Terwijl we thuis zaten tijdens de pandemie en opgescheept zitten met het eten dat al een tijdje in onze koelkast of voorraadkast staat, leven we tijdelijk een zittende levensstijl met verhoogde kansen op lichamelijke inactiviteit, overmatig, stress, angst en depressie. In het bijzonder zullen velen van ons tijdens de pandemie wat aankomen en het extra gewicht misschien blijvend houden extra gewicht blijvend, wat aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen voor diabetes type 2, hoge bloeddruk, hartaanval beroerte, en andere gezondheidsproblemen.
Hier willen we graag wat basistips en hulpmiddelen delen om je gezonde levensstijl, lichaamsgewicht en algeheel welzijn.

1. Let op je gewicht

weegschaal-zwart

Door je lichaamsgewicht dagelijks of wekelijks bij te houden, kun je zien wat je verliest en/of wat je aankomt. De beste tips om gezond af te vallen kun je hier vinden.

2. Beperk ongezonde voedingsmiddelen en eet gezonde maaltijden

Vergeet niet te ontbijten en kies een voedzame maaltijd met meer eiwitten, vezels en minder vet, suiker, en calorieën.

3. Neem multivitamine supplementen

vitamine-pillen

Om zeker te zijn dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, is het een goed idee om dagelijks een multivitamine supplement in te nemen, vooral als je thuis geen gevarieerde groenten en fruit hebt. Veel micronutriënten zijn van vitaal belang voor je
immuunsysteem, waaronder vitamine A, B6, B12, C, D, en E, en ook zink, ijzer, koper, selenium, en magnesium.
Er is momenteel echter geen bewijs dat het toevoegen van supplementen of “wondermineralen” aan je dieet je tegen bijvoorbeeld het covid virus helpt beschermen of je herstel bevordert. In sommige gevallen kunnen hoge doses vitamines slecht zijn voor je gezondheid.

4. Drink water en beperk drankjes met veel suiker

Drink regelmatig water om gezond te blijven. Er is echter geen bewijs dat vaak water drinken (bv. elke 20
minuten) elke virale infectie kan helpen voorkomen.

5. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging en wees lichamelijk actief

fitness-bootcamp-buiten

Tijdens de pandemie waren thuistrainingen misschien een goed idee, maar je kunt ook je hond uitlaten of buiten hardlopen. Zorg ervoor dat je weet wat er in je omgeving te doen is en maak er een routine van.

6. Verminder zitten en schermtijd

Lichaamsbeweging kan je niet immuun maken voor je zittende tijd. Zelfs mensen die regelmatig sporten kunnen een verhoogd risico lopen op risico lopen op diabetes en hartziekten en beroertes als ze veel tijd achter computers doorbrengen. Praktisch
gesproken zou je kunnen overwegen pauzes in te lassen, zodat je een paar keer op een dag een rondje kan lopen door je kantoor/kamer, of natuurlijk gewoon lekker in de buitenlucht.

7. Zorg voor voldoende goede slaap

slapende-man

Er is een heel sterk verband tussen slaapkwaliteit en -kwantiteit en je immuunsysteem. Je kunt je immuunsysteem goed laten functioneren door elke nacht zeven tot acht uur slaap te krijgen.

8. Doe rustig aan met alcohol en blijf nuchter

Vergeet niet dat die alcohol calorieën snel kunnen snel optellen. Alcohol moet altijd met mate geconsumeerd worden, want het kan ook je immuunsysteem naar beneden halen en dan is de kans groter dat je ziek wordt.

9. Zoek manieren om je emoties te beheersen

stress-man

Het is gebruikelijk dat mensen bijvoorbeeld tijdens een pandemie gevoelens van angst, bezorgdheid, verdriet en onzekerheid hebben. Ga goed om met je emoties door yoga of meditatie te praktiseren.

10. Gebruik een app om je beweging, slaap en hartslag bij te houden

Een geheugensteuntje: Mensen met ernstige chronische medische aandoeningen, waaronder extreme zwaarlijvigheid, diabetes, en hartziekten lopen bijvoorbeeld een groter risico complicaties te krijgen en erg ziek te worden van de COVID-19 infectie. Zij moeten met met hun medische zorgverleners en naar hun advies luisteren. Verantwoord afvallen is uiteraard wel van belang, dus zorg er altijd voor dat je goed ingelicht wordt.

Laat een reactie achter