Elk zichzelf respecterend horlogemerk uit het duurdere segment heeft er een in het assortiment: een Grand Complication. Het is het paradepaardje onder de horloges, dat ultiem vakmanschap combineert met luxe materialen. Wil je er eentje aanschaffen, dan mag je diep in de buidel tasten; de meest exclusieve exemplaren gaan niet voor minder dan een miljoen euro over de toonbank.

Wat is een Grand Complication horloge?

De belangrijkste functie van een horloge is natuurlijk het aanduiden van de tijd. Dit gebeurt in de meeste gevallen door het weergeven van de uren, minuten en seconden. Maar veel, met name duurdere, horloges doen meer dan dat. Ze hebben bijvoorbeeld een chronograaf, jaarkalender of zonnestand. Deze extra functies van een analoog horloge worden zogenaamde complicaties genoemd. Hoe gecompliceerder het horloge, des te ingewikkelder en ook duurder om het te produceren. De meest complexe horloges ter wereld worden Grand Complications genoemd. Het is moeilijk om een definitie te geven van dit staaltje haute horlogerie, aangezien elk merk zijn eigen maatstaven toepast. Maar over het algemeen bevatten Grand Complications minimaal vijf complicaties en worden ze als de meest complexe vorm van het horlogevakmanschap beschouwd.

Precisiewerk en vakmanschap

De moeilijkheid van het vervaardigen van een Grand Complication horloge zit hem in de combinatie van de kleine oppervlakte waarop gewerkt moet worden en het aantal functies die het horloge moet bevatten. Het is een uiterst ingewikkelde puzzel om het allemaal te laten passen en samen te laten werken. Een Grand Complication kan namelijk uit wel meer dan 1.300 afzonderlijke onderdelen bestaan. Daarnaast speelt de nauwkeurigheid een belangrijke rol en bepaalt dit ook een groot deel van de waarde. Zelfs door astronauten worden mechanische horloges boven digitale verkozen; computers kunnen crashen, maar mechanische horloges blijven ook in de ruimte secuur de tijd aangeven. Gezien de genoemde kenmerken van een Grand Complication, is het niet zo vreemd dat het soms jaren kost om een exemplaar te vervaardigen.

luxe horloge

Een Grand Complication uitgelicht: de A. Lange & Söhne

Een van de nieuwste Grand Complications komt van het Duitse merk A. Lange & Söhne; het eerste horloge werd in 2013 uitgebracht. De productie loopt nog tot 2020 en er staan slechts zes exemplaren op de planning. De Grand Complication van A. Lange & Söhne beschikt onder andere over een chronograaf die tot op 1/5 seconde nauwkeurig werkt en een kalender die correct blijft lopen tot het jaar 2100, inclusief schrikkeljaren. Zeven jaar lang zijn de beste vakmannen van het Lange-huis bezig geweest met de ontwikkeling van dit complexe uurwerk. In de laatste fase van het productieproces wordt het horloge helemaal uit elkaar gehaald, om te controleren of alles nog functioneert als het opnieuw in elkaar gezet wordt. Als alles probleemloos werkt, gaat het horloge voor een prijs van momenteel zo’n 2,6 miljoen dollar in de verkoop. Is dit voor jou iets te veel van het goede, dan biedt een horlogespecialist als Chrono24 echte A. Lange & Söhne uurwerken aan die ‘slechts’ een bedrag van drie of vier, in plaats van zes cijfers kosten.

Laat een reactie achter