Whisky is zonder twijfel van veel mensen het favoriete drankje. We hebben allemaal op de lagere school al geleerd dat alcohol verslavend kan zijn maar geloof het of niet, het drinken van whisky in de juiste dosering kan een positief effect op de gezondheid hebben. Whisky dankt zijn naam aan het Gaelische woord ‘uisge beatha’, wat ‘water des levens’ betekent, dus hef je glas single malt en proost op deze 10 mogelijke gezondheidsvoordelen van het drinken van whisky.

10. Helpt bij gewichtsverlies 

Ja, je leest het goed. Omdat whisky een koolhydraatarm drankje is, is het de perfecte keuze voor iedereen die op zijn gewicht wil letten. De American Society for Clinical Nutrition publiceerde in 1991 een onderzoek dat heeft uitgewezen dat een matige inname de energie verhoogt en het verlangen naar suiker (sucrose) vermindert. Als je de calorieën bekijkt, heeft een glaasje whisky slechts 64 calorieën. Dus zet dat biertje maar neer en neem in plaats daarvan een lekkere whisky.

9. Helpt bij het voorkomen van het krijgen van kanker 

Een ander groot gezondheidsvoordeel van whisky is de hoge concentratie van ellaginezuur, wat een krachtige antioxidant is die kankerverwekkende vrije radicalen in het menselijk lichaam kan neutraliseren. Er wordt gezegd dat single malt whisky meer antioxidanten bevat dan rode wijn. Dus of het nu een glas wijn of een glaasje whisky is, je kunt bij allebei profiteren van de gezondheidsvoordelen.

8. Kan een beroerte voorkomen

photo of person holding glass bottle

Zoals met alle gezondheidsvoordelen van whisky, is het wel belangrijk om in je achterhoofd te houden om het met mate te consumeren. Vanwege de bloedverdunnende eigenschappen kan een dagelijks glaasje whisky iemands risico op het krijgen van een ischemische (door stolsels veroorzaakte) beroerte verlagen.

7. Whisky behandelt verkoudheid

De eerste keer dat je waarschijnlijk wat alcohol dronk, was toen je hoorde dat het drinken van een grog een geweldig middel tegen verkoudheid is. In tegenstelling tot andere huismiddeltjes is het van dit drankje wetenschappelijk bewezen dat het ook echt werkt. De ingrediënten van dit favoriete winterdrankje hebben veel dezelfde eigenschappen als een dosis Nyquil. Whisky werkt als een decongestivum door je bloedvaten te verwijden, terwijl de honing, de citroen en de kruidenthee verdovende eigenschappen hebben en het slijm kunnen losmaken.

6. Het vermindert stress

Je bent waarschijnlijk na een slechte week op het werk weleens naar het café gegaan om je problemen even weg te drinken, maar je weet misschien niet dat een glaasje whisky je echt kan helpen ontspannen. Het barbituraat effect van de alcohol kan stress verminderen en heeft ook kalmerende eigenschappen om je te helpen slapen als je angst ervaart. Daarom is whisky voor slechterikken over de hele wereld een klassieke keuze als slaapmutsje.

5. Verlaagt het risico op het ontwikkelen van dementie

Als je ooit wakker bent geworden na een avond flink doorhalen en niet in staat was om je te herinneren wat je de avond ervoor hebt gedaan, geloof je het misschien niet. Maar een onderzoek, dat werd gepubliceerd door het National Center for Biotechnology Information, concludeerde dat in tegenstelling van het volledig vermijden van alcohol het drinken van één tot zes drankjes per week het risico op het ontwikkelen van dementie flink kan verlagen. 

4. Verbetert de spijsvertering 

clear rocks glass filled with brown liquid

Whisky wordt al door de eeuwen heen in vele culturen tegen verschillende aandoeningen gebruikt. Als je een zware maaltijd hebt gehad, is een glaasje whisky na het eten misschien precies wat je nodig hebt om je spijsvertering te verbeteren.

3. Helpt om diabetes te voorkomen

Terwijl het consumeren van alcohol niet wordt aanbevolen voor patiënten met diabetes, hebben onderzoeken wel aangetoond dat langdurige matige alcoholinname het lichaam kan helpen om de aanmaak van insuline te reguleren, wat mogelijk het risico op het ontwikkelen van diabetes Type 2 kan verminderen. Overmatig drinken kan het risico echter verhogen.

2. Kan keelpijn verzachten

Whisky is zeker goed tegen een zere keel. Meng wat whisky, warm water en honing om een heerlijke remedie tegen een zere keel te maken. De alcohol in de whisky fungeert als een antisepticum en voor de pijnlijke amandelen als een verdovend middel. De honing creëert een dikke coating die de genezende effecten langer zal laten aanhouden. Je kunt gorgelen, nippen of beide doen als je wilt.

1. Verlengt je leven

Een onderzoek uit 2010, dat werd gepubliceerd door de Research Society on Alcoholism, toonde aan dat matige drinkers van middelbare leeftijd en oudere volwassenen een lager algemeen sterftecijfer hadden dan zware drinkers of zelfs niet-drinkers. Dus hef een glas van je favoriete whisky en proost op een lang(er) leven!

Laat een reactie achter