Voormalig creatief directeur Phoebe Philo maakte het Franse huis beroemd met haar vrouwgerichte designs en strakke minimalisme, maar er is veel veranderd sinds haar tijd. Laten we eens duiken in het bescheiden begin van Celine en waar het modehuis vandaag de dag staat.

De matriarch: Céline Vipiana

Céline Vipiana

Velen zijn verbaasd dat het gelijknamige Franse modehuis eigenlijk is begonnen als een op maat gemaakte kinderschoenenwinkel. In 1945 openden Céline Vipiana en haar man Richard hun boetiek om op maat gemaakte schoenen aan te bieden die al snel bekend werden om hun stijl. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig besloot het echtpaar dat het tijd was om zich aan damesschoenen te wagen en al snel breidden ze hun zaak uit met accessoires en een sportcollectie voor dames. De ontwerpen van Celine werden een nieuw soort eigentijds dat meer ging over functionaliteit dan over frivoliteit.

Uiteindelijk, na het succes van hun uitbreiding, introduceerde Céline het eerste parfum van het merk, Vent Fou in 1963 met noten van galbanum, jasmijn en roos. Céline bleef uitbreiden en waagde zich in 1966 ook aan tassen, riemen en handschoenen. Céline wilde nooit de kantjes eraf lopen en opende een fabriek in Florence, Italië om aan de vraag naar haar lijn te kunnen voldoen zonder in te boeten aan het hoge kaliber waar ze bekend om stond.

Celine, from Children's Shoes to Iconic Designs. - Still in fashion

In 1973 introduceerde Vipiana een nieuw ontworpen logo met een dubbele C, de Blazon Chaine, met een ingewikkeld patroon in het midden dat refereerde aan de architectuur van de Arc de Triomphe. Terwijl het merk groeide en zijn internationale bereik uitbreidde naar steden als Beverly Hills en Hong Kong, trok het de aandacht van de CEO van LVMH, Bernard Arnault.

In 1987 besloot Arnault in Celine te investeren, maar pas bijna tien jaar later integreerde hij het merk in de LVMH-portefeuille door het voor bijna 3 miljard Franse frank te kopen na het overlijden van Vipiana.

Michael Kors (1997-2004)

michael kors

Kors werd in 1997 benoemd tot de eerste creatief directeur van het merk Celine en maakte het zijn missie om het merk om te vormen tot een krachtpatser waar het LVMH conglomeraat trots op zou zijn. Zijn visie deed precies dat en hij bracht het ter ziele gegane merk terug in het vizier van de mode-elite. Het was een langzaam proces, maar in de tijd dat Kors aan het roer stond, werd het merk herkenbaarder en begeerlijker. Toen hij in 2004 vertrok, zou het een moeilijke overgang blijken te zijn om het volgende creatieve hoofd te vinden dat bij hem zou passen.

Roberto Manichetti en Ivana Omazic (2005-2006, 2006-2008)

Deze periode was een teleurstelling voor het merk. De buzz van Michael Kors stierf al snel weg en het merk begon te floppen. LVMH nam twee gevestigde creatieve directeuren in dienst, maar geen van beiden leek opgewassen tegen de taak. Omdat Manichetti en Omazic er niet in slaagden om het merk te transformeren, was LVMH genoodzaakt om een cruciale beslissing te nemen.

Phoebe Philo (2008-2018)

Na haar periode bij Chloe nam Philo een sabbatical van twee jaar weg uit de mode-industrie om bij haar gezin te zijn. In 2008 kreeg Philo de functie van creatief directeur voor Celine aangeboden, die ze accepteerde. Het volgende decennium zou een krachtig tijdperk blijken te zijn voor het merk, anders dan ze ooit hadden gezien.

Philo’s visie minimaliseerde de esthetiek van het merk en duwde het een nieuwe richting in. Het was vrouwelijk, minimaal en kreeg al snel erkenning van de mode-elite. Haar flatterende silhouetten, simplistische pasvormen en gebrek aan versieringen stuwden het modehuis boven verwachting en markeerden een keerpunt in het succes van de naamgenoot. Dit zou echter niet blijven duren. Na tien jaar succes kondigde Philo aan dat ze zou stoppen, tot groot verdriet van haar diehard fans. Terwijl de aankondiging door de industrie ging, hing er een onheilspellend gezoem op de achtergrond van onbeantwoorde vragen en onzekerheid. Zou de volgende directeur Philo’s werk voortzetten en haar visie uitvoeren? Was dit een nieuw tijdperk voor het merk?

Hedi Slimane (2018- heden)

Hard. Scherp. Punk. Allemaal woorden die gebruikt kunnen worden om de vibe te beschrijven die Slimane cultiveerde voor Saint Laurent. Met een succesvolle rebranding onder zijn riem bij Saint Laurent, was het voor velen zenuwslopend om te zien wat hij zou bereiken voor Celine toen werd aangekondigd dat hij de teugels in handen zou nemen. Hij zou toch zeker respect en eer betonen aan de huidige trouwe klantenkring? Helaas was dat niet het geval. Toen Slimane’s eerste collectie op de catwalk verscheen, was het wat velen, zo niet iedereen, hadden gevreesd. Hoewel trouw aan zijn eigen stijl, leek Celine een kopie van Saint Laurent te zijn geworden. Niet langer sierden neutrale kleuren en goed getailleerde stukken de catwalk, maar strakke korte jurken, zware hardware en leer op modellen met maatje twee nul baanden zich een weg over de catwalk, een verre schreeuw van de koele en verfijnde looks waarvan velen hoopten dat ze zouden blijven. Als klap op de vuurpijl onthulde hij een nieuw logo dat het accent van Céline liet vallen, zodat het gewoon: Celine. Hoewel het al een jaar geleden is sinds de onthulling van zijn richting voor dameskleding met harde kritieken, heeft een nieuwe wending in de gebeurtenissen meer vragen opgeroepen.

celine-merk-winkel-logo

Celine stond bekend om haar focus op vrouwen en hun behoeften, tot nu. Slimane staat bekend om zijn mannenkleding, wat de vraag opriep: waarom vrouwen? Wat kan hij doen voor zo’n vrouwelijk merk? Misschien hebben we nu ons antwoord, misschien ging het helemaal niet om de vrouwenkleding, maar was het een kans voor het merk om zich meer te richten op mannen, die minder dan 25% van de retailmarkt uitmaken. Celine heeft kleding voor mannen, maar het heeft nooit voorop gestaan. Terwijl het Slimane-tijdperk zich verder ontrafelt, zullen we zien waar Celine zich vestigt als al het stof is opgetrokken.

Laat een reactie achter