1. Snel geld verdienen met schrijven voor Enquête-sites

Het is misschien niet zo bekend en je hoort er weinig over, maar tegenwoordig verdienen schrijvers hun geld door voor vragenlijsten te schrijven. Vandaar dat dit op nummer 1 staat. We raden jullie aan om bij de 3 volgende websites aan te melden als schrijver, om de best betaalde enquêtes te ontvangen en in 1 uur al geld te verdienen:

? Opinieland – Voor deze site kan je slechts voor 30 seconden schrijven al meteen wat verdienen. Opinieland heeft afgelopen jaar maar liefst €650.000 uitbetaald aan leden!

? SAMSAM – Hier kan je ook goed voor schrijven d.m.v. vragenlijsten en kan je tot maar liefst tot €30 uitbetaald krijgen voor een ingevulde vragenlijst.

? LifePoints – Hier zijn de vragenlijsten vrij kort en kan je ze dus snel invullen en uitbetaald te krijgen. Goed te doen dus!

Tip: Registreer je als schrijver bij alle 3 de enquête-sites, zodat je de hoogste kans hebt om een match the vinden met het best betaalde onderzoek. Het is belangrijk dat je geen foute persoonsgegevens invult en zorg ervoor dat je account bevestigd is, anders zal er niet uitbetaald worden.

2. Begin een blog met affiliate marketing links

Ja. Je hebt een blog (en natuurlijk een laptop) nodig als je een rijke freelance schrijver wilt worden. Een blog kan naast een portfolio je met veel meer dingen helpen om geld te verdienen als schrijver.

Door veel content voor je blog te schrijven, kan je uiteindelijk (passief) enorm veel geld verdienen door affiliate marketing toe te passen. Affiliate marketing geeft je 100% vrijheid. Je hebt geen eigen product nodig en geld verdienen wanneer je slaapt. Een 24 jarige MBO’er genaamd Jacko Meijaard vertelt je zijn geheim naar minimaal 7500 euro per maand. Hij leert je d.m.v. een uitgebreide cursus hoe jij ook online je geld kan verdienen.

Daarnaast helpt een blog je om:

 • Een manier om je schrijven te oefenen.
 • Een manier om een strategie te ontwikkelen om leads aan te trekken (dat betekent klanten aantrekken).
 • Helpt je geld te verdienen met strategieën voor het genereren van inkomsten.
 • Het opbouwen van jouw geloofwaardigheid in jouw niche.
 • Je vertrouwen geven als schrijver.
 • Een uitlaatklep voor jouw creativiteit.

Een blog is perfect voor iedereen, die een bedrijf wil starten. Of het nu gaat om coaching, grafisch ontwerpen of schrijven, een blog kan dienen als een platform voor jouw bedrijf.

En weet je wat? Het is niet moeilijk om tegenwoordig met een blog te beginnen. Persoonlijk ben ik dol op Siteground om een op diensten gebaseerd bedrijfsblog te starten. Ze zijn gerenommeerd, behulpzaam en tijdbesparend.

Wanneer je jouw freelance blog hebt, kun je jouw site instellen als een op diensten gebaseerde site. Dit betekent dat je bepaalde pagina’s op jouw site hebt (jouw menu-items). Dit kan je zeker helpen om geld te verdienen met schrijven.

Ik stel de volgende pagina’s voor:

 • Huur me in pagina – vertel prospects wat je doet en waarom zij jou moeten inhuren
 • Portfolio pagina – een lijst met jouw voorbeelden en jouw werk
 • Over mij pagina – geef een korte beschrijving over jezelf en geef meer informatie over hoe jij jouw cliënt kunt helpen
 • Getuigenissen pagina – dit is optioneel. Je kunt jouw getuigenissen ook op andere pagina’s plaatsen.
 • Contact pagina – een manier hebben om contact met jou op te nemen via een contactformulier of links naar jouw social media profielen, Skype en/of e-mail.
 • Blog – link naar jouw blog.

eigen website

Als je een blog hebt, kun je geld verdienen door ermee aan de slag te gaan. Dit betekent dat je kunt beschikken over advertenties, gesponsorde berichten of affiliate marketing.

Ik raad je aan, als jouw site nieuw is, om voor affiliate marketing te gaan. De andere manieren hebben meer verkeer en verbindingen nodig.

Als je wilt beginnen met geld te verdienen door te schrijven op je blog, raad ik je aan om een hulpmiddel of een dienst te kiezen, die je al gebruikt of die je al kent. Je kunt er ook voor kiezen om een cursus te promoten als deze een affiliate programma aanbiedt.

Je kunt op Google zoeken of een product of een dienst een affiliate programma heeft.

Dus terwijl jij jouw portfolio met voorbeelden van jouw blog aan het opbouwen bent, kun je ook proberen om een paar euro’s te verdienen door affiliatelinks in jouw berichten te plaatsen. Ik stel echter voor om een op zelfstudie gebaseerd post te maken op basis van jouw affiliate product. Dit heeft een veel hogere conversie.

Aan de andere kant kan jouw blog prospects aantrekken wanneer het deel uitmaakt van jouw schrijver website. Ik gebruik mijn website als lead generatie tactiek om schrijfopdrachten aan te trekken!

Prospects gaan naar mijn Over mij pagina en Huur mij in pagina en lezen alles over mijn dienst. Dan nemen ze contact met mij op! Sommigen bezoeken zelfs mijn blog om te zien wat ik van plan ben of ik boeiend kan schrijven en of ik volgers heb.

Dus, als je twijfelt over een blog of niet, zou ik het zeker doen!

3. Zoek een winstgevende niche of een schrijfservice

schrijven

Oké, dit is de eerlijke waarheid:

Niet elke niche is een goedbetaalde niche en niet elke schrijfservice die je aanbiedt, wordt ook goed betaald. Maar er zijn vele niches die wel goed betalen en je helpen om geld te verdienen met het schrijven.

Neem bijvoorbeeld de niche ‘ouderschap’, dat KAN goed betalen (hoewel het een oververzadigde niche is). Je moet gewoon weten waar je moet kijken.

Het vinden van die goedbetaalde niche kost echter wel tijd. Je moet op basis van een onderwerp nadenken over welke producten er zijn.

Laten we bijvoorbeeld eens naar religieuze studies kijken.

Het is moeilijk voor mij om een bloeiend bedrijf met producten en diensten rondom dit onderwerp te zien. Maar dat wil niet zeggen dat je voor bijvoorbeeld onderwijsinstellingen geen schrijver kunt zijn over religieuze studies.

Hier is nog een voorbeeld: paardenstudies.

Dit is meestal een op hobby gebaseerd onderwerp, maar er zijn veel producten voor ‘paarden’ en voor ‘leren paardrijden’. Hieruit kan ik opmaken dat dit een winstgevende niche is.

Dus denk bij het bepalen van jouw niche niet alleen aan waar je graag over schrijft of wat jouw passies of hobby’s zijn, maar denk ook na over hoe je inkomsten kunt genereren, zodat je snel geld kunt gaan verdienen.

4. Zoek jouw ideale cliënt uit

business team

Dit gaat hand in hand met jouw winstgevende niche. Jouw klant kan bepalen of jouw niche goed betalend is.

Het is aan jou om jouw ideale cliënt te begrijpen. Wil je werken met:

 • Startups
 • Technische bedrijven
 • Auteurs
 • B2B-bedrijven
 • Dokters
 • Acteurs
 • Kleine bedrijven
 • Online bedrijven
 • Brands
 • Tijdschriften
 • Non-profitorganisaties
 • Advocaten
 • Etc.

5. Maak voorbeelden rond jouw niche onderwerpen

Kwalitatief goede freelance schrijfopdrachten willen tegenwoordig een schrijver die ervaring heeft met één gerelateerd onderwerp in die niche. Maar jij bent een nieuwe schrijver en dat betekent dat je jouw niche nog niet echt kent.

Daarom vertel ik aankomende schrijvers ook om een paar onderwerpen te kiezen om je betalende niche te kunnen ontdekken. Zoals ik eerder al aangaf, koos ik voor ‘gezondheid’ en ‘ouderschap’ als mijn niches. Maar wat is mijn betalende niche? Digitale marketing.

Ik moest deze niche ontdekken. Ik vond het leuk om voor mijn eigen freelance schrijven te leren over marketing. Ik werd toen benaderd om te gaan schrijven over social media marketing en ik was meteen verkocht.

Van daaruit lanceerde ik een gig over… bloggen.

Daarna over e-mailmarketing.

Vervolgens over het genereren van leads.

Zodra je je gebied hebt gevonden, begin je met het maken van voorbeelden rond dat specifieke onderwerp. Omdat het mij een tijdje duurde om mijn betalende niche te vinden, duurde het ook een tijdje voordat ik voorbeelden kon maken over mijn niche onderwerp!

Dus hoe eerder je dat kunt bedenken, hoe eerder je geld kunt gaan verdienen als freelance schrijver!

6. Laat jouw aanwezigheid op social media groeien

social media

Door op social media te zijn, kon ik mijn inkomsten uit freelance schrijven vergroten en ik kan het maar niet vaak genoeg zeggen over het aanwezig zijn op social media.

Dus, hoe begin je als je er niet veel van weet of bang bent?

Stap 1: begin klein

Overdrijf niet door te proberen op alle social media platforms aanwezig te zijn. Begin klein en kies er slechts twee. Ik stel voor om met Twitter en LinkedIn te beginnen.

Die twee platforms hebben mij het meeste werk opgeleverd.

Ga naar Twitter.com en LinkedIn.com en maak een account aan.

Stap 2: werk aan je profiel

Vul je bio en beschrijving in en maak een goed profiel aan. Denk eraan, je probeert jouw freelance schrijfactiviteiten op de markt te brengen en klanten aan te trekken.

Je moet dus zoekwoorden gebruiken als ‘freelance schrijver’, ‘copywriter’ of ‘white paper schrijver’.”

Als je specifiek bent, kunnen bedrijven jou ook vinden. Dit is bijvoorbeeld mijn zoektocht naar ‘b2b schrijver’ op Twitter.

Stap 3: zoek een mooie profielfoto uit om je brand te vertegenwoordigen

Op social media kan jouw afbeelding jou verkopen. Kies een professionele afbeelding of maak een pasfoto (je kunt je iPhone gebruiken) met een effen achtergrond en een goede belichting.

Gebruik deze afbeelding op jouw blog en op al jouw social media profielen.

Dus, wanneer je jouw freelance schrijfbedrijf opbouwt, moet je kijken naar hoe je jezelf wilt portretteren. Wil je die leuke en creatieve zijn of juist die serieuze? Ontdek hoe je online gezien wilt worden en laat dat ook zien in je profielfoto.

En de brand, die je gaat bouwen, zal je helpen te leren hoe je geld kunt verdienen met schrijven, omdat het jouw copywriting vaardigheden en alle slimme marketingvaardigheden toont, die je al werkend leert.

Stap 4: wees een beetje persoonlijk en deel dat ook

Eén van de moeilijkste dingen, die nieuwe freelance schrijvers hebben, is het online delen van sommige persoonlijke dingen. Ze zijn bang dat iemand ze zal opsporen en gevoelige informatie zal stelen. Hoewel dit natuurlijk wel kan gebeuren, is het hoogst (echt hoogst) onwaarschijnlijk.

Je kunt jezelf online beschermen om veilig te blijven.

Maar er zijn duizenden en waarschijnlijk miljoenen bloggers online, die hun gezicht en hun verhaal delen. Jij zou dus niet anders moeten zijn. Als je verbinding met jouw klanten wilt opbouwen, moet je ze laten weten en laten zien wie jij bent.

Dit betekent een verhaal vertellen over jou en je vaardigheidsniveau. Het laat ook een andere kant van jou zien, die niet alleen maar over schrijven gaat.

Je kunt ook je persoonlijkheid laten zien met je blog, je schrijfstem en je afbeeldingen.

Stap 5: creëer jouw brand en online identiteit

Tonen wie je bent en hoe je schrijft, kan worden weergegeven in je afbeeldingen en brand. Van de kleuren die je gebruikt tot het lettertype en de afbeeldingen die je gebruikt, moet jouw freelance schrijver website, jouw blog of jouw blogafbeeldingen jou als schrijver vertegenwoordigen.

Hoe stem je je content af op je persoonlijkheid en je uitstraling?

Eindig je in preposities?

Ben je echt meta?

Houd je je aan bepaalde woorden of een stijl van schrijven?

Als deze zaken vertegenwoordigen jou als schrijver. Als een klant jouw content leest en geniet van dit aspect, dan kunnen zij je heel goed inhuren voor hun content. Dit kan je helpen om geld te verdienen met schrijven.

Stap 6: begin anderen in jouw niche te volgen

Volg op social media ook andere schrijvers in jouw niche. Volg ook brands, bedrijven en beïnvloeders die je bewondert, volgt of waarvoor je wilt gaan schrijven.

Het is belangrijk om te gaan netwerken. Waarom? Omdat het gaat om wie je kent en dat kan je helpen om succesvol te zijn.

Tip van een professional: begin met linken naar blogs van die bloggers, die je in je blogs volgt.

Die bloggers zullen gaan ontdekken dat je ze hebt genoemd of je kunt ze ook taggen op Twitter.

Stap 7: begin te delen

Zodra je anderen gaat volgen, wordt het tijd om ook hun content te gaan delen. Of het nu op Twitter of LinkedIn is, deel content van andere bloggers.

Hoe meer je verbonden bent met anderen, hoe groter de kans dat je wordt doorverwezen naar mensen die een content schrijver nodig hebben.

Dit alles leidt weer tot werk en geld verdienen.

7. Pitch naar de juiste banen en bedrijven

werk achter laptop

Het is al weer een tijdje geleden dat ik actief naar banen heb gezocht, maar één ding weet ik zeker: je moet de juiste banen vinden om naar te kunnen pitchen. Dit kan betekenen dat je eerst het bedrijf moet onderzoeken. Of het kan betekenen dat je naar de advertentie kijkt en uitzoekt of het een goed aanbod is.

Als je in plaats daarvan kiest voor cold pitching, moet je achterhalen wat de juiste bedrijven zijn om naar toe te pitchen.

8. Diversificeer jouw inkomen

vrouw met geld

Ik begon deze post met het starten van een blog en het genereren van inkomsten door aan affiliate marketing te doen. Dit is een manier om jouw inkomsten te diversifiëren en je te helpen met geld te verdienen met jouw schrijven.

Als je deze stap gaat nemen omdat je freelance wilt gaan schrijven, moet je op alles voorbereid zijn. Er zijn online slappe seizoenen, wat betekent dat er minder content voor je is om voor betaald te worden.

Wanneer dit gebeurt, daalt ook jouw inkomen. Om dit te voorkomen, raad ik je aan om een aantal andere manieren uit te proberen om online geld te creëren. Bijvoorbeeld:

 • Een nieuwe dienst aanbieden (grafische afbeeldingen, VA, beheer van social media)
 • Bundel je diensten (laat het eruitzien als een ‘aanbieding’)
 • Doe aan affiliate marketing op je blog
 • Maak een product zoals een e-boek of een cursus

Verdien geld met schrijven

Het enige wat je nu nog nodig hebt, is een plan. Als je fulltime werkt, heb je een actieplan nodig. Je hebt maar een beperkte tijd, je bent nieuw en niemand kent je nog.

Dus ik vind dat je die beperkte tijd moet benutten met:

 • Het maken van voorbeelden van de niche waarvoor je betaald wilt worden
 • Pitchen naar vacaturesites (en bedrijven)

Dat is het uiteindelijk. Jouw taak is om een freelance schrijfopdracht te vinden. En als je dat doet, is het jouw taak om jouw tarief te verhogen en door te gaan met het opbouwen van jouw bedrijf.

Laat een reactie achter