Voordat je een creditcard, een lening bij de bank, een aankoop op afbetaling aanvraagt of de limiet van een bestaande creditcard of lening verhoogt, is het logisch om eerst na te denken of het wel echt noodzakelijk is om direct geld te lenen. In tijden zoals deze – met economische onzekerheid en rekeningen die steeds duurder worden – kiezen veel mensen ervoor om juist nu geld terug te betalen dat ze al hebben geleend in plaats van nog meer geld te lenen.

Beslis eerst of je het geld wel echt zou moeten lenen

Er zijn, voordat je geld leent, enkele belangrijke vragen die je moet beantwoorden.

Je zou jezelf moeten afvragen of:

  • Je het geld wel echt nodig hebt.
  • Je andere manieren hebt om de aankoop te financieren, en
  • Of je het geld, dat je van plan bent om te lenen, wel kunt terugbetalen.

Is het echt noodzakelijk om het geld uit te geven?

creditcard betalen

Als je de neiging hebt om in een opwelling spullen te kopen, probeer jezelf dan een bedenktijd van minimaal twee dagen te geven. Misschien merk je dan dat je niet zo enthousiast meer bent om het product ook echt te kopen.

Sommige mensen, die geld lenen, doen dit ofwel zonder na te denken of ze het zich wel echt kunnen veroorloven of omdat ze denken dat ze geen andere optie hebben terwijl dat wel vaak het geval is.

Het kan zijn dat je de aankoop kunt uitstellen of dat het gewoon overbodig is.

Probeer jezelf het volgende af te vragen:

  • Kan ik wachten tot ik het me kan veroorloven en het artikel zonder te hoeven lenen kopen?
  • Als er iets is dat ik echt nodig heb, is er dan nog een andere manier om het te kunnen krijgen, bijvoorbeeld door het voor iets anders te ruilen, het tweedehands te kopen of gratis via een website te kunnen ophalen?

Kun je sparen of spaargeld gebruiken in plaats van geld te lenen?

Als je het geld nu niet echt hoeft uit te geven, moet je serieus overwegen om elke maand wat geld te sparen in plaats van schulden te maken.

Als je kunt wachten en sparen voor een aankoop, kost het je veel minder, tenzij je in aanmerking kunt komen voor een uitgestelde betaling omdat je dan geen rente hoeft te betalen.

Het kan dan ook zijn afgeprijsd of als het om technologie gaat zijn opgewaardeerd naar een beter model.

Als je bijvoorbeeld iets wilt kopen dat € 600 kost:

Sparen voordat je uitgeeft

vrouw met geld

Als je geen spaargeld hebt maar bijvoorbeeld wel € 50 per maand kunt sparen, kost het je een jaar om de € 600 bij elkaar te sparen en daarbovenop heb je dan ook nog eens rente verdiend.

Spaargeld verzilveren

Als je het geld van je spaarrekening gebruikt en ervan uitgaat dat je spaargeld 1,5% per jaar oplevert, zou je maximaal € 9 aan rente verliezen omdat het je een jaar zou kosten om de € 600 opnieuw te sparen.

Dat betekent dat het uitgeven van € 600 van je spaargeld je maximaal € 609 kost als je de verloren rente erbij optelt.

Een creditcard gebruiken

Als je de € 600 met een creditcard hebt betaald, moet je een gemiddelde rente van 17% betalen. Als je de schuld met een bedrag van € 50 per maand aflost, zou het je 14 maanden kosten om de schuld terug te betalen en zou je € 58 aan rente moeten betalen.

Dat betekent dat je € 49 (€ 58 – € 9) meer kwijt zou zijn met het betalen met je creditcard, dan als je je spaargeld zou hebben verzilverd.

Besluit je toch geld te lenen? Bekijk dan Direct-geld.com voor de mogelijkheden.

Laat een reactie achter