Bingewatchen op Netflix, online gamen, sociale media; een goede internetverbinding is tegenwoordig noodzakelijk. Een flink deel van het maandelijks budget gaat dan ook naar je internet- en televisie-abonnement. Maar wist je dat je hier gemakkelijk op kunt besparen? Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om geld te besparen op je maandelijkse televisie- en internetkosten.

1. Vergelijk alle providers

Je kunt niet het goedkoopste abonnement uitkiezen, als je niet alle providers met elkaar vergeleken hebt. Volg niet blindelings de slogan van ‘de goedkoopste’, want vaak zijn daar bepaalde voorwaarden aan verbonden. Het is efficiënter om informatie te verkrijgen van de verschillende providers en zo zelf de beste keuze te maken. Dit betekent gelukkig niet dat je de websites van alle providers zelf moet gaat doorspitten. Er zijn verschillende vergelijkingssites die voor jou alle abonnementen op een rij zetten, zodat jij deze gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken.

2. Vergelijk de eindprijs, niet de aanbieding

Tegenwoordig krijg je als nieuwe klant vaak een bepaalde korting aangeboden. Dit zijn de marketingtrucs die worden toegepast om als goedkoopste provider over te komen. Echter, het is niet zo dat de uiteindelijke kosten lager komen te liggen dan bij de concurrent, omdat je meestal alleen in de eerste maanden minder betaalt. Daarna gaat de prijs flink omhoog. Maak dus de rekensom en bereken hoeveel je werkelijk zal uitgeven op de lange termijn.

3. Wees bewust van de opzegvergoeding

Sluit je een contract af dat alleen in de eerste paar maanden voordelig is, dan kun je daarna niet zomaar overstappen naar een concurrent. Je moet namelijk vaak een opzegvergoeding betalen als je voor de contractvervaldatum van je abonnement overstapt. Als je contract is afgelopen, wordt je abonnement maandelijks opzegbaar. Je kunt dan wel op elk moment overstappen naar een andere provider.

4. Verklein je zenderpakket

Sommige providers bieden bijna 1.000 zenders aan voor een vast bedrag, wat heel aantrekkelijk lijkt voor nieuwe klanten. Maar naar hoeveel kanalen kijk je nu eigenlijk? Heel wat kanalen zijn buitenlandse zenders waar je nooit wat op volgt of waar heel wat reclame op te zien is. Het is handiger om eens te kijken hoeveel het je zou kosten om enkel de zenders te nemen die je echt zal gebruiken. Kijk je alleen naar basiszenders of kijk je bijna geen televisie? Het is dan zonde om voor een zeer uitgebreid zenderpakket te kiezen.

5. Kies voor Netflix

Heel wat huishoudens kijken steeds minder televisie, omdat het aanbod niet meer zo kwalitatief is als vroeger. Daarnaast zijn het steeds meer herhalingen van series of films van vroeger en is het aantal nieuwe programma’s beperkt. Ondanks het feit dat je evenveel blijft betalen per maand, is er tijden de zomermaanden geen nieuwe serie te bekennen op de televisie. Net daarom kiezen steeds meer mensen voor een Netflix-abonnement in de plaats van de traditionele televisie. Dit is een stuk goedkoper. Daarnaast zit je hiermee niet meer vast aan bepaalde uitzendtijden. Je kunt zelf bepalen wat, wanneer en vanaf welk apparaat je kijkt. Is er toch nog een tv-programma dat je absoluut niet kan missen, dat niet op Netflix staat? De kans is groot dat je dit online kunt volgen via de website van de zender.

netflix

6. Bekijk hoeveel Mb/s je nodig hebt

De internetsnelheid van een abonnement wordt uitgedrukt in Mb/s. Hoe meer Mb/s, hoe sneller het internet is. Het is belangrijk om te kijken hoeveel Mb/s jij echt nodig hebt. Sneller internet is namelijk ook duurder. Hoeveel Mb/s je nodig hebt, is afhankelijk van jouw internetverbruik. Bij het bepalen van de juiste internetsnelheid is het belangrijk om te kijken naar met hoeveel mensen je het internet gebruikt en waarvoor. Ben je alleen en gebruik je het internet enkel om mails te versturen en het nieuws te checken? Dan heb je genoeg aan 20 Mb/s. Wil je op meerdere apparaten tegelijk Spotify kunnen luisteren en Netflix kunnen streamen, dan is een snelheid van 20 tot 50 Mb/s aan te raden. Woon je ook nog eens met veel mensen of wordt er fanatiek online gegamed? Ga dan voor minimaal 50 Mb/s.

7. Overweeg een alles-in-1-pakket

Heel wat providers bieden zowel televisie, internet als telefonie aan. Hierdoor zijn er heel wat alles-in-1-pakketten op de markt. Deze pakketten hebben vaak het voordeel dat ze goedkoper zijn, dan wanneer je internet en televisie bij verschillende providers zou aanvragen. Ook hier geldt uiteraard dat het belangrijk is om de pakketten van verschillende providers te vergelijken om te zien welke het beste bij je past.

Laat een reactie achter