Goedkoper om mee te rijden

In vergelijking met benzine of diesel is elektriciteit best wel goedkoop. Op basis van de kosten per kilometer betekent dit dat een auto, die alleen op elektra rijdt, een derde (of zelfs minder) kost van wat een traditionele benzine- of dieselauto zou kunnen kosten. Oplaadbare hybrides combineren op efficiënte wijze een elektromotor met een benzine- of een dieselmotor, waardoor ze ook aanzienlijk goedkoper in gebruik kunnen zijn. Er zijn tegenwoordig ook veel elektrische auto’s te leasen.

renault zoe

Beter voor het milieu

Auto’s, die alleen op elektra rijden, hebben geen uitlaatemissies; in feite produceren ze zelfs helemaal geen uitlaat. Plug-in hybrides hebben aanzienlijk lagere gemiddelde emissies dan traditionele benzine- of dieselauto’s. Dit kan met name in stedelijke gebieden en langs de weg waar de luchtkwaliteit het slechtst kan zijn, helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Zelfs wanneer er rekening wordt gehouden met de impact van het opwekken van de gebruikte elektriciteit (de ‘wheel-to-wheel-uitstoot’), kunnen auto’s die alleen op elektra rijden nog steeds aanzienlijk minder broeikasgassen produceren dan benzine- of dieselauto’s. Deze emissies zullen verder worden verminderd als het VK overschakelt naar meer hernieuwbare en nucleaire elektriciteitsopwekking.

Over hun hele levenscyclus hebben elektrische auto’s een lagere uitstoot van broeikasgassen dan ICE-voertuigen. De fabricage van batterijen kan dan worden gecompenseerd met een verhoogde efficiëntie en emissiebesparingen gedurende de levensduur van de auto.

Goedkoper in onderhoud

Een benzine- of een dieselmotor is een complexe motor, waarvoor veel extra componenten nodig zijn om die goed te laten werken: uitlaatsystemen, startmotoren, brandstofinjectiesystemen, olie, radiatoren, tandwielen… Een auto, die alleen op elektra rijdt, heeft daarentegen slechts drie hoofdcomponenten – de ingebouwde lader, de motorgenerator en de motor – en hebben minder bewegende delen dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dit betekent dat er minder dingen zijn die onderhoud vereisen en dat het onderhoud eenvoudiger is. Dit alles kan je geld besparen.

Met de Renault ZOE en zijn Z.E. 40 batterij, rijd je in de praktijk al snel zo’n 300 kilometer ver. Met zijn grote actieradius hoef je niet bang te zijn om onderweg stil te komen staan met een lege batterij. Toch laden onderweg? In Europa zijn overal laadpalen te vinden. Overigens kan je op de Dutch Design Week de Renault ZOE zelf bezichtigen!

renault-zoe

Plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV’s) kunnen ook goedkoper te onderhouden zijn dan ‘traditionele’ alternatieven op benzine of op diesel. Hoewel deze een benzinemotor hebben, die regelmatig onderhoud nodig heeft, heeft de elektromotor weinig onderhoud nodig. Dit komt omdat het veel minder bewegende onderdelen bevat, wat leidt tot minder slijtage van het benzinemotoronderdeel.

Makkelijk thuis op te laden

Stel je voor dat je nooit meer naar een benzinestation hoeft te gaan. Sluit gewoon wanneer je thuiskomt je auto aan om ‘s nachts op te laden en hij staat ‘s ochtends voor je klaar. Dat is alles. Geen gedoe of moeite want jouw auto zorgt rustig voor zichzelf terwijl jij je ontspant. Het aansluiten duurt ongeveer 15 seconden. Net zoals het opladen van je mobiele telefoon.

elektrische auto opladen

Het gebruik van een speciale thuislader (in plaats van de standaard oplader voor thuis, een 13-amp-aansluiting) is de gemakkelijkste, veiligste en de aanbevolen manier om thuis op te laden. Deze compacte en robuuste units kunnen zowel binnen als buiten worden gemonteerd en profiteren zelfs van een overheidssubsidie.

Rustig en snel

Slechts één rit in een elektrische auto is voldoende om de rustige en de stille rit te waarderen.

De hoge niveaus van draaimomenten, die door elektrische motoren wordt geleverd, houdt in dat het indrukken van het gaspedaal resulteert in een bijna onmiddellijke stijging van de soepele acceleratie, wat een opwindende rijervaring oplevert.

Fiscale besparingen en incentives

De regering moedigt bestuurders actief aan om over te stappen op elektrische auto’s en bestelwagens, wat goed nieuws is voor iedereen die overweegt om een nieuwe auto te kopen. Mensen die elektrisch gaan rijden ontvangen namelijk een redelijke subsidie van der overheid. Er zijn ook genereuze subsidies beschikbaar om de kosten van oplaadpunten voor thuis, op het werk en op straat te verlagen.

renault kangoo

Er zijn aanzienlijke fiscale voordelen om de overstap naar elektrisch te maken. Voor bestuurders van bedrijfswagens is het nieuws zelfs nog aantrekkelijker. Elektrische en hybride auto’s, die 50g/km CO2 of minder uitstoten hoeven minder belasting te betalen. Dit kan voor de bestuurder enorme besparingen opleveren.

Laat een reactie achter