Glijmiddel lijkt nog steeds (ten onrechte) te worden beschouwd als iets dat slechts door twee soorten mensen wordt gebruikt: geile tienerjongens die de ‘Playboy’ van hun vader hebben gevonden of oudere vrouwen, die hun natuurlijke smering zijn kwijtgeraakt. Maar hier klopt echt niets van. Als je denkt: wat is glijmiddel? Hoe gebruik ik glijmiddel? Of waarom zou ik glijmiddel willen gebruiken? Hebben wij hier de antwoorden voor je.
Glijmiddel is niet alleen leuk om te gebruiken en om mee te spelen (zoveel texturen, sensaties en smaken, die je kunt proberen!), maar het is ook belangrijk voor het hebben van veiligere seks. Ja, het gebruik van glijmiddel vermindert het risico op scheuren van het condoom en het oplopen van wondjes, vooral als je anale of ruwe penetrerende seks hebt. Daarnaast voelt het ook echt verdomd lekker.
Wat is glijmiddel?
Niet te verwarren met de smeermiddelen, die door de garage bij je in de buurt worden gebruikt, worden deze smeermiddelen, die ook wel glijmiddelen worden genoemd, gebruikt voor seksueel genot en comfort. Ze maken het geslachtsdeel vochtig en maken het naar binnen glijden gemakkelijk, waardoor de sensaties zachter en natuurlijker worden… met andere woorden, ze laten de boel als een geoliede machine werken. De meeste mensen zijn ook wel bekend met durex glijmiddel.
Waarvoor wordt glijmiddel gebruikt?
Niet om voor de hand liggend te klinken, maar natuurlijk om de smering te vergroten!
De natuurlijke smering van een vrouw of een persoon met een vagina is afhankelijk van de niveaus van hormonen in het lichaam, die tijdens de cyclus, tijdens de menopauze, tijdens een zwangerschap, maar ook bij stress, borstvoeding en het gebruik van sommige medicijnen (bijvoorbeeld anticonceptie) kunnen veranderen. Bovendien lijdt meer dan 30% van de mensen met vagina’s, zelfs als ze zich opgewonden voelen, aan natuurlijke droogheid. En dit kan op elke leeftijd voorkomen.
Het glijmiddel, dat iedereen op zijn nachtkastje zou moeten hebben staan, is een goed oud, betrouwbaar glijmiddel op waterbasis.
Met condooms: condooms zijn meestal bewerkt met een glijmiddel, maar bij intense en/of langdurige seks zal het glijmiddel uitdrogen. En een droog condoom scheurt heel gemakkelijk… dus een condoom is zo effectief als het extra glijmiddel, dat je eraan toevoegt.
Met ‘vrouwencondooms’: je moet ook glijmiddel gebruiken in combinatie met vrouwen- of interne condooms.
Met beflapjes: beflapjes zijn gemaakt van zacht plastic latex of polyurethaan en worden gebruikt om het vrouwelijke genitale gebied of de anus tijdens orale sekste bedekken om zo te voorkomen dat er soa’s kunnen worden overgedragen. Als je deze, in combinatie met glijmiddel op de vulva/anus-aanrakende kant gebruikt, wordt de ervaring veel aangenamer.
Voor anale seks en het gebruik van anale speeltjes: de anus wordt van natuurlijk niet vochtig. Daarom is het extreem belangrijk om bij anaal genot glijmiddel te gebruiken. Zelfs als het niet nodig lijkt, kan het niet gebruiken tijdens anale seks leiden tot anale kloofjes en deze kunnen pas een paar uur na de geslachtsgemeenschap worden gevoeld. Voor anale seks kun je beter een glijmiddel gebruiken dat speciaal hiervoor is gemaakt – deze gaan meestal langer mee en beschermen je nog beter.
Welk soort glijmiddel je ook besluit te gaan gebruiken, onthoud dat je het het beste op je vingertoppen kunt aanbrengen en dan vervolgens op de gewenste gebieden zoals de vulva, de vagina, de anus, de penis, het seksspeeltje, het condoom of een ander deel van het lichaam kunt aanbrengen (sommige glijmiddelen voelen heel lekker aan op de tepels).
Er is geen algemene regel over hoeveel glijmiddel je moet gebruiken. Het hangt gewoon af van de natuurlijke hoeveelheid smering van de persoon of je een condoom gebruikt of niet, het soort seksuele activiteit waarmee je bezig bent (voorspel, massages, anale seks, vaginale seks) en het specifieke product dat je hebt gekozen.
Begin met een paar druppels (twee tot drie) en kijk dan wat er gebeurt: als je tevreden bent, dan is het voldoende, zo niet, voeg dan wat meer toe.
Onthoud altijd dat helaas niet alle glijmiddelen lang mee gaan. Na een tijdje worden je intieme delen weer droog en dan moet je een nieuwe hoeveelheid toevoegen.
Zorg ervoor dat je glijmiddel compatibel met je speeltje is. Glijmiddelen op siliconenbasis kunnen de siliconen van je speeltje beschadigen, dus kies voor de veiligheid voor een middel op waterbasis.
Zorg ervoor dat je glijmiddel compatibel is met het condoom dat je gebruikt. Net als vaseline en andere oliën (bijv. hazelnootolie) zijn glijmiddelen op oliebasis niet compatibel met condooms omdat ze ze poreus maken, waardoor ze minder veilig worden en sneller scheuren. Ze veranderen ook de pH- en bacterieniveaus van de intieme delen, wat tot infecties kan leiden.
Controleer voordat je het gebruikt of je allergisch bent voor een ingrediënt. Een kleine test op de huid is de gemakkelijkste manier om daar achter te komen.
Glijmiddelen zijn geen voorbehoedsmiddel. De meeste glijmiddelen bevatten geen zaaddodend middel, dus ze voorkomen geen zwangerschap of de overdracht van een soa.
Laat een reactie achter