De kosten van een verhuizing kunnen al snel oplopen: van makelaars– en notariskosten tot registratierechten en een nieuw energiecontract afsluiten. Daarom hebben wij enkele slimme, kostenbesparende verhuistips samengesteld om je te helpen de kosten van het verhuizen te verlagen.

Je kunt bij een verhuizing geld besparen door:

  1. Vroegtijdig de verhuisdag bij het verhuisbedrijf te reserveren
  2. Op te ruimen en spullen te sorteren
  3. Verhuisoffertes vergelijken om later verborgen kosten te vermijden
  4. Verhuizen tijdens de piekperiodes te vermijden
  5. De juiste diensten te kiezen
  6. Gebruik te maken van tweedehands verhuisdozen

Wij zullen hieronder verder uitleggen over hoe je elk van deze tips kunt profiteren.

1. Boek de verhuisdag zo vroeg mogelijk bij het verhuisbedrijf

verhuizen-verhuisservice

Net als bij luchtvaartmaatschappijen en hotels loop je bij het last minute boeken het risico dat veel verhuisbedrijven vol (of bijna vol) zitten. Dit kan betekenen dat je keuzes beperkt zijn of dat hun prijzen stijgen.

Als je je verhuisdatum nog niet precies weet, kun je alsnog een offerte aanvragen en een voorlopige overeenkomst krijgen, zodat je snel kunt bevestigen als je er klaar voor bent. Onthoud dat als je wacht tot je een vaste datum hebt, je mogelijk moet wachten op een onderzoeksafspraak en tot de offertes binnenkomen.

Ook is het verstandig om je aan te sluiten bij een service die jou over zet van energieleverancier, zo heb je altijd een voordelig energiecontract.

2. Ruim je spullen op en sorteer ze

Een deel van je verhuiskosten is gebaseerd op het aantal dingen dat je moet verhuizen, dus hoe minder je verhuist, hoe lager je kosten. Neem de tijd om alles door te nemen en te beslissen wat je wilt bewaren, verkopen, doneren of recycleren.

Ps: opruimen kan ook helpen om je huis sneller te verkopen! Potentiële kopers zullen het huis ruimer vinden en zich hun eigen spullen in je woning kunnen voorstellen.

3. Begrijp en vergelijk verhuisoffertes goed

finance

Het is een goed idee om voor je verhuizing drie offertes aan te vragen, tenzij je al een uitstekend verhuisbedrijf hebt gevonden. Vergelijk hun offertes zorgvuldig, inclusief:

  • Hebben ze allemaal een vooronderzoek gedaan? (Dit zorgt ervoor dat ze al je items opnemen en alles weten over je eigendom, zoals toegang en parkeren).
  • Is het volume of de lijst met items, die ze hebben geciteerd om te verhuizen hetzelfde?
  • Worden de door jou aangevraagde diensten allemaal weergegeven?
  • Ben je tevreden met het niveau van verzekering en de financiële bescherming, die wordt geboden?

Als de antwoorden op deze vragen ‘nee’ zijn, bestaat het risico dat je later te maken krijgt met extra kosten omdat ze niet correct zijn geciteerd of dat je contractueel niet bent beschermd.

Als alle offertes van de verhuisbedrijven hetzelfde dekken, maar het bedrijf van jouw voorkeur niet de beste prijs biedt, kun je mogelijk met hen een iets betere overeenkomst afsluiten.

4. Vermijd verhuizingen tijdens de piekperiodes

verhuizen

De drukste tijden van de verhuisbranche zijn:

  • Schoolvakanties (vooral in de zomer!)
  • Eind van de maand
  • Vrijdag (omdat mensen in het weekend willen uitpakken en zich willen settelen)

De prijzen stijgen doorgaans wanneer er meer vraag naar verhuisbedrijven is. Als je jouw verhuisdata buiten deze tijden kunt plannen, krijg je mogelijk een lagere prijs.

Vrijdagen zijn ook de moeite waard om te vermijden, als je dat kunt. Verhuizen op een vrijdag kan ook risico’s met zich meebrengen omdat vertragingen ertoe kunnen leiden dat de verhuizing een weekend wordt. Bijvoorbeeld vertragingen zoals papierwerk, geld of de sleuteloverdracht. Dit kan extra kosten met zich meebrengen of dat je spullen ergens tot maandag moeten worden opgeslagen.

5. Verwijder alle diensten die je niet nodig hebt

statistieken-onderzoek-financieel-min

Controleer of er diensten in de offerte zijn opgenomen, die je niet nodig hebt. Als je bijvoorbeeld om een inpakdienst hebt gevraagd, maar de prijs is te hoog, ga dan terug naar je verhuisbedrijf en vraag hen om je de prijs te vertellen als je zelf inpakt (als dat iets is dat je bereid bent om te doen).

6. Kies voor tweedehands verhuisdozen

verhuis-doos-hond-verhuizen

Als je zelf gaat inpakken, zijn tweedehands dozen van je verhuisbedrijf een geweldige manier om je kosten te verlagen.

Sommige verhuisbedrijven bezorgen je vooraf het verpakkingsmateriaal, dus het is altijd de moeite waard om te vragen of er tegen een lagere prijs tweedehands dozen beschikbaar zijn. Meestal zijn deze maar één keer gebruikt, dus ze zijn nog steeds goed stevig en kunnen je spullen tijdens je verhuizing uitstekend beschermen.

7. Sluit je aan bij de beste energieleverancier

De tarieven van energiecontracten veranderen ieder jaar weer en daarom is het handig om je bij een service zoals SwitchHero of Kostenservice aan te melden. Zij zoeken namelijk ieder jaar weer voor je uit welke energieleverancier voor jou het beste is om zo geld te kunnen besparen. Als je contract binnen een half jaar afloopt, dan hebben zij direct een scherp aanbod voor je 1e overstap. Dat gebeurt dan aansluitend op je huidige contract. Ze hebben de goedkope, groene deals al voor je uitonderhandeld.

Laat een reactie achter