Nederlanders geven jaarlijks ongeveer €1.700 aan kleding en accessoires uit. Je denkt vast dat kan bijna niet, maar toch is het echt waar!

Hier zijn 23 tips om wat geld te besparen tijdens het shoppen.

1. Verkoop wat je niet draagt

Als je iets niet draagt, breng het dan naar een tweedehandswinkel. Wanneer de winkel je kledingstuk dan verkoopt, zullen ze je het afgesproken deel uitbetalen. Je krijgt niet het volledige bedrag, maar je hoeft er dan ook zelf niets voor te doen. Stacy raadt je aan om éénmaal per jaar door je kast te gaan. Als je die trui een jaar niet hebt gedragen, heb je hem ook niet nodig.

2. Winkel in tweedehandswinkels

Kringloopwinkels en tweedehandswinkels verkopen nog goede gebruikte kleding tegen lage prijzen. Veel winkels hebben echter ook weleens uitverkoop of wekelijkse aanbiedingen. Zorg er wel voor dat je in een echte tweedehandswinkel winkelt en niet in een vintage kledingwinkel. Het verschil: vintage kledingwinkels verkopen ouderwetse oudere stukken, die best wel prijzig kunnen zijn. Kringloopwinkels en tweedehandswinkels verkopen oudere en nieuwe kleding met korting.

3. Check sites die zich specialiseren op 1 product

Neem bijvoorbeeld Jas.nl, een webshop dat alleen maar jassen verkoopt. Zo kan je snel en overzichtelijk de meest geschikte jas vinden voor de beste prijs.

4. Controleer het label voordat je het koopt

Lees voordat je een product koopt, eerst het label. Als je bijvoorbeeld een zijden rok koopt die niet gewassen kan worden, ben je elke keer als je het draagt kosten voor het laten stomen kwijt. Kledingstukken die gewoon in de wasmachine kunnen, zijn dus voordeliger.

5. Zorg goed voor je kleding

bruin-lichte-outfit-man-kleding

Onthoud dat “machinewasbaar” niet “onverwoestbaar” betekent. Was je kleren op een kort programma met koud water en laat ze aan de waslijn drogen – ze gaan op deze manier het langst mee. Voor delicate items of kleding die zou kunnen krimpen, geldt dat je het het beste met de hand kunt wassen. Zorg voor je kleding en je zult er jarenlang gebruik van kunnen maken.

6. Koop buiten het seizoen

Winkeliers bieden buiten het seizoen kleding tegen hoge kortingen aan om zo de voorraad uit hun winkels op te kunnen ruimen. Je kunt een veel kleding kopen als je het nog niet nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een winterjas in mei of een badpak in december.

7. Koop online in de uitverkoop

Bekijk, als je op zoek bent naar kleding, alle online winkels (en winkelwebsites). Ze geven na de seizoenen ook enorme kortingen en hebben een grotere selectie dan de meeste winkels.

8. Vermaak oude kleding

Als je handig bent met een naald en draad – of zelfs met een schaar – kun je iets, dat je niet meer draagt, vermaken. Ik knip bijvoorbeeld de pijpen van mijn oude spijkerbroek en maak er dan een korte broek van. Mijn vrienden maken van hun oude shirts tanktops en rokken.

9. Koop het niet omdat het in de uitverkoop is

Koop geen kleding, zelfs niet als het in de uitverkoop is, tenzij je het echt nodig hebt. 30% korting is geen goede aanbieding als je het 99% van de tijd niet draagt.

10. Koop basics van goedkopere merken

kleding-rek

Je basics hebben geen designerlabel nodig. Koop T-shirts, tanktops en lounge-kleding bij goedkopere winkels.

11. Koop geen dure sportkleding

Of je nu een yoga outfit of een oud shirt en een legging draagt, je workout blijft echt precies hetzelfde.

12. Bekijk de aanbiedingen van outlet-winkels zorgvuldig

Outlet-winkels bieden kortingen. Maar soms is het ook oplichting. Die aanbiedingen met “75% korting!” zijn vaak niet echt 75% korting. Lees de kleine lettertjes en je zult zien dat dit de korting op de voorgestelde prijs is en niet op de daadwerkelijke verkoopprijs. Het is meer een slimme marketingtruc dan echt een goede aanbieding.

Controleer de kaartjes aan de kleding van de outlet-winkel. Vermijd onechte prijzen en reken voordat je het koopt uit of je ook daadwerkelijk die korting krijgt.

13. Ruil met vrienden

Organiseer samen met je vrienden of familieleden een ruildag. Neem dan allemaal kledingstukken mee die je niet meer draagt of die je wilt verkopen. Je krijgt zo nieuwe kleding en je bespaart geld.

14. Kies voor eenvoudige kledingstukken

Trendy kleding kost meer en het blijft minder lang in de mode. Je kunt honderden euro’s uitgeven om volgens de laatste mode gekleed te gaan, maar meestal merk je al zes maanden later dat het weer helemaal uit is. Kies in plaats daarvan voor klassieke stijlen en basisstukken zoals spijkerbroeken, polo’s, T-shirts enz. die altijd in zijn.

15. Koop in korting-winkels

Discount-winkels verkopen oude voorraden en kleding met schoonheidsfoutjes tegen een fractie van de werkelijke prijs. Controleer de kleding wel zorgvuldig voordat je het koopt.

16. Repareer je eigen kleding

photo of gray sewing machine foot lock with thread on black cloth

Repareer je kleding zelf en stop met het betalen van een kleermaker. Als je niet kunt naaien, vraag dan even in je omgeving of er iemand is die dat wel kan.

17. Leen wat je maar één keer nodig hebt

Als je maar één keer iets hoeft te dragen, leen het dan van een vriend of familielid. Je bespaart zo 100% en hebt geen nutteloze jurk of pak die ruimte in je kast opvult.

18. Huur niet wat je meer dan eens zult dragen

Als je een bepaald kledingstuk niet kunt lenen, koop het dan. Maar koop het dan bij een outlet-winkel of op een wederverkoopsite zoals Marktplaats en dan zul je merken dat je echt veel minder hoeft uit te geven.

19. Koop uniformen ook bij winkels die kortingen bieden

Werk- en schooluniformen zijn duur, maar je kunt ze in outlet-winkels of tweedehandswinkels voor een fractie van wat ze normaal kosten kopen. Bij mij in de buurt hebben we winkels die schooluniformen, werkkleding en overalls verkopen. En je krijgt hoge kortingen en je betaald bijna niets in vergelijking met wat het kost als je het via je werk of school moet kopen.

20. Beknibbel niet op zwemkleding

Als het gaat om badmode, moet je nu net niet besparen. Een goed ontworpen badpak of zwembroek kost misschien iets meer maar het heeft een betere pasvorm en het gaat jaren mee.

21. Koop op de heren- en kinderafdeling (alleen voor vrouwen)

Dameskleding is vaak duurder dan heren- en kinderkleding. Als je een vrouw bent die op zoek is naar iets universeels – zoals een T-shirt of een hoodie – kijk dan eerst of je iets kunt vinden op de heren- en kinderafdeling.

22. Maak bij het kopen van kleding ook een lijstje, net zoals bij het boodschappen doen

Mensen gaan niet naar de supermarkt zonder eerst een lijstje te maken, maar gaan vaak wel blindelings met de creditcard shoppen. Dat is niet de juiste manier van winkelen. De volgende keer dat je kleding gaat kopen moet je eerst een lijstje maken van wat je echt nodig hebt en dam ook echt alleen maar kopen wat er op je lijstje staat.

23. Koop kleding die nu past

Koop alleen iets als je het ook meteen kunt dragen. Iets kopen van een paar maten te klein omdat je denkt dat je later misschien zult gaan afvallen, is onzin. Zelfs als je dat doet, vind je het misschien tegen de tijd dat je het past niet meer mooi. Hoe dan ook, je hebt dan je geld al verspild.

Laat een reactie achter