Het gebruik van glasvezel internet kan aan zakelijke IT-professionals en verhuurders tal van voordelen bieden. Omdat deze technologie nog redelijk nieuw is, vraag je je misschien af of de voordelen wel opwegen tegen de kosten of de nadelen. Hoewel glasvezel internet een veel nieuwere technologie is dan breedbandinternet, dat via een koperen kabel werkt, hebben al veel bedrijven een aanzienlijk hoger rendement op hun investering in glasvezel behaald.

Het hebben van glasvezel internet kan voor bedrijven van elke omvang en dan met name organisaties die de cloud gebruiken voor de opslag van apps of de opslag van data een groot voordeel bieden. Glasvezel dat is gekoppeld met Voice-over-IP (VoIP) telefonie is een krachtige combinatie voor zakelijke communicatie.

Maar wat is glasvezel tot in de details? In dit blog bespreken we 10 belangrijke manieren waarop jouw bedrijf van glasvezel internet kan profiteren.

1. Cloudopslag

man-tablet-business

Van tools voor klantrelatiebeheer (CRM) tot de opslag van data, de cloud is een belangrijke zakelijke tool voor apps, hosting en nog veel meer. 96% van de organisaties gebruikt nu in zekere mate de cloud. De snelheid en de bandbreedtemogelijkheden van glasvezel internet betekenen een snellere toegang tot je data en tot de app’s, die in de cloud zijn opgeslagen.

Je bedrijf kan profiteren van minder vertragingen bij het verkrijgen van toegang tot cloud gehoste informatie via software-as-a-service (SaaS) tools en andere platforms, wat betekent dat jouw verkoop- en klantenservicemedewerkers geen vertragingen meer ondervinden bij de communicatie met prospects of klanten. Nu bedrijven steeds meer diensten naar de cloud verplaatsen, wordt het hebben van glasvezel internet van cruciaal belang.

2. Betrouwbaarheid

Glasvezel internet biedt wat betrouwbaarheid betreft ook aanzienlijke voordelen omdat glasvezel veel sterker is dan koper. Glasvezel internet is niet gevoelig voor slechte weersomstandigheden, die de datatransmissie via een koperen bekabeling kunnen beschadigen of zelfs blokkeren. Glasvezel is ook bestand tegen menselijke of elektrische interferentie, tenzij de vezels fysiek worden doorgesneden.

Onbetrouwbare internetverbindingen kunnen voor bedrijven grote kosten met zich meebrengen. Ongeplande downtime (de tijd dat je offline bent) kan de bedrijfscommunicatie en de productiviteit volledig tot stilstand brengen. Als jouw bedrijf een internetverbinding nodig heeft om te kunnen bellen of toegang te kunnen krijgen tot app’s, is betrouwbaarheid echt heel erg belangrijk.

3. Signaalsterkte

Bij traditioneel breedbandinternet, dat gebruikmaakt van DSL of Ethernet over Copper (internet over koper), verslechtert het signaal naarmate de gebruiker de switch verlaat. De signaalsterkte van het glasvezel internet verslechtert over afstand niet zo snel. Organisaties of bedrijven in relatief grote ruimtes of panden kunnen zo in de hele faciliteit profiteren van een betere signaalsterkte. Dit kan met name het geval zijn voor werknemers in werkruimten, die zich op aanzienlijke afstand van de telecommunicatieruimte bevinden, wat door de afstand met breedbandinternet negatief kan worden beïnvloed.

4. Snelheid

refurbished-laptop

Glasvezel internet is vele malen sneller dan zelfs de snelste internetverbinding via koper. De beschikbare opties variëren van 5Mbps tot 100Gbps. Tijdens periodes van grote vraag naar internettoegang, mag je bedrijf niet merken dat het internet trager wordt. Door vooraf wel een glasvezel check om erachter te komen of glasvezel op jouw adres beschikbaar is.

Onderzoek wijst uit dat trage internetverbindingen werknemers ‘één week per jaar productiviteit’ kosten. Hoewel de tijd, die je teams doorbrengen met wachten op een traag internet, heel weinig kan lijken, loopt deze tijd als je alles bij elkaar optelt toch aanzienlijk op. Je internetverbinding mag de productiviteit nooit in de weg staan. Het moet een hulpmiddel zijn dat de wens van je medewerkers om productief te kunnen werken juist ondersteunt.

5. Bandbreedte

Voor bedrijven met een hoge behoefte aan datatransmissie, is het relatief eenvoudig om bij kabelinternet de limiet te behalen. Hoewel glasvezel internet voor bedrijven niet echt onbeperkt is, is de beschikbaarheid van bandbreedte aanzienlijk hoger en neemt de snelheid niet af omdat er hoge eisen aan het netwerk worden gesteld. De volgende gebruikersactiviteiten kunnen bijzonder hoge eisen stellen aan de zakelijke bandbreedte:

  • SIP-trunking
  • Webconferenties
  • Streaming van high-definition video (bijvoorbeeld een trainingsvideo)
  • Bestanden delen
  • Cloud-applicaties

Tekenen van lage beschikbaarheid van de bandbreedte zijn onder meer lage snelheden, vertragingen en een pixelachtig beeld als je video bekijkt.

Als je huidige internetverbinding niet voldoende is om de legitieme bandbreedtevereisten van je bedrijf voor telefoondiensten via SIP-trunking, videoconferenties of toegang tot cloud-applicaties te ondersteunen, kun je aanzienlijk profiteren van een upgrade naar een glasvezel internetverbinding.

6. Symmetrische snelheid

‘Symmetrische snelheid’ is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar gelijke upload- en downloadtijden bij een internetverbinding. Met glasvezel internet kunnen je medewerkers profiteren van gelijke upload- en downloadtijden.

Is symmetrische snelheid nodig? Het is zeker niet cruciaal voor de bedrijfsvoering, maar het is wel makkelijk. Het blijkt dat verbeteringen in symmetrische snelheid verbeteringen zijn die weerspiegelen ‘hoe netwerken echt worden gebruikt.’ De werknemers van tegenwoordig uploaden terwijl ze werken vaker videocontent, bestanden of bellen tijdens het downloaden van content. Symmetrische snelheid stelt gebruikers in staat om grote bestanden te uploaden of te downloaden en tegelijkertijd via hun dataverbinding meerdere apparaten te bedienen.

7. Latentie

Latentie is een term die wordt gebruikt om de vertragingen, die optreden tijdens het verwerken van data via een internetverbinding, te beschrijven. Glasvezel internet elimineert veel van de latentie problemen die gebruikers bij het gebruik van kabelinternet en vooral bij het downloaden of uploaden van een video of high-definition content kunnen ondervinden. De zakelijke voordelen van het verlagen van de latentie kunnen zijn:

  • Betere spraakkwaliteit voor VoIP-gebruikers
  • Mogelijkheid om meer apps naar de cloud te verplaatsen
  • Downloads en uploads van enorme bestanden zonder onderbreking
  • Verbeterde samenwerking tussen medewerkers

8. Beveiliging

laptop op bureau

Potentiële hackers en informatiedieven kunnen, dankzij het aftappen van de kabel of andere relatief eenvoudige methoden, redelijk gemakkelijk toegang tot het zakelijk kabelinternet krijgen. De enige manier om het glasvezel net internet binnen te kunnen dringen, is door de vezels fysiek door te snijden, waardoor het signaal verdwijnt. Glasvezel internet is een krachtige manier om je bedrijf beter te beschermen tegen cybercriminaliteit.

Bedrijven, die beschermde informatie lekken, kunnen te maken krijgen met hoge financiële boetes en afvalligheid van de klant. Terwijl de berichtgeving in de media over spraakmakende beveiligingsinbreuken vaak gericht is op grote organisaties, lopen bedrijven van elke omvang een aanzienlijk risico op een aanval. Hoewel een upgrade naar glasvezel internet niet alle risico’s van je organisatie of bedrijf zal verminderen, is het zeker een belangrijk beschermingsmiddel.

9. Weerstand tegen interferentie

Internet via koperkabel dat breedband ondersteunt, is gevoelig voor elektromagnetische interferentie, die kan worden veroorzaakt door de nabijheid van zware machines. De signalen van glasvezel internet worden niet verslechterd of verdwijnen niet door elektromagnetische interferentie. Als jouw organisatie of bedrijf een telecommunicatieruimte met andere bedrijven deelt, kan glasvezel internet ervoor zorgen dat de connectiviteit niet verdwijnt als andere organisaties apparatuur gebruiken, die jouw verbinding in dezelfde ruimte kan verstoren.

10. Kostenbesparingen

Een snel internet wordt over het algemeen beschouwd als een productiviteitstool voor bedrijven. Zoals hierboven al is vermeld, zou het elimineren van snelheidsproblemen kunnen resulteren in een productiviteitstoename van een week per jaar. Als jouw bedrijf lijdt aan onbetrouwbare connectiviteit als gevolg van de regio- of weersomstandigheden, kun je elk jaar duizenden euro’s verliezen. Productiviteitsproblemen, die rechtstreeks worden toegeschreven aan traag of onbetrouwbaar kabelinternet, kunnen met glasvezel internet verdwijnen.

Misschien nog belangrijker is dat je bedrijf met glasvezel internet nog flexibeler en schaalbaarder wordt. Als jouw IT-team van plan is om meer app’s en diensten naar de cloud te verplaatsen, kan een glasvezel verbinding deze initiatieven ondersteunen. Software-as-a-service (SaaS), cloudopslag en VoIP zijn allemaal zakelijke diensten, die een enorm potentieel voor kostenbesparingen hebben en aanzienlijk profiteren van glasvezel internet.

Laat een reactie achter