Geld lenen wordt vaak als een slechte zaak gezien, maar is dat wel altijd zo? In dit artikel bespreken we enkele situaties waarin je juist geld zou moeten lenen.

De meeste mensen beschouwen het aangaan van schulden als iets dat ten koste van alles moet worden vermeden. Wanneer je geld leent, ga je een grote financiële verplichting aan en moet je een deel van je inkomsten besteden aan het betalen van rente. Maar als je het correct gebruikt, kan een lening eigenlijk een nuttig hulpmiddel zijn. Er zijn zelfs momenten waarop het slimmer is om wel te lenen dan niet.

Om ervoor te zorgen dat je omdat je te bang bent om schulden aan te gaan belangrijke kansen laat liggen, bespreken wij drie voorbeelden van situaties waarin geld lenen duidelijk de slimste zet is.

1. Bij het aangaan van een lening bespaar je geld

geld lenen vergadering

Maximaal lenen is slim als het afsluiten van een nieuwe lening je daadwerkelijk geld kan besparen. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is wanneer je een nieuwe persoonlijke lening kunt afsluiten om bijvoorbeeld creditcardschulden of flitskredieten met een hoge rente af te betalen. Als je meer dan 15% rente betaalt en een nieuwe lening kunt afsluiten tegen 10% rente of zelfs minder, kun je een aanzienlijk bedrag besparen op de kosten van de terugbetaling.

Soms zijn autodealers ook bereid om je een betere prijs te geven als je het voertuig financiert in plaats van het contant te betalen. In deze situatie kun je een lening voor het kopen van een auto afsluiten en deze binnen een paar maanden terugbetalen om zo de beste deal voor het voertuig te kunnen krijgen. Zorg ervoor dat als je weet dat je de lening vroegtijdig wilt afbetalen er geen boeteclausules in de overeenkomst staan opgenomen.

2. Bij het aangaan van een lening kun je je eigen nettowaarde verbeteren

statistieken-onderzoek-financieel-min

Het kopen van een nieuwe woning, het starten van een onderneming, het kopen van een pand als investering of het voortzetten van je opleiding kunnen allemaal helpen om je eigen nettowaarde te verbeteren. Maar leen dan wel onder de juiste omstandigheden.

Helaas kunnen de meeste mensen het zich niet veroorloven om contant te betalen voor huizen, vastgoed beleggingen of het opzetten van nieuwe bedrijven. Onder deze omstandigheden kan het zinvol zijn om een hypotheek of een zakelijke lening af te sluiten.

Je moet echter wel zorgvuldig het potentiële rendement op je investering onderzoeken. Als je geld leent voor het behalen van een diploma, zorg er dan voor dat het je echt helpt om een beter betaalde baan te vinden, zodat je genoeg kunt verdienen om de lening af te betalen en toch vooruit te kunnen komen. Als je een huis of pand als belegging koopt, moet je zeker weten dat je de aflossing kunt betalen en moet je proberen om te voorkomen dat je koopt wanneer de vastgoedmarkt op zijn top is. En als je een bedrijf start, moet je een duidelijk bedrijfsplan hebben.

3. Als er mogelijke kosten zijn als je geen lening aangaat

geld verdienen

Je moet de kosten van het lenen van geld vergelijken met de alternatieve kosten van het niet lenen om te kunnen beslissen of het een slimme zet is om een lening af te sluiten. Bekijk het rentetarief voor de lening die je zou afsluiten en bekijk welk rendement je zou kunnen verdienen met veilige investeringen. En als je voordelen uit de lening haalt, zoals bijvoorbeeld fiscaal aftrekbare rente op een hypotheek, moet je dit meenemen in je berekeningen.

Het kan ook voorkomen dat je beter ergens contant voor kunt betalen, maar weet wel dat als je dat doet, je reserves uitgeput raken en andere financiële doelen misschien niet worden bereikt. Als je het je kunt veroorloven om contant voor een woning te betalen, maar dan de 401(k) moet opgeven, is dat geen verstandige beslissing.

Wees niet bang om in bepaalde situaties geld te lenen

Zoals je hebt kunnen lezen, is het aangaan van schulden onder de juiste omstandigheden zeker zinvol. Je moet gewoon slim zijn bij het evalueren of je een lening moet aangaan of niet. Als je zorgvuldig de voor- en nadelen en de alternatieve kosten van zowel het lenen als het niet lenen beoordeelt, kun je de juiste keuze maken.

Laat een reactie achter