Of je nu tijdens de zomer in het hoogseizoen een pretpark bezoekt om te kunnen genieten van de waterattracties en de achtbanen of gewoon op een doordeweekse dag omdat je vrije tijd hebt, pretparken bieden avontuur, plezier en creëren herinneringen met vrienden en familie omdat jullie samen genieten.

1. Loop kilometers zonder het te beseffen

In tegenstelling tot een normaal park zijn pretparken veel groter en beslaan ze soms wel enkele hectaren! Omdat ze zo groot kunnen zijn, moet je veel wandelen om de verschillende attracties in het themapark te kunnen bezoeken. Tijdens een bezoekje zul je flink wat heen en weer lopen tussen de attracties of om een show te bezoeken en afhankelijk van de grootte van het pretpark, zul je op die dag heel wat kilometers afleggen. Je zult op die dag zo’n 500 tot 1000 calorieën verbranden.

2. Verbrand ook calorieën tijdens ritten in een attractie

people riding rides

Hoewel je in een achtbaan eigenlijk vooral zit en de longen uit je lijf schreeuwt, verbrand je toch net zoveel calorieën als dat je aan het fietsen bent. Er zijn niet veel leukere manieren om vet te verbranden, toch? Een team van wetenschappers, kunstenaars, ingenieurs en ontwerpers voerde een onderzoek uit en daaruit is gebleken dat een ritje in de attracties in Thorpe Park in het Verenigd Koninkrijk bezoekers kon helpen om 40 tot 70 calorieën te verbranden.

3. Verlicht stress

Volgens klinisch psycholoog Judy Kurianski word je tijdens een spannend ritje in een achtbaan blootgesteld aan ‘goede angst’. Onze hersenen ervaren deze sensatieritten als ‘veilig’ en ‘voorspelbaar’ en dus wordt het, vooral als we onze angsten uitschreeuwen, een therapeutisch ritje!

4. Verbetert je humeur

De intense adrenalineboost, die je krijgt door een ritje in de achtbaan, geeft je een opgewonden en gelukkig gevoel. Hoe hoger je gaat, hoe meer endorfines er tijdens de afdaling worden vrijgegeven in het lichaam. De verhoogde afgifte van endorfine verhoogt de alertheid en maakt je energieker. Een bezoekje aan een pretpark is dus een geweldige manier om even aan je dagelijkse beslommeringen te ontsnappen.

5. Geeft een adrenaline boost

people on Tomorroweland

Die ‘goede angst’ die je voelt tijdens een ritje in een attractie, zorgt ook nog voor andere voordelen. Voordat de rit begint, maakt je lichaam adrenaline en endorfines aan wat er ook zou gebeuren bij het doen van zware lichamelijke inspanning. Door het vrijgeven van deze hormonen krijg je een lekker en energiek gevoel. Een ritje in de achtbaan kan ook goed zijn voor je relatie omdat het ervoor zorgt dat stelletjes elkaar opzoeken voor bescherming en comfort.

6. Versterkt de spieren

Terwijl je heen en weer gaat in je karretje houd je je tijdens een afdaling in de achtbaan stevig vast aan de ijzeren beugel, die voor je zit. Op dit punt spannen je spieren zich aan en dan, terwijl je anticipeert op de bochten en de afdalingen tijdens de rit, vooral de spieren in je romp waarbij je een aantal spieren traint die je normaal gesproken in de sportschool nooit zou trainen.

7. Zorgt voor een leuke workout

Wanneer je lichaam adrenaline en endorfines aanmaakt, krijg je meer energie en dat moedigt je aan om terwijl je de spanning omarmt ten volste te leven. Deze hormonen helpen je ook om je spieren op natuurlijke wijze te trainen en zorgen ervoor dat je ook flink verbrandt terwijl je door het themapark loopt. Als iemand een dagje naar een pretpark gaat, staat dat gelijk aan een bezoekje aan de sportschool en daar dan anderhalf uur intensief sporten.

8. Overwin je angsten

Het overwinnen van angsten is nog een ander voordeel van het bezoeken van pretparken. Je mengen in een menigte, die gretig wacht op hun beurt voor de achtbaan, kan je zelfvertrouwen bevorderen en je zelfrespect verbeteren. Het ritje zelf moedigt ons ook aan om onze angsten voor bijvoorbeeld hoogte of snelheid te overwinnen en ongehinderd van het leven te kunnen genieten.

9. Breng meer tijd door met je gezin en je vrienden

white and blue castle

Wat is er nu leuker om plezier te hebben in een pretpark en daar te genieten met vrienden en familie? Tijd doorbrengen in een pretpark is een leuke manier om tijd door te brengen met je geliefden. Je zult herinneringen creëren met je gezin en even aan de alledaagse sleur ontsnappen. Groot en klein zal het naar zijn zin hebben.

10. Het is een geweldige manier om te socialiseren

Als je naar een pretpark gaat, kun je mensen leren kennen. Tijdens het wachten in de rij kun je zelfs nieuwe vrienden maken. Pretparken zijn informele, leuke omgevingen, waardoor je gemakkelijk een gesprek kunt beginnen.

Dus de volgende keer dat je de kans hebt om naar een pretpark te gaan, ga dan ook.

Het is niet alleen leuk, maar dus ook nog eens goed voor je gezondheid.

Laat een reactie achter