat betekent niet dat je de nieuwste spellen niet kunt spelen. Het legt eerder extra druk op je om ervoor te zorgen dat je laptop geoptimaliseerd is voor gamen.

Bij desktop computers kun je de hardware upgraden. Laptop gebruikers hebben beperkte upgrademogelijkheden. Dus wat kun je doen om de prestaties van laptops te verbeteren? Hoe kun je je laptop sneller maken voor gamen?

Hier zijn 10 manieren om je gaming laptop sneller te maken voor het gamen.

1. Houd je laptop schoon en stofvrij

Wil je weten hoe je het gamen op je laptop kunt verbeteren maar heb je geen technische vaardigheden? Maak hem gewoon schoon.

Je zult alleen genieten van betere prestaties op je laptop met een pro-actieve houding ten opzichte van fysiek onderhoud. Stof en vuil zijn de vijanden van prestaties. Deze detritus vermindert de luchtstroom, met als gevolg een computer die te heet wordt.

Zodra de hitte zich opstapelt, worden de processor, GPU, en de meeste andere componenten trager. Dit zorgt niet voor een effectieve spelcomputer.

De beste manier om dit aan te pakken is het stof te verwijderen. Dit is natuurlijk niet eenvoudig. Je laptop is waarschijnlijk verzegeld, en als dat niet zo is, maakt het openen ervan vrijwel zeker de garantie ongeldig. De oplossing is het gebruik van enkele heel specifieke reinigingstechnieken.

Maar het zijn niet alleen de ventilatiegaten van je laptop die je vrij moet houden. Als je het toetsenbord regelmatig gebruikt (een hoofdbestanddeel van het gamen op de PC) is het belangrijk dat er geen stof, voedsel of ander materiaal op zit dat kleverige toetsen kan veroorzaken.

Voor topprestaties bij het gamen wil je trouwens ook geen papperig beeldscherm.

2. Hoe je laptop upgraden om sneller te kunnen gamen

Nieuwe hardware installeren is de belangrijkste manier om je laptop sneller te maken voor gamen. Maar wat kun je upgraden?

Laptops zijn befaamd niet te upgraden. Er zijn drie onderdelen die je kunt upgraden.

 1. RAM: het vergroten van de hoeveelheid en de snelheid van het geheugen kan een enorme impact hebben
 2. Opslag: overschakelen op een solid-state drive (SSD) of snelle M.2 opslag zal de game prestaties aanzienlijk verbeteren
 3. Batterij: batterijen zijn niet in staat om spellen lang te laten draaien met de volledige instellingen ingeschakeld

Als je bovendien een goedkope upgrade wilt, waarom dan niet je persoonlijke game prestaties verbeteren met een extern toetsenbord en muis die voor optimaal gamen ontworpen zijn?

3. Hoe je laptop optimaliseren voor gamen met bijgewerkte stuurprogramma’s

Wil je echt weten hoe je spellen beter kunt laten lopen op een laptop? Het draait allemaal om de stuurprogramma’s.

Computers met besturingssystemen Windows, macOS, en Linux zijn bijna allemaal gebaseerd op dezelfde hardware, met dezelfde architectuur. Dit betekent dat, ongeacht het besturingssysteem, het bijhouden van stuurprogramma’s van vitaal belang is.

Gelukkig is dit meestal een rechttoe rechtaan proces. In de meeste gevallen gebeurt het automatisch tijdens standaard OS updates.

Wanneer het echter om grafische stuurprogramma’s gaat, kan een meer praktische aanpak nodig zijn. Terwijl Intel grafische programma’s—meestal ongeschikt voor hardcore gamen–van bijgewerkte stuurprogramma’s genieten via een Windows update, biedt je grafische leverancier van derden die optie niet.

Zorg er in plaats daarvan voor dat de GPU management software (zoals Nvidia GeForce Experience of AMD Gaming Evolved) ingesteld is om automatisch bij te werken. Zorg er ook voor dat je controller en audiostuurprogramma’s bijgewerkt zijn.

4. Optimaliseer je laptop voor gamen door DirectX bij te werken

DirectX is een verzameling software hulpmiddelen die de grafische effecten van een videospel vergemakkelijken. DirectX is van vitaal belang voor gamen op Windows. In de loop der jaren zijn verschillende versies van DirectX uitgebracht.

DirectX 12 Ultimate, gelanceerd in 2020, is de nieuwste versie, die je voorgeïnstalleerd op je Windows laptop zult aantreffen. Het biedt een gemeenschappelijke bibliotheek voor Windows en Xbox Series X|S systemen.

Om je huidige DirectX versie te controleren:

1. Druk op WIN + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen
3. Voer dxdiag in
3. Wacht tot het DirectX Diagnostic Tool (DXDiag) geladen is
4. Zoek op het tabblad System de DirectX Versie onderaan de lijst

5. Overklok de GPU

Wil je weten hoe je de grafische kaart van je laptop kunt verbeteren? De beste manier is overklokken.

Hoewel riskant voor de beginner, kan overklokken extra prestaties uit de grafische kaart forceren. Er zijn gereedschappen beschikbaar voor zowel AMD als Nvidia GPU’s, dus je zou niet al te veel moeite moeten hebben iets geschikts te vinden.

De voornaamste problemen zijn met stroom en warmte. Overklokken verbruikt meer elektriciteit, dus moet je de energie-instellingen van je computer goed afstellen (zie hieronder). Maar overklokken verhoogt ook de temperatuur van de GPU.

Meestal wordt dit opgevangen door het ingebouwde koelsysteem van de laptop. Je moet de koellichamen en ventilatoren regelmatig schoonmaken, zoals beschreven in #1. Zo niet, dan schakelt je laptop automatisch uit – bij wijze van veiligheidsmaatregel – als hij te heet wordt.

Zoek je een overklok programma voor je GPU? Het populairste op dit moment is MSI Afterburner, dat geschikt is voor Nvidia en AMD grafische kaarten.

6. Pas de energie-instellingen van je computer aan

Weinig apparaten kunnen genieten van een betere werking zonder effectief energiebeheer. Bij laptops, apparaten die bedoeld zijn om buiten een vaste stroombron gebruikt te worden, is energiebeheer belangrijk.

Windows geeft je enkele gedetailleerde mogelijkheden voor energiebeheer, maar voor een sterke spelervaring sluit je je laptop aan op een stopcontact.

Als dat gedaan is, kijk dan naar de energie-instellingen van je computer. In Windows:

1. Klik op Start > Instellingen (of WIN + I)
2. Ga naar Systeem > Energie en slaap > Extra energie-instellingen
3. Selecteer Hoge prestaties
4. Klik op Planinstellingen wijzigen > Geavanceerde energie-instellingen wijzigen
5. Bevestig dat de energie-instellingen op de optimale niveaus staan

Merk op dat bij sommige gaming laptops de batterij-instellingen automatisch worden beheerd. Wat je systeem ook is, vermijd minder-dan-optimale energie-instellingen als je gameprestaties uit je laptop wilt persen.

7. Hoe de prestaties van een laptop voor gamen verhogen: Windows Spelmodus

Dit is een tip die iedereen kan gebruiken. Windows 10 en later is uitgerust met een Xbox app die functies bevat als schermopname, streamen, en game modus. Je laptop optimaliseren voor gamen kan zo eenvoudig zijn als het activeren van de game modus.

 1. Klik op Start > Instellingen (of WIN+I)
 2. Klik op Gaming > Xbox Game bar
 3. Zet op BEELD aan
 4. Kies Game Mode in het linkerdeelvenster
 5. Zet op Aan
 6. Sluit om af te sluiten
 7. Je kunt nu op elk moment op WIN + G drukken om het Xbox paneel te laten verschijnen. Als daarom gevraagd wordt, vink je het vakje ‘Yes, this is a game’ aan.

Met Game Mode ingeschakeld zal Windows spellen met optimale instellingen uitvoeren. Om dit te doen kan Windows sommige achtergrondtaken sluiten of opschorten.

8. Sluit achtergrond-apps voor verhoogde FPS van je laptop

We nemen aan dat je Windows 10 of 11 draait voor veel van deze tips. Zo niet, dan is er een handmatige verandering die je op je laptop kunt aanbrengen voordat je een spel start. Zorg dat alle andere apps gesloten zijn voordat je een spel start.

Als je dat gedaan hebt, kijk dan naar het Systeemvak. Dit deel van de Windows taakbalk geeft een lijst van apps die op de achtergrond actief zijn. Klik met de rechtermuisknop op elk pictogram en sluit het, tenzij het van belang is voor je spelervaring. Houd bijvoorbeeld je grafische kaart beheer app open.

9. Controleer je netwerksnelheid

gamen-op-laptop

Gebruik Speedtest.net om je internetsnelheid te controleren

De prestaties van je laptop bij het gamen worden vooral bepaald door je hardware, stuurprogramma’s, en hoe je computer is geconfigureerd. Maar als je online spelletjes speelt, is er nog een ander element om rekening mee te houden: de snelheid van je internetverbinding.

Achterstand is de gebruikelijke oorzaak van problemen bij online spelen, of die nu veroorzaakt wordt door je internetverbinding of door een trage verbinding tussen de laptop en de draadloze router. In de meeste gevallen zal je draadloze netwerkkaart de meest bijgewerkte stuurprogramma’s hebben, dankzij Windows Update, of welke systeemupdates je OS ook heeft gedownload.

Als er na het toepassen van updates geen verandering optreedt, overweeg dan een bekabelde Ethernet verbinding met de router. Je moet ook nagaan of een gaming router de game prestaties kan optimaliseren.

10. Hoe je laptop sneller maken om te gamen met automatische updates

Automatische updates kunnen een grote pijn zijn. Zo kan Windows Update op de achtergrond updates downloaden, voordat het je er periodiek aan herinnert dat de update geïnstalleerd moet worden. Niet alleen kan de niet geïnstalleerde update de prestaties beïnvloeden, dat geldt ook voor de herinneringen.

Helaas kun je Windows Updates niet permanent uitschakelen, dus heb je de volgende opties:

 • Houd je computer offline.
 • Installeer updates zodra daarom gevraagd wordt.

Vanaf de update van mei 2019 (versie 1903) kun je updates gedurende 35 dagen blokkeren.

Het is onwaarschijnlijk dat je je helemaal van het internet kunt afsluiten als je een gaming laptop gebruikt, dus die updates zo snel mogelijk installeren is het beste antwoord.

Nu weet je hoe je de prestaties van een laptop voor gamen kunt verbeteren

Wie had gedacht dat je zoveel kunt doen om de prestaties van gamen op een laptop computer te verbeteren? Hoewel de meeste puur op Windows laptops van toepassing zijn kunnen sommige tips overgebracht worden naar gelijkwaardige instellingen op macOS en Linux.

Laten we de beste manieren om je laptop sneller te maken voor gamen de revue laten passeren:

 1. Maak je laptop regelmatig schoon.
 2. Upgrade de hardware van je laptop
 3. Werk je drivers bij (vooral voor de GPU).
 4. Installeer de nieuwste versie van DirectX.
 5. Overklok de GPU.
 6. Optimaliseer de energie-instellingen.
 7. Activeer de spelmodus van Windows.
 8. Sluit achtergrond-apps.
 9. Controleer de netwerksnelheid voor online gamen.
 10. Beheer automatische updates voor spellen en het besturingssysteem.

Laat een reactie achter