Als je een gamer bent die niet zeker weet hoe je gezond kunt blijven en toch van je favoriete hobby kunt genieten, ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Vandaag delen we namelijk een paar eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je op een gezonde manier door kunt blijven gamen.

Neem strek pauzes

yoga-man

Een belangrijke activiteit tijdens een pauze is licht rekoefeningen doen. Je schouders, armen, onderrug en benen kunnen allemaal strak komen te staan en probleemgebieden worden tijdens lange gamesessies. Doe stretchoefeningen gericht op deze lichaamsdelen. Zelfs een eenvoudige armstretch tijdens een laadscherm zal immense voordelen op lange termijn hebben.

Blijf gehydrateerd

Eerst en vooral moet je je lichaam het water geven dat het nodig heeft om te functioneren. Water is essentieel voor heel veel cruciale lichaamsfuncties. Als je ogen of gewrichten pijn gaan doen tijdens een gamesessie, kun je te maken krijgen met de nadelige effecten van uitdroging.

Als je het type bent dat naar frisdrank grijpt wanneer je dorst hebt, is dit advies van cruciaal belang. Zorg dat je altijd water bij de hand hebt, en zet een timer om elke 15 minuten te drinken als dat nodig is. Het vervangen van frisdrank, koffie of suikerhoudende vruchtensappen door water zal in het begin moeilijk zijn. Zodra je lichaam zich aanpast aan een goede hydratatie met minder suiker en cafeïne, zul je verbaasd zijn hoeveel gezonder en energieker je je voelt.

Zorg voor een goede game setup

desktop-bureau

De houding waarin je aan het gamen bent is mega belangrijk. Wanneer je rug niet goed ondersteund wordt, kan je rugklachten krijgen. Zorg er daarom voor dat je een goede game stoel aanschaft wanneer je veel tijd doorbrengt met het gamen.

Wanneer je achter een PC speelt, dan zou je kunnen kijken voor een game bureau, zodat je armen goed ondersteund worden en geen last krijgt van je armen.

Haal een frisse neus

Een voor de hand liggende gezondheidstip tijdens het gamen is de behoefte aan frisse lucht. Laat tijdens het gamen een raampje in de buurt een klein beetje openstaan. Als het in de kamer ernaast is, zet het dan zo ver mogelijk open (voorzichtig als je huisdieren hebt) en koop misschien een plant voor je kamer. Het zal je lucht waarschijnlijk niet vanzelf verversen, maar het kan de kamer opfleuren en beter laten ruiken. Een snelle wandeling naar buiten is ook een goede manier om even uit te rusten.

Stel het slapen niet uit

slapen

We weten hoe het gaat, nog één keer draaien en dan ga je naar bed. Het probleem is dat die laatste beurt al snel verandert in uren extra gamen. Slaaptekort is een epidemie in Nederland, en je slaap verminderen in ruil voor meer gametijd kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid.

Slaap speelt een belangrijke rol in je lichamelijke gezondheid. Slaap is bijvoorbeeld betrokken bij de genezing van hart en bloedvaten, bevordert de concentratie en maximaliseert je sportprestaties. Mensen die niet genoeg slapen zijn ook vatbaarder voor gewichtstoename, dus als je gezondheid een prioriteit is, is voldoende slaap van cruciaal belang.

Neem regelmatig pauzes

Lange spelsessies zonder pauzes kunnen verrassend hard zijn voor je lichaam. Zoals hierboven beschreven, zal gehydrateerd blijven en gezonde snacks bereiden helpen natuurlijke pauzes te creëren. Door veel water te drinken, moet je onvermijdelijk op pauze drukken en bewegen. Opstaan om je maaltijden te bereiden zal je ook weghalen van het scherm. Een eenvoudige wandeling van 5 minuten en een rekoefening helpen je bloed circuleren en verbeteren de hersenactiviteit. Je verbeterde stemming, cognitie en gezondheid zullen je gamevaardigheden optimaliseren wanneer je weer in actie komt.

Eet gezond

In dezelfde lijn als hierboven heeft het voedsel dat je in je lichaam stopt een immense impact op je gezondheid en hoe je je voelt. Tenzij je een bodybuilder bent, hoef je niet zo ver te gaan dat je je calorieën telt en je macro’s berekent. Toch kan bijna iedereen van ons baat hebben bij een gezonder dieet. Neem de tijd om je eigen maaltijden te koken, probeer te veel bewerkt of suikerrijk voedsel te vermijden, en wees trots op de resultaten die snel zullen volgen.

Laat je ogen rusten

Gamen is een ongelooflijke belasting voor je ogen, die de meeste mensen over het hoofd zien. Vermoeide ogen kunnen niet alleen hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken, maar kunnen ook leiden tot ernstige schade. Je moet regelmatig je oogfocusserende trilspieren strekken. Neem de tijd om weg te kijken van je beeldscherm en concentreer je op objecten in de verte. Loop naar je raam en geniet van het natuurlijke licht – je ogen zullen je dankbaar zijn!

Laat een reactie achter