Wanneer je veel geld wilt besparen bij de aankoop van een volgende auto, is wellicht een auto importeren uit het buitenland nog niet eens een slecht idee. Iets wat van ver komt, is bijzonder en kan dan ook flink verschillen qua prijs. In bijvoorbeeld Duitsland of Amerika zijn sommige auto’s veel goedkoper dan in Nederland. Ook is het aanbod auto´s in het buitenland vaak een stuk groter. Hierdoor zul je makkelijker je droomauto tegenkomen.

Je moet er wel rekening mee houden dat je bij het importeren van een auto BPM moet betalen. De Belastingdienst heeft 6 berekeningsmethodes goedgekeurd voor het berekenen van de BPM.

Via het internet is er over het algemeen slechts inzicht te krijgen in 1 of 2 methodes om de BPM te berekenen. Aangezien er nog 4 andere berekeningsmethodes zijn, garandeert dit dus niet de laagst haalbare BPM. Om deze reden is het verstandig je vooraf goed te laten informeren. De andere 4 methodes kunnen namelijk enkel handmatig berekend worden, maar leveren vaak wel meer voordeel op.

Ook interessant voor expats

Ten eerste kunnen expats hun auto’s onder een EU-landenregistratie slechts zes maanden lang besturen. Na die periode moeten alle expats zich laten registreren en Nederlandse nummerborden krijgen. Om dit te doen, moeten er twee verschillende belastingen worden betaald:

1. BPM

De hoogte van de BPM is afhankelijk van het gewicht (voertuig) en het brandstoftype (diesel is duurder). Ter indicatie: een gemiddelde auto, die niet op diesel rijdt, kost je ongeveer 500 euro per jaar. Voor het berekenen van het exacte bedrag dat je moet betalen, kun je de BPM berekenen.

auto importeren naar nederland

2. Motorrijtuigenbelasting

In tegenstelling tot de wegenbelasting is de motorrijtuigenbelasting op personenauto’s en motorfietsen afhankelijk van veel factoren en – houd je adem in – voor een gemiddeld voertuig kan de motorrijtuigenbelasting oplopen tot 5.000 euro. Dat is behoorlijk veel geld!

Hoe te voorkomen dat je motorrijtuigenbelasting moet betalen?

Wij wedden dat dit een van de redenen is waarom je overweegt om je auto niet mee te nemen. Ontspan je echter, er is een oplossing:

Bijna elke EU-expat kan beweren dat het voertuig deel uitmaakt van zijn/haar ‘verhuisgoederen’. Waarom zou je dat doen? Omdat dit je vrijstelt van het betalen van motorrijtuigenbelasting! Vul gewoon het aanvraagformulier Aanvraag vergunning vrijstelling motorrijtuigenbelasting bij verhuizing in en stuur het naar de RDW (Afdeling Wegtransport).

Blijkbaar moet je bewijzen dat je meer dan 12 maanden in een ander EU-land hebt gewoond en nog belangrijker, dat de auto langer dan zes maanden in je bezit was. Dit kan tijdrovend zijn, maar geloof me, het is zeker de moeite waard.

Als jouw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een bevestiging dat je bent vrijgesteld van het betalen van de motorrijtuigenbelasting.

Je moet dus een afspraak maken bij een filiaal van het RDW om het volgende te overleggen:
> Jouw paspoort of identiteitsbewijs
> Alle voertuiggerelateerde documenten zoals het bewijs dat je de eigenaar van de auto bent
> Jouw rijbewijs
> De vrijstellingsbrief voor de motorrijtuigenbelasting, die je na je aanvraag hebt ontvangen
> Jouw voertuig

Als alles goed gaat, geeft een medewerker van de Douane je een kennisgeving van voltooiing en een ‘document met voertuiggegevens voor de aangifte van de motorrijtuigenbelasting’ die je niet echt nodig hebt – of althans, ik heb het nog niet gebruikt – maar gewoon voor de zekerheid…

Wat je moet krijgen is een kentekenbewijs van een voertuig, dat moet worden gepresenteerd in een geautoriseerde garage om de nieuwe kentekenplaten te kunnen krijgen. Als je de Nederlandse kentekenplaten hebt, ben je klaar. Althans bijna…

Nadat je je kentekenplaten hebt gekregen, ben je verplicht om een ​​particuliere privé-verzekering af te sluiten, die over het algemeen een beetje duur is, maar niet zo duur als je misschien denkt. Al met al kost het hebben van een eigen auto in Nederland, afhankelijk van hoeveel je rijdt, ongeveer 150 euro per maand.

Laat een reactie achter