Ongeacht waar je je op jouw financiële reis ook bevindt, je moet weten dat het voor iedereen mogelijk is om zijn financiële leven weer op orde te krijgen. Soms is die eerste stap in de goede richting om dingen in jouw voordeel te krijgen al voldoende. Maar zoals bij de meeste dingen, is die eerste stap soms ook het allermoeilijkste.
Daarom hebben we deze lijst met 101 tips om vandaag nog geld te besparen samengesteld. Geen van deze tactieken apart zullen een grote verandering teweegbrengen, maar ze kunnen na verloop van tijd wel een behoorlijk verschil maken als je in staat bent om meer dan één tactiek te implementeren. Sommige van deze suggesties duren slechts een paar minuten, terwijl andere een beetje meer inspanning vereisen. Toch zijn ze allemaal ongelooflijk eenvoudig. Echt iedereen kan ze doen.

Uiteraard zullen niet al deze tips op iedereen van toepassing zijn. Ga gewoon door de lijst en zoek er 10 of 15 uit, die voor jou van toepassing zijn en die je in je leven kunt gebruiken. Als je dat doet, zul je al snel merken dat je meer op je bankrekening overhoudt dan dat je ooit voor mogelijk had gehouden.

101 manieren om geld te besparen


1. Meld je aan bij de beste Enquête Sites

enquetes-invullenDoor je aan te melden bij enquête sites kan je iedere dag vrij veel geld opsparen. Je kunt zelf bepalen hoeveel je er invult. Hoe meer je er doet, des te meer geld je spaart! Je hebt echt alleen een laptop nodig en internetverbinding.

Dit zijn de bestbetaalde enquête sites waar je meteen het meeste geld kunt sparen:

? Opinieland – Opinieland heeft afgelopen jaar maar liefst €650.000 uitbetaald aan leden – Leeftijd 16+

? SAMSAM – Hier is het mogelijk om tot €30 op te sparen per ingevulde vragenlijst! – Leeftijd 16+

? LifePoints – Je kunt hier binnen een paar minuten met je telefoon of computer registreren en meteen geld sparen. Er worden ook cadeaubonnen weggegeven van €75 tot €200! – Leeftijd 18+


2. Maak thuis wat maaltijden klaar

maaltijden voorbereidKrijg een toegankelijk en gemakkelijk te gebruiken kookboek zoals bijvoorbeeld de Receptenbijbel en probeer dan wat van die gerechten te maken. Je zult merken dat thuis koken veel gemakkelijker is dan je denkt. Het is ook veel goedkoper en gezonder dan meenemen of uit eten gaan. Sterker nog, je kunt eenvoudig van tevoren maaltijden bereiden, zelfs handige fastfood maaltijden.


3. Stop met verzamelen en begin met verkopen

marktplaatsEr was een tijd dat mensen dachten dat hun collecties hen rijkdom zouden brengen. Nu zie je die spullen vaak voor een fractie van hun initiële kosten op sites zoals Marktplaats en op rommelmarkten, waardoor veel mensen, die duizenden euro’s hebben besteed aan hun ‘investeringen’, zich afvroegen wat er toch gebeurde.

Als je die situatie wilt vermijden, verzamel dan geen items meer met een twijfelachtige waarde. En als je een deel van het geld dat je al aan verzamelingen hebt uitgegeven wilt terugkrijgen, kun je ze nu gaan verkopen en die middelen gebruiken voor een aantal waardevolle financiële doelen.


4. Meld je aan voor elk gratis klantbeloningsprogramma dat je kunt gebruiken

aanmelden-computerWaar je ook woont, je kunt tal van winkels vinden die je willen belonen voor het winkelen in hun winkel. Dit is het basisplan voor het maximaliseren van deze programma’s: maak een speciale Gmail account aan voor deze mailings, verzamel elke kaart die je kunt vinden en controleer dat account op extra kortingsbonnen wanneer je klaar bent om te winkelen.

Je kunt aan die beloningen en kortingen nog wat extra’s toevoegen. Door creditcards te gebruiken om punten te verdienen op de aankopen bij een groot aantal winkels, kun je die weer inwisselen voor contant geld of andere voordelen.


5. Maak je eigen geschenken in plaats van geschenken in de winkel te kopen

geschenkenAls je geld wilt besparen en tegelijkertijd royaal wilt geven, is het creëren van jouw eigen zelfgemaakte geschenken een manier om beide doelen te bereiken. Je kunt heel gemakkelijk en goedkoop kaarsen, versgebakken brood of koekjes, zeep en allerlei andere dingen thuis maken.
Dit zijn spectaculaire geschenken voor anderen omdat ze heel persoonlijk zijn. Het is iets wat je niet kunt kopen in een winkel en vaak zijn ze nog nuttig ook, wat betekent dat ze niet je kast vullen met rommel. Nog beter: doe bij elk geschenk een persoonlijk handgeschreven briefje.


6. Maak je de 30-dagen regel eigen

planHet vermijden van een onmiddellijke aankoop is één van de belangrijkste regels voor persoonlijke financiën en 30 dagen wachten om te beslissen over een aankoop is een uitstekende manier om die regel te implementeren.
Heel vaak zul je merken dat als de maand voorbij is, dat de drang om te kopen ook is verstreken en zo heb je door gewoon te wachten jezelf wat geld bespaard. Als je toch een aankoop wilt doen, kan het wachten je een beter perspectief geven op de vraag of het echt het geld waard is.


7. Maak een lijstje voordat je gaat winkelen en houd je er ook aan

winkel-lijstjeEén van de makkelijkste manieren om geld te besparen, is om alleen te gaan winkelen wanneer je een lijstje hebt gemaakt. Want als je er geen hebt, doe je meestal impuls- en niet-geplande aankopen, wat natuurlijk allemaal dingen zijn die geld kosten.


8. Nodig vrienden uit in plaats van uit te gaan

vrienden-groepUit eten gaan of ‘naar de stad gaan’ kan zowel je budget voor eten als je budget voor vermaak in één klap volledig vernietigen. En wat er ook gebeurt, het is altijd goedkoper om bij vrienden te logeren en je eigen entertainment te bedenken.

In plaats van naar de stad te gaan, kun je ook een leuk diner voor je vrienden organiseren, waarvoor iedereen wat meeneemt. Speel een spelletje kaart, zit rond een vuurkorf of kijk films met je gasten. Jij zult geld besparen en zij zullen het fantastisch vinden.


9. Herstel kleding in plaats van kleding weg te gooien

kledingGooi een shirt niet weg omdat er een knoop af is. Naai er gewoon een nieuwe aan met een draad in dezelfde kleur. Gooi geen broeken weg omdat er een haal in zit, maar zet er een lapje op en bewaar deze voor als je klussen moet doen in huis.


10. Besteed niet te veel geld aan het vermaken van je kinderen

5-euroDe meeste kinderen, vooral jonge kinderen, kunnen erg goedkoop worden vermaakt. Koop een flinke rol papier en laat hun creativiteit de vrije loop. Speel met de bal in de achtertuin. Ga naar het park. Leg een tuin aan. Leer ze om voor eens en voor altijd op een fiets zonder zijwieltjes te fietsen.
Realiseer je dat je kinderen vooral behoefte hebben aan jouw tijd en niet aan je spullen. Je zult zien dat dit je geld zal besparen en je kinderen gelukkig zal maken.


11. Onderhandel met je creditcardmaatschappij over de tarieven of schrijf in één keer het saldo over

creditcard-betalenAls je veel rente op je creditcards betaalt, is het belangrijk om te weten dat je enige macht hebt, zolang je je betalingen maar hebt betaald. Je hebt niet alleen het recht om met jouw creditcardmaatschappij over het huidige rentetarief te onderhandelen, maar je hebt ook het recht om jouw saldo naar een geheel andere kaart over te schrijven. (In feite is dat misschien je grootste onderhandelingspunt.)


12. Ruim je kast op

kast-kledingGa eens door je kasten en leg alles wat je niet meer gebruikt bij elkaar. Gooi het dan niet gewoon weg, maar gebruik het in jouw voordeel.

Je kunt op een rommelmarkt gaan staan, het op eBay of Marktplaats verkopen, naar een consignatiewinkel brengen of het zelfs voor de belastingaftrek doneren (noteer wat je weggeeft, zodat je een bon kunt krijgen). Al deze opties kunnen oude dingen, die je niet meer wilt, veranderen in contant geld. Niet alleen dat, het schoonmaken van je kasten heeft vaak ook een psychologisch voordeel.


13. Koop videogames die je vaak kunt spelen en koop geen nieuwe games totdat je de games, die je al hebt, helemaal hebt uitgespeeld

ps4-controllerMijn koopgedrag van videogames is sinds mijn “game van de week” dagen behoorlijk veranderd. Nu concentreer ik me op games die steeds opnieuw kunnen worden gespeeld en ik concentreer me op het beheersen van de games die ik koop. Goede games hiervoor zijn puzzelspellen en lange, betrokken missiegames: ze maximaliseren de waarde van het geld dat je hiervoor uitgeeft.


14. Drink meer water

waterNiet alleen heeft het drinken van veel water veel gezondheidsvoordelen, het heeft ook financiële voordelen. Drink voor elke maaltijd een groot glas water om langer verzadigd te blijven en uiteindelijk minder te eten. Je bespaart niet alleen op het geld voor eten, maar je zult je ook beter voelen als je goed gehydrateerd bent.


15. Vermijd gemaksvoedsel en fastfood

fastfoodProbeer in plaats van fastfood te eten of gewoon een voorverpakt diner klaar te maken als je thuiskomt, een paar eenvoudige en gezonde alernatieven te maken, die je kunt meenemen. Een voorbereiding van een uur in het weekend geeft je veel goedkope en gemakkelijke diner- en snackopties voor de komende week.


16. Stop in hemelsnaam met roken

sigaretAls je nog steeds rookt, moet je nu echt wel weten dat deze gewoonte niet alleen duur is, maar ook potentieel dodelijk. Als je jaren aan je leven wilt toevoegen en een boel geld wilt besparen, moet je gewoon stoppen met roken. Je kunt stoppen meteen stoppen, enkele van de vele anti-rookproducten proberen of overschakelen naar een elektronische sigaret om wat tijd te spenderen. Waarvoor je ook kiest, je zult altijd veel beter af zijn.


17. Maak vier keer zoveel stoofschotel

stoofschotelWe weten allemaal dat stoofschoteltjes leuke, eenvoudige gerechten zijn om voor te bereiden. Maak de volgende keer dat je een stoofschotel maakt vier keer de hoeveelheid en leg de andere drie porties in de vriezer. Wanneer je dan een snelle maaltijd voor het gezin nodig hebt, kun je een van die kant-en-klare ovenschotels pakken en deze gewoon opwarmen.
Als je er een paar tegelijk bereidt, kun je de ingrediënten in bulk kopen, wat ook weer extra besparingen kan betekenen. Verder heeft het hebben van verschillende stoofschotels in de vriezer het voordeel dat je minder snel naar fastfood of junkfood zult grijpen als je gehaast bent.


18. Doe de lichten uit

lichtenHet laten branden van lichten in huis is misschien op basis van Watt niet zo duur, maar het kost na verloop van tijd wel geld. Als je zoveel mogelijk wilt besparen, schakel je het licht uit wanneer je je huis verlaat of zelfs wanneer je niet in de kamer bent. Het uitschakelen van de verlichting wanneer je veel natuurlijk zonlicht hebt, kan je ook helpen om elektriciteitsrekening laag te houden. Waar het op neerkomt: als je geen licht nodig hebt, schakel het dan uit.


19. Ruil boeken, muziek en dvd’s op het internet of in de bibliotheek

boekenJe kunt heel gemakkelijk de boeken, cd’s en dvd’s die je beu bent online ruilen. Schoon je mediacollectie op en ruil ze online met anderen. Als je in de buurt van een bibliotheek woont, die naast boeken ook dvd’s uitleent, ben je nog beter af. Hoe meer je kunt lenen en ruilen met anderen, hoe meer geld je in de loop van de tijd bespaart.


20. Bezoek vaker een rommelmarkt

marktRommelmarkten zijn een fantastische plek om geweldige aanbiedingen te scoren op items die je hoe dan ook nodig hebt. Je kunt hierbij denken aan huishoudelijke artikelen, schoenen, kleding of zelfs sportartikelen. Het belangrijkste is, dat je moet oppassen dat je de lage prijzen niet als excuus gebruikt om meer dingen te kopen, dan je echt nodig hebt. Bij je volgende rommelmarkt beperk je jezelf tot de items, die al op je lijst stonden met dingen om te kopen. Je kunt ook KledingSale checken om geld te besparen.


21. Installeer CFL’s of LED’s waar het zinvol is

ledEnergiezuinige gloeilampen kosten misschien iets meer in het begin, maar ze hebben een veel langere levensduur dan normale gloeilampen en gebruiken veel minder elektriciteit. Het is misschien moeilijk om te beslissen welk type je wilt gebruiken, maar beide soorten lampen zullen waarschijnlijk een upgrade zijn van wat je nu gebruikt.

Energiezuinige gloeilampen kosten misschien iets meer in het begin, maar ze hebben een veel langere levensduur dan normale gloeilampen en gebruiken veel minder elektriciteit. Het is misschien moeilijk om te beslissen welk type je wilt gebruiken, maar beide typen lampen zullen waarschijnlijk een upgrade zijn van wat je nu gebruikt.


22. Installeer een programmeerbare thermostaat

woonkamerHet installeren van een programmeerbare thermostaat is gemakkelijk als je het energieverbruik wilt verminderen terwijl je niet thuis bent of gewoon de temperatuur in huis wilt regelen. Door het op bepaalde momenten in te stellen om je huis te verwarmen of te koelen, kun je ervoor zorgen dat je energie niet wordt verspild terwijl je op het werk bent of slaapt en je bespaart ook nog eens geld.


23. Koop hoogwaardige apparaten die lang meegaan

apparatenHet is de moeite waard om een beetje onderzoek te doen als je een nieuw apparaat wilt gaan kopen. Een betrouwbare, energiezuinige wasmachine en droger kosten je misschien wel wat meer, maar als het je voortdurend energie bespaart en 12 jaar meegaat in plaats van 5 jaar, bespaar je op de lange termijn aanzienlijk veel geld.
Wanneer je een apparaat moet kopen, doe dan wat onderzoek. Begin met de beoordeling van de Consumentenbond in de bibliotheek. Een onderzoek van een uur kan je gemakkelijk honderden euro’s besparen. Overweeg daarnaast om een professional te gebruiken om het apparaat te installeren om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier worden geïnstalleerd en op de lange termijn blijft werken.


24. Reinig of vervang het luchtfilter van je auto

autoEen schone luchtfilter kan het benzineverbruik tot 7% verbeteren, wat je in een gemiddeld voertuig meer dan € 100 op elke 7.000 gereden kilometers bespaart. Het reinigen van je luchtfilter is in slechts een paar minuten eenvoudig te doen. Volg gewoon de instructies in de handleiding van je voertuig en je bent klaar om te gaan.
Als het filter helemaal op is, overweeg dan om een nieuwe aan te schaffen. Bij de meeste winkels kost een nieuw luchtfilter minder dan € 10.


25. Stop met het gebruik van creditcards

creditcard-gebruikenAls je de gewoonte hebt om problemen met creditcards te krijgen, stop dan je creditcards weg en bewaar ze op een veilige plaats bij je thuis en niet in je portemonnee. Als je een kaart voor noodgevallen achter de hand wilt houden, is dat goed. Draag het gewoon niet met je mee. Als je vaak geneigd bent om het te gebruiken, kan het ook helpen om je kaart ‘uit het zicht’ te houden.


26. Plan je maaltijden rond de folder met aanbiedingen van je supermarkt

maaltijdenIn plaats van een maaltijdplan uit het niets te maken, kun je al je maaltijden plannen rond wat er in de aanbieding is van je supermarkt. Kijk naar de beste aanbiedingen en plan vervolgens recepten op basis van die ingrediënten en wat je bij de hand hebt. Doe dat een paar maanden en je zult merken dat je veel minder aan eten uitgeeft dan je bent gewend.


27. Doe een prijsvergelijking en vind een goedkopere supermarkt

supermarktDe meesten van ons winkelen altijd bij dezelfde supermarkt en we realiseren ons misschien wel dat we niet altijd de beste aanbieding krijgen. Gelukkig is er een eenvoudige manier om de goedkoopste winkel te vinden. Houd gewoon de 20 artikelen die je het meest koopt bij en ga vervolgens in verschillende winkels naar deze artikelen op zoek. Uiteindelijk zal er voor je aankopen één winkel bovenaan staan. Ga her voortaan winkelen en je bespaart automatisch geld.


28. Maak het zelf wanneer dat kan

maak-het-zelfVoordat ik het zelf probeerde, dacht ik dat het maken van zelfgebakken brood een ingewikkelde verspilling van tijd zou zijn. Maar nadat ik het had geprobeerd, merkte ik dat het vrij gemakkelijk was en het was eigenlijk veel goedkoper, gezonder en smakelijker is dan het kopen van een brood uit de winkel.


29. Vermijd stress uitgaven

stressHet is gemakkelijk om alleen maar om je te ontspannen geld uit te geven na een stressvolle werkdag. Het is echter zelden een goed idee. In plaats van dingen te kopen, hoef je je niet beter te voelen, maar het is misschien verstandig om in plaats daarvan andere manieren te vinden om te ontstressen.


30. Deel je dromen met mensen van wie je houdt

dreamDit lijkt een vreemde manier om geld te besparen, maar denk er eens over na. Als je tijd doorbrengt met de mensen van wie je het meest houdt en tot enige consensus over je dromen komt, wordt het voor iedereen gemakkelijk om er plannen voor te maken. Stel samen een groot, gewaagd doel en moedig elkaar aan om de financiën op orde te hebben. Al snel zul je merken dat je het op een natuurlijke manier doet en dat je dromen dichterbij komen dan ooit.


31. Geef je apparaten een onderhoudsbeurt

televisieControleer ze om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt raken en dat ze redelijk schoon zijn. Kijk achter de apparaten en gebruik je stofzuiger om het stof voorzichtig op te ruimen. Controleer alle ventilatieopeningen, vooral bij de koelkasten, drogers en verwarmings- en koeleenheden. Hoe minder stof hoe beter deze apparaten werken en hoe efficiënter ze zijn (waardoor je energierekening wordt bespaard) en hoe langer ze meegaan (waardoor je op vervangingskosten bespaart).


32. Annuleer ongebruikte clublidmaatschappen

sportschoolBetaal je een bijdrage aan een club die je nooit gebruikt? Zoals bijvoorbeeld een lidmaatschap van een sportschool of een lidmaatschap van een countryclub? Als je hiervan op de hoogte bent of vindt dat je ze niet vaak gebruikt, annuleer ze dan. Onthoud dat je het lidmaatschap altijd op een later tijdstip weer kunt verlengen als het blijkt dat je het echt mist.


33. Koop tweedehands wanneer je dat kunt

Je kunt het exacte item dat je zoekt, vaak vinden door een beetje slim te shoppen bij winkels in me tweedehandsspullen, gebruikte game-winkels, consignatiewerkplaatsen, enzovoort. Zorg ervoor dat deze winkels deel uitmaken van jouw normale routine. Ga daar eerst heen wanneer je op zoek bent naar potentiële items en je zult geld kunnen besparen.
Kleren kosten, zelfs als ze maar één keer werden gedragen, vaak maar een fractie van wat ze kosten in een winkel. Door het meest tweedehands te kopen, kun je een hoop geld besparen.


34. Houd je handen schoon

schone-handenDeze is eenvoudig. Was je handen elke keer goed als je naar het toilet bent geweest of rauw voedsel hanteert. Je voorkomt dat je allerlei soorten virussen en bacteriën opdoet en je bespaart zo op de medische kosten en productiviteitsverlies.
Dat wil niet zeggen dat je de wereld niet moet verkennen en soms je handen vuil kunt maken, want dat is ook goed voor jou, maar elementaire sanitaire voorzieningen helpen de medische rekeningen op een afstand te houden.


35. Verwijder je creditcardnummers uit je online accounts

credit-cardHet is gemakkelijk als je je kaartgegevens in een account hebt opgeslagen om online geld uit te geven: klik en koop. De beste manier om deze gewoonte te doorbreken, is door simpelweg je kaart uit het account te verwijderen.


36. Maak werk van je geschenk

ingepakt-cadeauVoor nieuwe ouders, geef een avondje babysitten cadeau. Als je eigenaren van gezelschapsdieren kent, bied dan aan om voor hun huisdieren te zorgen wanneer ze op vakantie zijn. Bied wat gazononderhoud aan als geschenk aan een nieuwe huiseigenaar.


37. Ga direct na de feestdagen winkelen

sale-kortingDe meeste mensen gebruiken deze techniek voor Kerstmis, maar het werkt eigenlijk bij elke feestdag. Wacht tot ongeveer twee dagen na een feestdag en ga vervolgens winkelen voor items die je nodig hebt en die het thema voor die dag hebben.


38. Doe mee met een vrijwilligersprogramma

werkenVrijwilligerswerk is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, wat beweging te krijgen en jezelf te betrekken bij een positief project, waarvan je energie krijgt. Het kost je niets en kan je als je in de juiste mindset bent veel vermaak en een bevredigende dag bieden. (In sommige gevallen kan het zelfs helpen om je studielening af te lossen.)


39. Ruim op om je geestelijke gezondheid te verbeteren en wat contant geld te besparen

yogaGa een kamer binnen en bekijk elk afzonderlijk item. Heb je dat item echt nodig? Ben je blij dat het er is of zou het prima zijn als dat er niet was? Als je dingen kunt vinden waar je vanaf wilt, verwijder die dan. Voor jou is het gewoon rommel maar misschien heeft het enige waarde voor anderen. Je verbetert ook de waargenomen waarde van je huis en je krijgt tijdens het proces waarschijnlijk ook veel schoonmaakwerk gedaan. Op die manier is het een echte win-winsituatie.


40. Probeer de generieke merken van producten die je regelmatig koopt

grote-supermarktIn plaats van alleen het gewone merk van een artikel dat je koopt te gebruiken, probeer je eens het winkelmerk of de generieke versie van het artikel. Je zult nu een paar cent besparen, maar je zult waarschijnlijk ook ontdekken dat het winkelmerk net zo goed is als het merk dat de naam heeft. Vaak is het enige verschil tussen die twee de marketing, waar ik niet bereid voor ben om meer te betalen. Zodra je aan boord van de generieke trein bent, zul je zien dat jouw reguliere rekening voor de boodschappen steeds kleiner wordt.


41. Zet de televisie uit

grote-televisieEen manier om geld te kunnen besparen die echt werkt, is het drastisch verminderen van de hoeveelheid televisie die je kijkt. Hier zijn veel financiële voordelen te behalen: minder blootstelling aan reclameboodschappen, een lagere elektriciteitsrekening (en misschien een lagere rekening voor de kabel-tv als je je abonnement aanpast), meer tijd om je te concentreren op andere dingen in het leven zoals een baantje erbij en ga zo maar door.

Wil je nog een stapje verder gaan? Overweeg dan om het abonnement op de kabel-tv op te zeggen.


42. Schakel over naar een andere zorgverzekering

verzekerings-werkIedere zorgverzekering is weer anders en de een is goedkoper als de ander. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk op het internet de zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en hier uiteindelijk geld mee besparen. Wil jij je zorgverzekering vergelijken, bekijk op HomeFinance om dit toe te passen.


43. Blijf bij betrouwbare, zuinige auto’s

teslaEen betrouwbare en zuinige auto bespaart je duizenden euro’s op de lange termijn. Stel dat je met een auto 80.000 kilometer rijdt. Als je voor een auto kiest die 25km per gallon (3,75 liter) rijdt, in plaats van een auto die slechts 15km per gallon rijdt, bespaar je 2.133 gallons benzine. Als een gallon € 3 kost, is dat € 6.400 aan besparingen hier. Dit geldt ook voor de betrouwbaarheid van de auto.
Doe wat onderzoek: het loont echt. Het leren van enkele eenvoudige strategieën voor zuinig rijden kan je ook helpen.


44. Vermijd het winkelcentrum

winkel-centrumHet winkelcentrum is misschien een leuke plek om mensen te bekijken, maar het kan ook vol zitten met verleiding. Dat is waarom je het winkelcentrum, tenzij je echt iets moet kopen, beter kunt vermijden.


45. Gebruik de 10 seconden regel

winkelenWanneer je een item aanklikt en aan je winkelwagentje toevoegt of het naar de kassa brengt, stop dan 10 seconden en vraag jezelf af waarom je het koopt en of je het echt nodig hebt. Als je geen goed antwoord kunt vinden, plaats je het artikel terug. Dit weerhoudt mij ervan om regelmatig impulsaankopen te doen.


46. Verhuur een ongebruikte ruimte in je huis

huis-woonlastenHeb je een extra slaapkamer of een andere ruimte die niet wordt gebruikt? Verhuur het dan op een site zoals Airbnb.com. Als je in de buurt van een populair of toeristisch gebied woont, kan dit een hoop extra geld opleveren. Zorg ervoor dat je de risico’s kent en bereid bent om de nodige stappen te ondernemen om jouw gezin en jouw bezittingen te beschermen.


47. Creëer een visuele herinnering aan je schuld

varkens-spaarpotOm je schuld in termen te plaatsen die gemakkelijk te begrijpen zijn, maak je een gigantische voortgangsbalk die begint met de hoeveelheid schuld die je hebt en eindigt met nul. Telkens als je een klein bedrag betaalt, vul je die voortgangsbalk in.


48. Annuleer tijdschrift abonnementen

tijdschriftenHeb je een stapel ongelezen tijdschriften in je huis? Het is waarschijnlijk het resultaat van een abonnement waar je geen gebruik van maakt.


49. Eet een ontbijtje

ei-ontbijtHet eten van een gezond ontbijt vult je met energie voor de dag terwijl je ook je verlangen naar een grote, dure lunch in bedwang houdt. Ondertussen kan het ontbijt heel gezond, snel en goedkoop zijn. Een kommetje havermout in de ochtend is vaak het enige dat me ervan weerhoudt om later op de dag een dure lunch te gaan eten.


50. Pas op elkaars kinderen

kinderenWe leven in een wijk met tientallen gezinnen met jonge kinderen. Daarom zijn er veel ouders die bereid zijn om een avondje babysitten met ons te ruilen, wat ons het geld bespaart om er een in te huren voor een avondje uit. Een paar gezinnen doen dit zelfs ongelooflijk vaak.


51. Wees niet bang voor restjes: maak er iets creatiefs van

stoofschotelVeel mensen hebben het gevoel dat restjes slechts inferieure creaties zijn van normale maaltijden. Er is echter niets goedkoper dan restjes eten en met een paar technieken om restjes lekker te maken, kun je vaak met iets verrassends en heel lekker eindigen.


52. Ga door al je kleding

kledingAls je een regelmatige drang hebt om kleding te kopen, ga dan door alles wat je hebt. Pak ook de kleding achter uit de kast en leg ze voor in de kast en plotseling zal je garderobe compleet anders aanvoelen. Neem de kleren onderin je dressoir en leg ze bovenop. Je voelt je als een gloednieuw persoon die nu geen geld aan kleding hoeft uit te geven.


53. Neem je lunch mee

lunch-meenmenIn plaats van uit eten te gaan op het werk, neem je je eigen lunch mee. Misschien niet elke dag, maar toch op zijn minst een paar keer per week. Met een zorgvuldige voorbereiding en slechts een paar minuten werk, kun je u iets lekkers maken voor je lunch om mee te nemen. Elke keer dat je dat doet, bespaar je een handvol geld. Jouw collega’s begrijpen misschien niet jouw wens om geld te besparen, maar dat is hun probleem.


54. Leer hoe je maximaal kunt combineren

witte-tshirtsKoop kleding die goed bij elkaar past en dan heb niet zoveel kleding nodig om te kunnen combineren. Als je vijf broeken, zeven shirts en zeven stropdassen hebt, die allemaal bij elkaar passen, dan heb je in principe al een eindeloos aantal opties.


55. Vraag om hulp en om aanmoediging van mensen om je heen

vrienden-omhelzenWanneer je je ontmoedigd voelt, ga dan zitten en praat met de mensen van wie je het meeste houdt en vraag hen om hulp. Vertel hen dat je probeert om jouw uitgaven te beperken en dat je het leuk zou vinden als ze suggesties hebben en ondersteuning kunnen bieden.


56. Probeer de dingen zelf te repareren

reparerenJaren geleden was het veel moeilijker om manieren te vinden om alledaagse voorwerpen, die we in huis hebben, te repareren. Maar tegenwoordig zou het een fluitje van een cent moeten zijn. Je vindt online tutorials en video’s die laten zien hoe je bijna alles gratis kunt repareren. Wat je ook probeert op te lossen, je kunt het altijd proberen. Een nieuwe vaardigheid leren, kan ook geen kwaad.


57. Houd een notitieboekje voor ideeën bij de hand

notitieboekjeIk heb talloze hoeveelheden tijd en geld verspild gewoon omdat ik sommige van mijn beste ideeën ben vergeten. Tegenwoordig houd ik een klein notitieboekje bij me om ideeën op te schrijven, zodat ik nooit meer iets belangrijks vergeet. Dit weerhoudt me van het vergeten van de ideeën die ik gedurende de dag heb.


58. Investeer in een diepvriezer

diepvriezerEen diepvriezer kan een na de initiële investering een geweldige aankoop zijn, maar alleen als je het ook gaat gebruiken. Vaak kun je met extra ruimte in de vriezer in bulk kopen en in het algemeen dus lagere prijzen betalen. Beter nog, je kunt veel vooraf bereide maaltijden opslaan, zodat je gewoon naar huis kunt gaan en iets zelfgemaakt (en goedkoop) in de oven kunt doen.


59. Zoek naar een goedkopere plek om te wonen

klein-rood-huisjeAls je in een echt duur gebied woont, neem dan de tijd om te beslissen of het die extra kosten echt waard is. Je zou kunnen merken dat het verschil zou kunnen betekenen tussen het hebben van veel geld en nauwelijks iets om uit te geven.


60. Ga op zoek naar gratis evenementen in de stad

evenementDe meeste steden hebben verschillende prachtige parken, gratis basketbalvelden en tennisbanen, gratis discgolf, wandelpaden en nog veel meer dingen die gewoon wachten om gebruikt te worden. Je kunt uren plezier hebben in de prachtige natuur, sporten, wandelen op paden of andere activiteiten proberen en het is er allemaal gratis. Het enige wat je hoeft te doen, is het ontdekken.


61. Controleer de luchtdruk van je banden

auto-bandVoor elke twee PSI luchtdruk onder het aanbevolen niveau in je banden, verlies je 1% op je benzineverbruik. De meeste autobanden hebben tussen de 5 en 10 PSI onder het normale niveau, dus dat betekent dat je door je banden op te pompen je benzineverbruik met maximaal 5% kunt verbeteren.


62. Begin met een moestuin

moestuinTuinieren kan, als je een tuin hebt, een goedkope hobby zijn. Huur gewoon een helmstok, bereid de grond voor, plant wat planten, houd het onkruid weg en je hebt een zeer goedkope hobby die gezond voedsel produceert voor je gezin.


63. Bekijk wat er allemaal bij je in de buurt wordt georganiseerd

buurt-evenementDe meeste gemeenschappen hebben een heleboel gratis evenementen, hoewel je ze op dit moment misschien nog niet kent. Als je op de hoogte wilt blijven van alles wat zich in de buurt afspeelt, raadpleeg dan de website van je stad of bezoek de plaatselijke bibliotheek of het stadhuis en vraag hoe je aan een lijst met aankomende evenementen kunt komen.


64. Neem het openbaar vervoer

openbaar-vervoerAls je dicht bij het openbaar vervoer woont, maak er dan gebruik van in plaats van met je auto te rijden. Het is veel goedkoper en je hoeft je geen zorgen te maken over de extra kosten of de moeite van het parkeren van je auto.


65. Knip je eigen haar

lang-haarDit is misschien geen populair idee, maar het werkt wel als je een eenvoudig kapsel hebt. Het lijkt misschien een onmogelijke prestatie, maar het is echt niet zo moeilijk om te leren. Leg gewoon een vuilniszak over de wastafel in de badkamer, pak een tondeuse en een schaar en ga aan de slag. Twee of drie beurten bij de kapper uitsparen betalen de tondeuse en dan krijg je in feite gratis kapsels. Met een beetje oefening kun je het er ook heel goed uit laten zien.


66. Rijd met iemand mee

meerijdenAls je in de buurt van iemand woont met wie je werkt, kun je misschien allebei profiteren van carpoolen naar je werk. Of misschien werkt jouw partner in de buurt – zo ja, overweeg dan of het verstandig zou zijn om elke dag een auto heen en weer te nemen. Als je dit doet, kun je geld besparen en slijtage aan beide auto’s voorkomen.


67. Ontwerp je ‘schulden-sneeuwbal’

pot-met-geldIedereen heeft een plan nodig om uit de schulden te komen, dus ga zitten en bereken welke schulden je gaat aflossen en in welke volgorde. Alleen al het hebben van een plan heeft een lange weg te gaan om dat plan in daden om te zetten en het vroeg afbetalen van schulden is een van de zekerste manieren om op de lange termijn geld in je zak te houden.


68. Koop een crockpot

slowcookerEen crockpot of een slowcooker is misschien wel het beste op aarde om de kosten voor het koken in een druk gezin te verminderen. Je kunt gewoon vóór het werk je ingrediënten erin gooien, het laten sudderen en het eten is klaar als je thuiskomt.


69. Voer regelmatig een standaard onderhoudsbeurt aan je huis en auto uit

mercedes-mat-grijsIn plaats van te wachten tot er iets kapot gaat, maak je een maandelijks onderhoudsschema waarin je in je huis (en je auto) dingen aanpakt die gemaakt moeten worden. Deze kleine activiteit, die je slechts een uur of twee per maand kost, zorgt ervoor dat dingen niet kapot gaan en helpt je problemen op te lossen voordat ze rampen worden. Het onderhoud van je woning kan het ook in betere conditie houden en de waarde van je woning in de loop van de tijd verbeteren.


70. Koop dingen die je veel gebruikt in het groot

veel-productenProducten die we veel gebruiken, kopen we in het groot en dat geldt met name voor producten die niet kunnen bederven. We kopen bijvoorbeeld vuilniszakken, wasmiddel en luiers in de grootste pakketten die we maar kunnen vinden. Dit verlaagt de kosten aanzienlijk en op lange termijn levert dit een aanzienlijke besparing op.


71. Pak eten in voor onderweg

ingepakt-etenWanneer je klaar bent om de weg op te gaan, neem dan even de tijd om snacks en maaltijden in te pakken die je gemakkelijk onderweg kunt eten. Op die manier, kun je in plaats van te stoppen onderweg, zoeken naar een plek om te eten, er veel tijd doorbrengen en dan een flinke rekening betalen, gewoon eten onderweg of beter nog stoppen bij een leuk park en een beetje stretchen. Gemaksvoedsel is notoir duur, dus je kunt het beter vermijden als dat mogelijk is.


72. Bekijk je rekening voor je mobiele telefoon, zoek naar diensten die je niet gebruikt en zeg ze op

mobiele-telefoonEr zijn tal van strategieën om geld te besparen op je rekening voor je mobiele telefoon en dat geldt ook voor het overstappen van een van de grote providers naar een van de kleinere bedrijven, die in jouw regio diensten aanbieden voor minder geld. Je kunt op zijn minst je maandelijkse factuur bekijken en uitzoeken of je betaalt voor diensten die je niet gebruikt.


73. Consolideer je studieleningen

centenDe rentetarieven zijn momenteel erg laag, dus afhankelijk van het soort leningen dat je hebt, kan het de moeite waard zijn om je studieleningen samen te voegen tot één laag tariefpakket.


74. Let bij het kopen van een auto alleen op gebruikte modellen

achterkant-porscheHet is moeilijk te beargumenteren dat nieuwe auto’s vreselijke investeringen zijn. Niet alleen dalen ze in waarde op het moment dat je het terrein verlaat, maar ze blijven elk jaar dat er voorbijgaat in waarde dalen.


75. Ga vaak naar de bibliotheek

bibliotheekZie een bibliotheek niet als gewoon een plaats om boeken te lenen. Zie het als een gratis plek om van alles te kunnen doen. Ik heb het gebruikt om een vreemde taal te leren, mensen te ontmoeten, het internet in een mum van tijd te leren gebruiken, films en cd’s te bekijken, lokale gratis kranten te halen en evenementen in de buurt bij te houden. Het beste van alles is, dat het gratis is.


76. Gebruik een eenvoudig scheermes om te scheren

scheermesIk ben al heel lang een groot voorstander van het fundamentele veiligheidsscheermes, maar dat is slechts een deel van de puzzel. Voor ‘normale’ scheerbeurten scheer ik me gewoon onder de douche en droog ik het lemmet daarna af. Alleen zeep gebruiken is ook ongelooflijk goedkoop, omdat ik maar eens in de paar weken de messen verwissel.
De echte moraal van het verhaal? Gebruik een eenvoudig scheerapparaat – geen dure elektrische die na drie jaar niet meer werkt of het nieuwste zwenkbare model met meerdere messen met zijn dure vervangende cassettes en scheer je gezicht als het nat is. Je kunt je heel goed scheren met wat oefening en veel geld op de lange termijn besparen.


77. Vind dagelijkse inspiratie voor het maken van intelligente veranderingen

inspiratieZoek iets dat je positieve veranderingen wilt laten maken en gebruik die persoon of dat ding dan als een constante herinnering. Houd een foto hiervan in je portemonnee, in je voertuig en op je badkamerspiegel. Houd het zo veel mogelijk in je gedachten.


78. Krijg meer informatie over alle voordelen die jouw bedrijf biedt

kantoorBesteed wat tijd met iemand van HR op het werk en leer alles over de voordelen van je werk – je zult misschien verbaasd zijn over wat je allemaal vindt.


79. Maak je eigen schoonmaak benodigdheden in plaats van ze te kopen

sopJaag op recepten. Het is verbazingwekkend hoeveel dingen je in slechts enkele minuten thuis kunt maken om in vergelijking met de commerciële versie een hoop geld te besparen.


80. Stel goedkope activiteiten voor wanneer je samenkomt met familie en vrienden

plezier-met-kind-vaderDit is vaak een lastig punt om te doen, maar er zijn een aantal technieken die je kunt proberen. Mijn favoriet is om als eerste iets te suggereren want dat geeft je vaak de macht om de groep een beetje te sturen naar dingen die goedkoper zijn. Als je je vrienden kunt overtuigen om naar het park te gaan en basketbal te spelen in plaats van te gaan golfen, blijven die het geld voor de golfbaan in je zak.


81. Rij niet te hard

auto-rijdenNiet alleen is snel rijden in termen van benzineverbruik inefficiënt, maar je kunt ook een bekeuring oplopen die je veel geld kost en hogere verzekeringspremies, zoals ik een tijdje geleden ontdekte. Het is veel kostenefficiënter om gewoon de snelheidslimiet aan te houden, die benzine in de tank te houden en de politie op afstand.


82. Lees meer

lezen-boekLezen is één van de goedkoopste en nuttigste hobby’s die er zijn. In de meeste steden is er wel een bibliotheek voor het publiek beschikbaar. Ga er gewoon naar toe en bekijk enkele boeken die je interesseren. Breng dan wat van je vrije tijd door op een gezellige plaats in je huis, terwijl je heerlijk leest.


83. Koop een kleiner huis

klein-huisjeJe hebt geen gigantische plek nodig om te kunnen leven. Koop in plaats daarvan iets bescheidener en je zult merken dat je voldoende ruimte hebt en ook steeds veel contant geld in je zak.


84. Neem een andere route naar je werk

hoofd-uit-raam-autoDit is een bijzonder krachtige tip als je merkt dat je ‘automatisch’ stopt voor iets op weg naar je werk of naar huis. Houd je geld in je zak door een andere route te kiezen die niet langs die verleiding gaat, ook al is de nieuwe route iets langer. Je spaart nog steeds tijd door niet te stoppen en het geld dat je spaart voor onnodige snacks loopt na verloop van tijd op.


85. Vraag altijd om vrijstelling van kosten

geld-munten-euroTelkens wanneer je je aanmeldt voor een dienst van welke aard dan ook en er aanmeldingskosten zijn, moet je vragen of je kunt worden vrijgesteld daarvan. Soms (maar niet altijd), kan dat gebeuren en bespaar je geld door simpelweg te zeggen dat je geen buitensporige kosten wilt betalen.


86. Besteed niet te veel aan producten voor de persoonlijke verzorging

zak-productenDe meeste mensen zullen waarschijnlijk merken dat goedkope producten voor de persoonlijke hygiëne net zo goed werken als de duurdere. Persoonlijk koop ik gewoon de goedkoopste tandpasta en hetzelfde geldt voor de deodorant en dergelijke. Het belangrijkste is om dit spul regelmatig en consequent te gebruiken en je dagelijks te baden, jezelf schoon houden en dan komt het helemaal goed. Het is niet nodig om een gezichtsscrub van € 40 te kopen als je je gezicht echt goed scrubt.


87. Eet minder vlees

vleesVlees is erg duur vooral als je kijkt naar de voedingswaarde ervan in vergelijking met groenten en fruit. En in bijna alle gevallen bieden proteïnen zoals bijvoorbeeld bonen een veel betere waarde. Zelfs als je geen volwaardige vegetariër wilt worden, kun je toch een hoop besparen door minder vaak vlees te eten.


88. Gebruik een effectieve strategie voor coupons

reclame-newyorkGebruik de kortingsbonnen samen met de flyer en de boodschappenlijst van je supermarkt om zoveel mogelijk geld te besparen. Als je dit doet, kun je dubbel geld besparen, door de besparingen bij de eerste verkoop als door het gebruik van de kortingsbon. Deze strategie helpt je ook te voorkomen dat je artikelen koopt die je niet echt nodig hebt, alleen maar omdat je een kortingsbon hebt of korting krijgt.


89. Maak je huis tochtvrij

thuis-woonkamer-witDe meeste huizen hebben wat kieren, die ervoor zorgen dat het in de zomer koel houden en in de winter warmer veel moeilijker maakt en dat is veel duurder voor je. Breng een middag door met het afsluiten van kieren wat ervoor zorgt dat je minder voor de energie hoeft te betalen.


90. Maak je eigen bier of wijn

bierAls je af en toe iets wilt drinken, is dit een geweldige manier om van een aantal van je favoriete drankjes te kunnen genieten tegen een scherpe korting. Je kunt gemakkelijk vijf gallons bier of wijn tegelijk maken en het duurt niet zo lang als je het proces onder de knie hebt. Beter nog, het is een geweldige activiteit om met vrienden te doen. Jij koopt de apparatuur, zij brengen het sap en je krijgt allebei een paar flessen heerlijke zelfgemaakte wijn. Leuk om te doen, plus een aantal gratis drankjes. Dit is een geweldige, zuinige aanbieding.


91. Zorg ervoor dat al je elektrische apparaten op een overspanningsbeveiliging staan

macbook-zilverDit geldt met name voor je entertainmentcentrum en je computerapparatuur. Een stroomstoot kan deze elektronica zeer gemakkelijk beschadigen, dus besteed het geld aan een eenvoudige overspanningsbeveiliging en zorg ervoor dat je apparatuur op zo’n apparaat is aangesloten. Om nog meer te besparen, ontkoppel je alles wat je niet vaak gebruikt om fantoomenergie te vermijden.


92. Maak gebruik van het automatische aflossingsplan voor een eventuele studielening

gouden-muntenVeel studieleningen bieden een kleine korting als je je aanmeldt voor hun automatische schuldaflossingsplan. Op deze manier bespaar je niet alleen een paar euro per maand, maar je hoeft ook geen moeite te doen om de rekening daadwerkelijk te betalen.


93. Verminder je vakantie-uitgaven

mykonos-zwembadIn plaats van op een grote, extravagante reis te gaan, pak je de auto in en bekijk je enkele van de bezienswaardigheden in je omgeving. Een andere strategie is om naar creditcards met reisbeloningen te kijken voor manieren om gratis hotelverblijven en vliegtickets te verdienen.


94. Annuleer de kabel- of satellietzenders die je niet bekijkt

tvVeel mensen met kabeldiensten betalen vaak voor een premiumpakket dat ze niet echt nodig hebben. Ontdoe je van de kanalen die je niet nodig hebt en stop dat geld weer in je zak.


95. Doe meer oefeningen

oefeningGa elke avond wandelen of joggen, doe je oefeningen of neem deel aan lichte spieroefeningen thuis. Deze oefeningen kunnen gratis thuis worden gedaan, maar kunnen grote voordelen voor je gezondheid opleveren. Maak gewoon elke dag wat tijd vrij om wat beweging te krijgen en je lichaam en je portemonnee zullen je dankbaar zijn.


96. Maak gebruik van online betalen bij je bank

betalen-bankDit dient twee doelen. Ten eerste houdt dit je in een veel nauwer contact met je geld, omdat je je saldo heel goed in de gaten kunt houden en veel minder kans hebt op rood staan.

Ten tweede, het bespaart je geld op postzegels en papieren cheques door gewoon een online formulier in te vullen, op indienen te klikken en je factuur betaald te krijgen. Probeer het en profiteer ervan als je dat nog niet doet. Sommige van de beste gratis online betaalrekeningen bieden dit voordeel.


97. Sta jezelf toe om fouten te mogen maken

gebroken-boordenZelfs als je 10 goede keuzes maakt, is het gemakkelijk om jezelf de schuld te geven over een slechte en het als een mislukking te laten voelen. Als je een grote fout maakt en het beseft, bedenk dan waarom je het nu hebt gerealiseerd in plaats van toen en probeer dat later toe te passen. De herinnering aan die fout kan inderdaad heel waardevol zijn.


98. Blijf altijd vooruit kijken

Laat de fouten uit je verleden je niet nog meer fouten laten maken. In plaats daarvan moet je vooruitkijken naar de toekomst. Leer van de fouten uit het verleden want dit waren lessen die bedoeld waren om je iets te leren.


99. Geef nooit op

water-handWanneer de strijd tegen schuld voelt alsof het te veel is, lees dan een persoonlijk financieel blog en onthoud dat er veel mensen zijn die hetzelfde gevecht leveren. Lees in de archieven en leer nieuwe dingen en laat je wat er ook gebeurt inspireren om door te gaan.


100. Open een nieuwe bankrekening om van extraatjes te kunnen profiteren en meer rente te kunnen krijgen

laptop-statistiekenAls je voor je betaal- of spaarrekening een maandelijks bedrag betaalt, kun je baat hebben bij wat onderzoek naar enkele van de nieuwste bankaanbiedingen die er zijn. Sommige van de beste banken bieden niet alleen aanmeldbonussen voor het openen van een account en het instellen van automatisch sparen, maar sommige bieden ook aantrekkelijke rentetarieven voor nieuwe klanten.

Het is waar dat de rentetarieven niet zijn wat ze ooit waren, maar het is nog steeds de moeite waard om eens rond te kijken. Enkele van de beste gratis betaalrekeningen en beste spaarrekeningen zijn online te vinden.


101. Neem in de stad tussendoortjes mee

winkel-centrumAls je rondloopt in de stad, dan kan het hard gaan wat betreft jouw uitgaven aan eten. Zorg er daarom altijd voor dat je genoeg gegeten hebt en neem een snack mee voor onderweg.

Laat een reactie achter