Een webshop beginnen? Een goed idee! Maar om de winkel een succes te maken zal je wel op moeten vallen. Je bent tenslotte bepaald niet de eerste of de enige die met dit idee is gekomen. Hoe zorg je ervoor dat jouw webwinkel een succes wordt, en niet na een paar maanden alweer de deuren kan sluiten?

Neem de tijd voor de voorbereiding

website design

Een webshop openen, dat is zo gepiept. Als je wilt kun je binnen een paar uur online zijn, klaar om zaken te doen. Het valt aan te bevelen hier echter toch wat langer de tijd voor te nemen. Net als bij een normale winkel is bij een webshop een goede voorbereiding onmisbaar. Doe goed marktonderzoek, om te beginnen, om te zien waar in de markt nog ruimte is voor een nieuwe webwinkel. Of, als je al een idee hebt van wat je wilt verkopen, bekijk eens hoe concurrenten in dezelfde markt het doen. Is de markt al verzadigd, of is er nog ruimte voor een nieuwe aanbieder? Bevinden zich in de markt al grote aanbieders waar nauwelijks mee te concurreren valt, of zie je juist een gaatje waar je goed in kunt springen?

Dit onderzoek doen is belangrijk, maar niet altijd leuk. Het kan zomaar zo zijn dat je met de neus op de feiten wordt gedrukt, en ontdekt dat jouw goede plan maar weinig kans van slagen heeft. Daar gaat je droom! Dat is vervelend, maar toch kun je er beter nu achter komen dan wanneer je de winkel al geopend hebt en er zelfs al geld in gestoken hebt. Misschien is je plan met wat kleine of grote aanpassingen wel levensvatbaar?

Wat maakt jou bijzonder?

eigen website

Naast vragen over assortiment, schaalgrootte en marketing die je voor de opening moet beantwoorden, is er nog iets heel belangrijks waar je mee aan de slag moet in dit stadium. Ga eens na hoe jij jezelf kan onderscheiden van anderen. Als mensen de keuze hebben tussen tien, 20, 100 winkels, hoe zorg je er dan voor dat ze voor die van jou kiezen?

Concurreren op prijs lijkt slim, maar levert je vaak ook problemen op. Probeer met dumpprijzen nog maar eens winst te maken. Het is beter om je op een andere manier te onderscheiden, ervoor te zorgen dat mensen de voorkeur geven aan jouw winkel. Zorg voor een perfecte service, persoonlijk contact. Zorg dat mensen blij zijn als ze in jouw winkel rondneuzen, en uitkijken naar het ontvangen van hun bestelling. Dit laatste kun je extra bijzonder maken door je producten te versturen in dozen op maat met een mooie bedrukking. Dit levert je niet alleen wat extra reclame en naamsbekendheid op, het openen van zo’n doos op maat is voor de ontvanger ook een feestje. Zeker als je hem laat bedrukken met een vrolijk motief, een leuke boodschap of een bedankje. Zo zorg je dat je opvalt, dat mensen het fijn vinden om bij je te bestellen en de ontvangst van hun bestelling bijna als het uitpakken van een cadeautje ervaren. Precies wat je wilt!

Laat een reactie achter