Er zijn al veel handleidingen over hoe je geld kunt verdienen met bloggen, maar deze handleiding is toch net weer iets anders, want:

Wij spreken uit eigen ervaring en weten wat echt werkt. We staan niet voor niets in de top 40 beste Nederlandse blogs!

En in deze post geef ik je stapsgewijs praktijkvoorbeelden die je laten zien hoe jij dat ook kunt bereiken.

Laten we maar snel beginnen!

PS: Heb je nog geen blog of website? Begin er dan eerst eentje voor slechts een paar euro bij Siteground.


Hoe kun je in 2019 geld verdienen met bloggen? (stap-voor-stap handleiding voor beginners)

Als je helemaal nieuw bent zonder verkeer of invloedrijke vrienden, is het gemakkelijk om jezelf af te vragen…

Is het redelijk om te geloven dat je geld kunt verdienen met bloggen?

Trouwens, hoe kun je eigenlijk met blogs geld verdienen? Advertenties? Of iets anders?

Dit is mijn volledige stap-voor-stap proces voor het geld verdienen met bloggen:


1. Kies een winstgevende niche om over te bloggen

macbook computer

Laten we maar beginnen met de harde waarheid, toch?

 • Passie is niet hetzelfde als winst.
 • Expertise evenmin.
 • Hard werken garandeert ook niets.

Bijvoorbeeld:

Je kunt ’s werelds meest vooraanstaande expert zijn op het gebied van vierkante tomaten, elke ochtend wakker worden met een brandende passie om het publiek te onderwijzen over hun enorme superioriteit over normaal gevormde tomaten en te werken tot je vingers bloeden en je ogen uit je hoofd vallen, het volgen van alle juiste tactieken voor het laten groeien van een populaire blog en…

Op deze manier zul je nooit geld kunnen verdienen.

Ik zal je vertellen waarom:

 1. Niemand anders dan jij geeft om die verdomd grote vierkante tomaten
 2. Zelfs als het hen zou kunnen schelen, zouden ze hier geen geld aan uitgeven

Met andere woorden, je hebt een groot publiek nodig dat dingen koopt. Zonder dat is niets anders van belang. Het is een voorwaarde voor al het andere.

statistieken-sales-bloggen

In feite zijn er bedrijven die 10 miljoen of meer per jaar omzetten in de meeste van deze categorieën.

Wat is dan het probleem?

Er is veel concurrentie.

Dus.. hoe kan je dan alsnog boven de concurrentie uitsteken? Lees verder!


2. Verbeter je schrijfvaardigheden

schrijven

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat ‘content koning is’ en dat is… tot op zekere hoogte nog waar ook. Een meer accurate verklaring zou zijn…

De beste content is koning

Als je dat moeilijk te begrijpen vindt, denk er dan zo eens over na:

Veel bloggers gaan zitten en denken: “Wat zal ik vandaag eens gaan schrijven?” Ze noteren wat gedachten en doen hun best om behulpzaam, origineel en vermakelijk te zijn. Als ze gedisciplineerd zijn, kunnen ze het zelfs een paar maanden volhouden.

Maar dat werkt bijna nooit. Hier zijn een paar redenen waarom:

 • Wat jij wilt gaan zeggen, is niet wat andere mensen willen lezen
 • Je hebt geen bewezen content-framework gebruikt
 • Het is niet de beste post, die ooit over het onderwerp is gepubliceerd

Tot op heden is de kans groot dat niemand je ooit over één van deze vereisten heeft verteld. Je dacht dat je gewoon interessante dingen moest schrijven en publiceren.

brandende-lamp-hand

De waarheid is dat goede ideeën hebben en krachtige woorden gebruiken niet voldoende is. Je moet de beste content creëren die ooit is gepubliceerd over onderwerpen waar veel mensen meer over willen weten. En dat brengt ons bij de drie niveaus van het creëren van content:

 1. Je weet welke content in jouw gebied populair is en je schrijft uitsluitend over die onderwerpen
 2. Je beheerst frameworks waarvan bewezen is dat ze jouw content populairder maken (posts met lijstjes, hoe je moet posten, etc.)
 3. Jouw content heeft voor de lezer meer waarde dan enig andere post over dat onderwerp

Je denkt waarschijnlijk: “Goh. Dat klinkt wel ingewikkeld. “En je hebt gelijk, dat is het ook”.

Bloggen is echt niet anders dan al het andere. Hoe meer compromisloos je bent, hoe gemakkelijker het voor jou zal zijn om geld te kunnen verdienen.

Dus je wilt weten hoe je geld kunt verdienen met bloggen?

Word een compromisloze schrijver.

Dan is de volgende stap…


3. Zoek uit hoe je verkeer kunt krijgen

Als je net begint, kan het krijgen van verkeer best moeilijk zijn.

Moet je je concentreren op het optimaliseren van je zoekwoorden? Je Facebook-pagina laten groeien? Reacties op blogs achterlaten? Vragen beantwoorden op Quora? Video’s maken voor YouTube? Een populaire podcast starten?

En ga zo maar door.

Er zijn honderden tactieken om verkeer te verzamelen. Iedereen zegt dat ze de beste hebben.

Maar hier zijn de data:

verkeer-bronnen-blog

Bron: Business Insider

Vrijwel al het verkeer voor geschreven content komt van Google of Facebook. De rest van de gebruikte bronnen voor verkeer komt zelfs niet in de buurt van het concurreren met die twee giganten.

Dus, hoe zorg je ervoor dat ze je een hoop verkeer sturen?

Eén optie is dat je ervoor kunt betalen. Daar zijn ze echt dol op.

Maar de kans is groot dat je hier wilt lezen over hoe je geld kunt verdienen met bloggen zonder voor verkeer te hoeven betalen. Je wilt het gratis, toch?

Nou, stel je dit eens voor:

Er is een arena waar alle bloggers in jouw omgeving meedingen naar verkeer. Het aantal andere uitdagers dat je verslaat, bepaalt de hoeveelheid verkeer dat jij zult ontvangen.

Met andere woorden, verkeer krijgen is echt een sport.

 • Er zijn winnaars en er zijn verliezers
 • Om goed te zijn, moet je trainen
 • Je moet je tegenstanders goed bestuderen

Er zijn eigenlijk twee sporten en ik wed dat je van beide hebt gehoord: de zoekmachine optimalisatie (SEO) en viral op Facebook gaan. Beiden kosten jaren (ja, ik zei jaren) van studeren om het onder de knie te krijgen, maar je kunt na slechts een paar maanden studeren en oefenen al behoorlijk wat verkeer krijgen.

Op welke moet je je dan richten?

Welnu, hier zijn twee vragen om je hierbij te begeleiden:

 • Is jouw onderwerp iets waar jouw vrienden en familie regelmatig over praten op Facebook? Voorbeelden: huisdieren, ouderschap, zelfverbetering en gezondheid. Als dat zo is, focus je dan op het virale verkeer.
 • Is jouw onderwerp iets waar mensen actief op Google naar zoeken? Voorbeelden: productbeoordelingen, specifieke vragen die ze zouden stellen aan een deskundige, informatie over hoe iets werkt. Zo ja, focus je dan op SEO.

Voor de meeste onderwerpen kun je beide doen, maar of de een of de ander zal dominant zijn. Richt je in dat geval op de dominante.

Bij het bloggen, bijvoorbeeld, gaan dingen over schrijven en grammatica af en toe viraal op Facebook omdat we graag onze familieleden bekritiseren over hun verschrikkelijke Nederlands. Aan de andere kant praat je zelden met je familie over blogplatforms, WordPress-plug-ins, affiliate marketing of andere onderwerpen die met bloggen te maken hebben. Je zult echter op Google naar ze zoeken. Ja, je raadt het al, de blogniche wordt sterk gedomineerd door het zoeken.


4. Laat jouw e-maillijst groeien met pop-ups

email-pop-up

De kans is groot dat je pop-ups als een ergernis ziet.

Ze staan je in de weg wanneer je probeert te lezen. Ze vragen je om gevoelige informatie zoals jouw naam, e-mailadres en telefoonnummer in te voeren. Soms heb je te maken met meerdere pop-ups op dezelfde site en voel je je lastiggevallen en veronachtzaamd.

En dat is slecht. Naar mijn mening heb je het volste recht om geïrriteerd te zijn.

Maar hier gaat het uiteindelijk om…

Dat is wel waar het geld vandaan komt. De beste voorspeller van de inkomsten voor een blog is de grootte van hun e-maillijst.

De vuistregel is dat je kunt verwachten dat je 1 euro per abonnee per maand verdient. Dus als je 10.000 e-mailabonnees hebt, zou je ongeveer €10.000 per maand moeten kunnen verdienen.

Het is dus duidelijk dat het vergroten van jouw e-maillijst een topprioriteit is. Je kunt echter tegenstrijdige gevoelens hebben over het gebruik van pop-ups. Wat moet je dan doen?

Hier is een andere manier om ernaar te kijken:

Als een bezoeker jouw site bezoekt en jou zijn e-mailadres niet geeft, is de kans dat ze bij je terugkomen bijna nul. Je krijgt nooit meer een nieuwe kans om ze te helpen.

Als jij gelooft dat jouw content de beste is en je gelooft dat je ze in de loop van de tijd kunt helpen, dan denk ik dat je zo opdringerig moet zijn als je kunt om contact te kunnen houden. Met andere woorden, geen pop-up gebruiken is onethisch. Een beetje ergernis is een kleine prijs om te betalen voor verandering.

En vergeet niet dat dat niet betekent dat je extreem opdringerig of spammy moet zijn. Je kunt pop-ups absoluut op authentieke manieren gebruiken.

Maar je moet ze absoluut gebruiken. Ervan uitgaande dat je toch geld wilt verdienen.


5. Begin inkomsten te genereren met partneraanbiedingen

affiliate-marketing-computer

Je werkt dus in een winstgevende niche en je hebt verkeer en een e-maillijst. Wat kun je vervolgens dan doen?

Veel bloggers leggen zich toe op het creëren van een cursus, een boek of een soort gemeenschap, maar dat is naar mijn mening een vergissing. Voordat je dingen kunt verkopen, heb je concreet bewijs nodig dat het dingen zijn die mensen willen kopen. Anders riskeer je maanden of zelfs jaren van je leven om een product te proberen te verkopen, dat niemand wil.

De eenvoudigste manier om dat bewijs te verkrijgen is:

Affiliate-aanbiedingen.

Als je ziet wat jouw publiek van andere mensen koopt, kun je een beter beeld krijgen van wat ze van jou willen kopen. Als je een product promoot en het goed omzet, moet je gaan nadenken over het maken van een soortgelijk product. Als het niet goed converteert, moet je waarschijnlijk verder gaan.

Met andere woorden, aanbiedingen van partners zijn een vorm van marktonderzoek. Als bonus krijg je zojuist betaalde commissies voor de producten die je klanten in het proces kopen. Je leert dus niet alleen wat je publiek wil kopen, maar tegelijkertijd verdien je ook nog geld aan je blog. Best een mooie deal, toch?


6. Ontwikkel een uniek mechanisme

Voordat je overweegt om jouw eigen producten of diensten te lanceren, is er één essentieel punt over de menselijke natuur dat je moet begrijpen:

Wanneer iemand iets koopt, verwachten ze een overgang van waar ze nu zijn (punt A) naar waar ze willen zijn (punt B). Bijvoorbeeld…

 • Wanneer je een pizza koopt, wil je van honger en hunkeren naar pizza (punt A) naar heerlijke pizza’s proeven en je voldaan voelen (punt B).
 • Wanneer je een loodgieter inhuurt, wil je overstappen van het hebben van een verstopt, overlopend toilet (punt A) naar een normaal functionerend toilet (punt B).
 • Wanneer je een cursus over SEO koopt, wil je overstappen van je verbijsterd voelen en worden genegeerd door Google (punt A) naar ranking voor concurrerende voorwaarden en verkeer krijgen.

Het succes van een product is uiteindelijk afhankelijk van het helpen van klanten bij het maken van die overgangen. Als de klant punt B niet bereikt, beschouwen ze de ervaring meestal als niet goed.

Dus, hier is de magische vraag:

Wat maakt jou beter uitgerust dan je concurrenten om die overgang te kunnen realiseren?

Het is een beetje anders dan een ‘unique selling proposition’, omdat het niet alleen iets over jou dat anders is. Het is iets over jouw of jouw methode waardoor je klanten beter kunt helpen dan wie dan ook.

Voor alle duidelijkheid… het is niet nodig om zeven verschillende unieke mechanismen te hebben. Soms is slechts één alles wat je nodig hebt (oftewel verse, hete pizza in 30 minuten of minder). De kerngedachte is echter om ervoor te zorgen dat je duidelijk veel beter in staat bent dan je concurrenten om resultaten te behalen.

Dan is alles wat je nog hoeft te doen…


7. Lanceer de minimale levensvatbare marketing funnel

Kijk rond bij succesvolle ondernemers van welk type dan ook en je zult een verrassende trend vinden:

Ze hebben de neiging om hun producten te verkopen voordat het product is gemaakt. Voor de meeste mensen klinkt dit op zijn minst als waanzin of in het slechtste geval een verontrustend gebrek aan ethiek. Hoe kun je mensen vragen om iets te kopen dat niet bestaat?

Het antwoord:

Het is hetzelfde principe als Kickstarter.

kickstarter

Je maakt een mooie minimale sales funnel van een bepaalde soort (in dit geval slechts een eenvoudige verkooppagina), vertelt mensen dat het product binnenkort op de markt komt en wacht dan af om te zien of genoeg mensen zich aanmelden om het ontwikkelen van het product te rechtvaardigen. Als dat niet het geval is, betaal je het geld aan iedereen terug en begin je opnieuw.

Met andere woorden, het is de laatste stap om te valideren dat je een levensvatbaar product hebt. De stappen gaan dan als volgt:

 1. Identificeer de vraag door affiliate-producten te promoten
 2. Zoek een uniek mechanisme dat je duidelijk superieur maakt
 3. Test de vraag naar dat unieke mechanisme met een snelle en vuile lancering voordat je het product maakt

7 manieren om geld te verdienen met bloggen

1. Affiliate marketing

affiliate-marketing

Als je wat passief inkomen aan je blog wilt verdienen, is één van de beste keuzes affiliate marketing – het aanbevelen van de producten en diensten van andere bedrijven in ruil voor een commissie. Die producten en diensten die je op je blog kan promoten zijn te vinden op Daisycon.

Ben je nog onbekend op het gebied van affiliate marketing en wil je leren hoe je minimaal €7.500 per maand kunt verdienen, check dan eens het Internet Succes Gids.

Het promoten van een websitehost zoals Siteground is overigens ook een geweldige manier om wat passief inkomen te verdienen.

2. Online cursussen en workshops

De meeste mensen, die serieus geld verdienen met hun blogs, doen dat via cursussen

En het zijn niet alleen zakelijke of op rijkdom gerichte onderwerpen die het goed doen. Je kunt blogs over zowat elk onderwerp vinden dat inkomsten met online cursussen genereert.

3. Boeken en e-boeken

subtle-art-of-not-giving-a-fuck

Heel wat schrijvers hebben hun succes bij het bloggen omgezet in een belangrijk publicatiecontract. Mark Manson publiceerde bijvoorbeeld in 2015 een artikel met de titel The Subtle Art of Not Giving a Fuck in 2015. Miljoenen lezers later kreeg hij een boekcontract bij Harper Collins en heeft hij in de VS alleen al meer dan 3.000.000 exemplaren verkocht.

4. Adverteren

Image result for google adsense logo

Normaal gesproken zijn we geen grote fans van het verkopen van advertenties op je site. Je hebt voor de grote advertentienetwerken ongeveer een miljoen bezoekers per jaar nodig om je serieus te nemen en affiliate marketing is bijna altijd winstgevender en net zo passief.

Dat gezegd hebbende, zijn sommige niches zoals recepten, mode en nieuws moeilijk te gelde te maken via veel van de andere methoden die hier worden genoemd en ze krijgen wel VEEL verkeer. In dat geval kan het plaatsen van een paar advertenties op jouw site zinvol zijn als een bron van een aanvullend inkomen.

Normaal verdien je geld door lid te worden van een netwerk. Bijna iedereen kan bijvoorbeeld lid worden van Google AdSense en later kun je doorgroeien naar meer selectieve netwerken.

5. Spreken op conferenties

conferentie

Als je blog van start gaat en je wordt herkend als een autoriteit op jouw gebied, kun je je verbazen over het aantal uitnodigingen dat je voor conferenties krijgt. En het is ongelooflijk winstgevend.

6. Consulting/coaching

Hoewel dit zeker niet voor iedereen werkt, kan een beetje coachen of telefonisch overleggen, zelfs als je publiek klein is, je een leuk inkomen opleveren.

7. Verkoop van freelance diensten

De volgende stap van consulting is om het echt voor hen te doen. Normaal gesproken verdien je hier meer geld mee dan met al het andere, maar het is ook de meest tijdrovende manier. Dat gezegd hebbende, heb ik gezien dat bloggers meer dan een miljoen verdienen met niet meer dan een paar duizend lezers op hun blog. Ze gebruiken hun blog dan hoofdzakelijk als een leidend mechanisme om klanten te krijgen.

Als je een schrijver, ontwerper, fotograaf, programmeur of een andere dienstverlener bent, waar de vaardigheden digitaal van kunnen worden verkocht in plaats van dat je daar persoonlijk aanwezig moet zijn, kun je dit vanaf dag één overwegen. Het enige dat je echt nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan, is een contactformulier waarmee klanten contact met jou kunnen opnemen.

Laten we afsluiten met enkele vragen en antwoorden, zullen we?

Dus we hebben het basisproces behandeld. Laten we dan nu even teruggaan en een aantal vragen beantwoorden, die ik het vaakst hoor:

Veelgestelde vragen over hoe je geld kunt verdienen met bloggen

Verdienen bloggers geld?

Het hangt ervan af hoe geduldig en volhardend je bent.

Het starten van een nieuwe blog is net zo moeilijk als het opstarten van een bedrijf. Het vereist bijvoorbeeld dezelfde tijd en moeite als het starten van jouw eigen restaurant, softwarebedrijf of boekhoudkantoor. Ja, die bedrijven zijn enorm verschillend, maar de eerste paar jaar zijn meestal hetzelfde: een laag inkomen, veel stress en een grote leercurve.

Als je een concreter antwoord wilt, dan hebben we ontdekt dat zelfs onze slimste, meest toegewijde studenten 3-6 jaar nodig hebben om genoeg geld te verdienen met bloggen om hun baan te kunnen opzeggen. En dat klinkt als een lange tijd, maar wat wil je dan? 3-6 jaar om overal ter wereld te kunnen werken, op vakantie te gaan wanneer je maar wilt en waarschijnlijk een passief inkomen te hebben tot de dag dat je sterft?

Klinkt mij als muziek in de oren.

Hoeveel geld kun je verdienen met bloggen?

Het feit is dat de meeste bloggers net zoveel verdienen als elk ander type ondernemer:

Niets.

Dus waarom zijn niet meer bloggers rijk?

De waarheid is dat de meeste mensen stoppen. Zij beginnen een blog te schrijven of misschien zelfs twee, realiseren zich dat het hard werken is en haken dan af.

Maar als je geduldig en volhardend bent?

Kun je miljoenen verdienen. Ik verdien dat. En ook veel andere slimme, toegewijde ondernemers.

Je hoeft alleen maar je werk te doen. Consequent. Jarenlang.

Kun jij dat doen?

Dan ja, ik denk dat je minstens een miljoen kunt verdienen. Misschien wel meer.

Hoe kun je geld verdienen met bloggen? (Of: hoe verdienen bloggers geld?)

Zoals ik eerder al zei, zijn er zeven populaire manieren om geld te verdienen met bloggen:

 1. Aanbieden van online cursussen en workshops
 2. Schrijven van boeken en e-boeken
 3. Affiliate marketing (producten en diensten aanbevelen in ruil voor een commissie)
 4. Blog-advertenties
 5. Spreken op conferenties
 6. Jouw expertise aanbieden als een consultant of een coach
 7. Verkoop van freelance diensten zoals schrijven, ontwerpen en programmeren

Wat het beste is voor jou hangt af van jouw blog, jouw expertise en jouw situatie.

Hoe begin je je eigen blog?

Voor slechts een paar euro kun jij al een blog opzetten bij SiteGround (dat is minder dan een kopje koffie). Maak je eigen blog en plaats affiliatie links waarmee je passief geld kunt verdienen. Overweeg de volgende onderwerpen eens: reizen, koken, gezondheid, technologie of privé-financiën.

Wat zijn de meest populaire blogplatforms?

WordPress is verreweg het populairst. Niemand kan zelfs in hun schaduw staan.

Conclusie over hoe je geld kunt verdienen met bloggen

Is het mogelijk?

Absoluut, maar alleen als je het als een bedrijf ziet.

Ja, je kunt je blog als een bijproject starten. Ja, je kunt het langzaam op de achtergrond laten groeien. Ja, je kunt van je blog een bron van passief inkomen maken, waardoor je uiteindelijk je baan op kunt zeggen, kunt reizen, meer tijd aan je gezin kunt besteden of wat je ook wilt doen.

Maar zoals met alles wat de moeite waard is, is het hard werken om daar te komen.

Je moet studeren. Oefenen. Jouw ambacht beheersen.

Als je van schrijven houdt, kan ik me geen betere baan voorstellen. Bloggen is niet alleen een geweldige manier om je schrijven te laten opvallen, maar het is ook een geweldige manier om contact te maken met mensen over de hele wereld die je nodig hebben, om ze te leren wat je weet en om in ruil daarvoor verdomd goed betaald te krijgen.

Ik heb er nooit een dag spijt van gehad, dat ik me heb toegewijd op bloggen. Nooit.

Het komt niet alleen door het geld. Het is omdat ik ook mag doen waar ik van houd en tegelijkertijd mensen kan helpen.

Wat is er nou beter dan dat?

Laat een reactie achter