Omdat het tuinseizoen nog een een tijdje op zich laat wachten, is er een goede tijdspanne om financiële prioriteiten te stellen.

Tuinieren is net als elke andere hobby, het vergt een zekere investering. Maar het hoeft niet zo duur te zijn. Er zijn sluiproutes.

Sommige daarvan zijn gemakkelijk. Kunstgras kopen is een no-brainer als je geld wilt besparen. Gelukkig kan dat tegenwoordig online via Top Kunstgras. Sommige technieken – denk aan zaden sparen of compost maken – kosten meer moeite. Maar alle tips leveren hetzelfde resultaat op – het dikker houden van je portemonnee.

Gebruik zaden

kleine-zaden-handen

Hoewel er een initiële investering is van lampen, bakjes en plantmix, duurt het niet lang voordat je drastisch kan besparen. Je krijgt veel meer planten – sommige pakjes hebben 100 zaden. Je hebt dan genoeg om met vrienden te ruilen en een grotere variëteit te krijgen. Om nog meer te besparen, hergebruik dan je trays. Als planten die in een tray zijn gekweekt geen tekenen van ziekte vertoonden, maak ze dan gewoon schoon met water en zeep. Als er wel enige vorm van ziekte was, was trays en ontsmet ze dan met een oplossing van 1 deel bleekmiddel op 9 delen water. Om nog meer te besparen, ontkiem je zaden in eierdozen, krantenpapier opgerold tot cilinders of plastic dozen met gaten in de bodem gestanst voor waterafvoer.

Koop kleinere plantjes

Als je geen ongeduldig type bent, kun je door kleinere planten te kopen veel meer besparen.

Maak je eigen compost

tuinieren

Het kost meer tijd, maar het bespaart veel geld. Gebruik je keukenresten en tuinafval en begin zelf te bouwen. Als je zelf kippen of vee hebt of iemand kent die dat heeft, meng dan mest en strooisel in de composthoop voor een nog rijker eindresultaat. Zorg ervoor dat je het mengsel goed laat ontbinden. Een goede vuistregel is tot er geen stukken herkenbaar strooisel meer over zijn.

Winkel uitverkoop

Zoek naar groepsplantenverkopen, meestal in overvloed in het voorjaar. Kijk in krantenkalenders, vraag vrienden, neem contact op met tuincentra’s in je omgeving om te zien of zij een verkoop houden of er een kennen. Winkel bij kwekerijen tijdens de hondsdagen van de zomer of in de late herfst. Sommige tuincentra hebben ook een hoekje gereserveerd voor “tweedehands” planten.

Houd een planten- en zadenruil

Graaf planten “baby’s” op of verdeel grotere planten. Zet een paar van die tomatenplanten opzij die je uit zaad bent begonnen. Zet wat koffie, nodig wat vrienden uit die iets te delen hebben en geef een feestje.

Maak gebruik van gerecyclede materialen

Garageverkopen, kringloopwinkels en de rubrieken van kranten en online winkelsites hebben vaak tuinartikelen. Alles van gebruikte stenen en rotsen tot potten en oud gereedschap, tegen sterk gereduceerde prijzen of gratis. Het is ook leuk om te zoeken naar natuurlijke materialen zoals interessante stengels of stenen om randen van te maken of bamboestokken voor hekken.

Bouw je plantencollectie op met stekken

kleine-tuin-bloempotten-terras-vrouw

Stekken kan zo moeilijk of makkelijk zijn als je zelf wilt. Door te gaan stekken kan je heel snel veel nieuwe planten erbij krijgen!

Trek nuttige insecten aan

In plaats van naar chemische of zelfs biologische producten te grijpen, plant je dingen die nuttige insecten aantrekken die de slechte insecten opeten en het ecosysteem van je tuin in evenwicht brengen.

Splits een lading mulch

Bespaar op bezorgkosten door samen met een buurman een lading mulch of compost te kopen. Bespaar nog meer door je ogen open te houden voor boomverzorgers die bomen kappen. Zij delen vaak houtsnippers die je tot mulch kunt verwerken.

Laat een reactie achter