De gemiddelde kantoormedewerker of student zit soms wel 8 uur per dag achter zijn bureau. Zitten vormt een grote belasting voor het lichaam en kan leiden tot een aantal ernstige gezondheidscomplicaties zoals hartaandoeningen, diabetes en diepe veneuze trombose.
Hoewel veel mensen denken dat het normaal is om te klagen over pijn na een lange dag achter hun bureau te hebben gezeten, is de verkeerde stoel of een slecht ingesteld bureau vaak de boosdoener!
Idealiter zou je moeten kunnen zitten met beide voeten plat op de vloer, je knieën en heupen parallel, en minimale druk op de achterkant van de dijen voor een optimale ondersteuning van je houding.
Ergonomisch zitten kan de belasting op je lichaam aanzienlijk verminderen door een goede ondersteuning en meer comfort. Een ergonomische bureaustoel is niet langer een luxeartikel, maar een noodzaak voor de algehele gezondheid en het welzijn van een werknemer of student. Hier is waarom je de stoelen op jouw werkplek zo snel mogelijk zou moeten upgraden:

1. Houdingsondersteuning

Traditionele stoelen kunnen je wervelkolom overmatig belasten en na verloop van tijd tot een slechte houding leiden, waardoor je vatbaarder wordt voor rugklachten. Ergonomische stoelen zijn volledig aanpasbaar aan je lichaamslengte en werkplek, zodat je in de juiste zithouding blijft. Een ergonomische stoel hoeft overigens niet per se lelijk te zijn, want er je kunt op het internet ook gewoon een mooie design bureaustoel vinden die ook ergonomisch is.

2. Helpt tegen rugpijn

Pijn in de onderrug is een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim in Nederland. Ergonomische stoelen hebben een rugleuning die is ontworpen om de natuurlijke kromming van je wervelkolom te ondersteunen. De rugleuning is ook hoger om steun te bieden aan de gehele rug.

3. Vermindert nekpijn

kantoor-bureaustoel

Kantoormedewerkers klagen vaak over stijfheid in de nek en schouders. Dit kan leiden tot complicaties zoals spondylose – een verlies van kraakbeen in iemands wervels. Ergonomische stoelen kunnen ook een hoofdsteun hebben om het hoofd en de nek te ondersteunen.

4. Ontlast de druk op de heup

Een harde stoel kan onnodige druk uitoefenen op je heupen. Ergonomische stoelen hebben voldoende vulling en diepte om de heupen te ondersteunen en deze stress en druk te verminderen.

5. Verbeterde bloedcirculatie

kantoor-opgeruimd-bureau

Een ander groot voordeel van ergonomische stoelen is het positieve effect op de doorbloeding. Door je stoel in een hoek van 90 graden te zetten, krijg je een goede doorbloeding in de benen. Een goede doorbloeding voorkomt dat je benen opzwellen of gevoelloos worden.

6. Verhoogt de productiviteit

Comfortabele en ondersteunende stoelen leiden tot gelukkige en gezonde werknemers of studenten, die minder snel afgeleid worden of last hebben van pijntjes waardoor ze minder vaak afwezig zijn. De invoering van ergonomische stoelen heeft dan ook geleid tot een toename van de productiviteit en de kwaliteit van het werk.

Laat een reactie achter