Een grote tuin is een fantastische buitenruimte, maar kan leeg aanvoelen als er niet genoeg details zijn om karakter en interesse toe te voegen. Hoe kun je je grote tuin gezelliger en intiemer maken?

Net als een grote binnenkamer kan een grote tuin karakterloos lijken als er geen details zijn. Met het geschenk van royale afmetingen komt de mogelijkheid om de perfecte buitenruimte te creëren, vooral als je deze fantastische grote tuinontwerp ideeën in overweging neemt.

Bomen, bomen, bomen

tuin-wit-tuinhuisje

Een bosje is een geweldige manier om details toe te voegen aan een grote tuin, maar vanuit praktisch oogpunt heeft het ook voordelen. Ze verbeteren niet alleen de afwatering met al die dorstige bomen, maar zorgen ook voor een massa schaduw, perfect om een intieme en romantische flair aan de tuin te geven.

Harde tuinaanleg

Wat vaak ontbreekt in een grotere tuin is de verbinding tussen de verschillende delen ervan. Het zoneren van een tuin is een geweldige manier om details toe te voegen en om vakken te creëren voor verschillende functies, zoals dineren of spelen.

Door een gevoel van samenhang te houden tussen de harde tuinmaterialen, spreekt de tuin meer tot de verbeelding. Door de tuin op dezelfde manier met het huis te verbinden, voelt hij ook niet ‘apart’ aan.

Gebruik gepolijst beton in het huis en zet dit materiaal voort op het terras en daarbuiten. Verzacht de randen met sympathieke beplanting. Gebruik voor het contrast een ander materiaal in kleinere vakken in de tuin, zoals grind.

Zorg voor visuele rustpunten voor het oog

tuin-met-water

De uitgestrektheid van een tuin wordt nog verergerd door het gebrek aan focuspunten, iets waarvan we weten dat het belangrijk is in interieurontwerp en dat we toch zelden toepassen op het buitenleven.

Waar valt je oog als je de tuin inloopt? Voeg een element toe aan dat gebied – een mooi beeld, bijvoorbeeld – en waaier van daaruit uit.

Gebruik de hoekjes en gaatjes en eventuele eigenaardigheden in je voordeel. Plant bijvoorbeeld in een schaduwrijke hoek een groep schaduwminnende planten of waarom zet je geen parkbankjes en ander tuinmeubilair op belangrijke plekken?

Creëer een reis

Je tuin indelen in zones is fantastisch, maar een reis maken van de ene zone naar de andere is perfect om een gevoel van verwondering in de ruimte te creëren – en ook functioneel.

Paden van grind die naar een keuken of een ommuurde tuin leiden, zorgen bijvoorbeeld voor een wow-factor en geven de grotere tuin een intiemer gevoel. Verzacht de scheiding tussen zones met beplanting, lage omheiningen en hard landscaping.

Een schuilplaats

Schuilplaatsen zijn niet alleen voor kinderen, maar ook voor grote kinderen en met een royale tuin is het creëren van een verborgen ruimte perfect om details toe te voegen.

Het kan open zijn naar de elementen en een sculpturaal ontwerp hebben, een beetje zoals deze open bol verborgen aan het einde van een grindpad.

Omringd door bomen is het de perfecte bosplek. Waarom zou je niet iets soortgelijks creëren in je eigen grote tuin?

Verborgen details

voortuin-huis

In elke tuin zijn het de verborgen details die een gevoel van intimiteit geven. Dat komt omdat mensen er tijd willen doorbrengen om te ontdekken wat er allemaal te doen is.

Plaats tuinmeubilair zoals tuinsets op verschillende plekken in de tuin, gebruik kruipende en klimmende planten op tuinsculpturen, introduceer het geluid van druppelend water met een waterval om de zintuigen te prikkelen. En er gaat niets boven een feeëndeur verborgen in de klimop op een boomstam.

Verlichting en kleur

Verschillende soorten planten, soorten en kleuren voegen ook een sfeer van intimiteit toe aan de grotere tuin. Maar denk niet dat je alleen maar groots kunt uitpakken omdat je een royale buitenruimte hebt om mee te werken.

Creëer kleine beplantingen die intens en laag zijn – van clusters van mooie geurende planten tot groenblijvende struiken die ook in de winter kleur geven, er zijn veel verschillende beplantingsopties.

En vergeet niet hoe de zachte gloed van buitenverlichting de tuin het gevoel kan geven van een minder open, spelonkachtige ruimte.

Ga all in

tuin-vol-bloemen

Als je een tuin hebt die ruim bemeten is, dan is GROOT gaan een optie. Van sierlijke beeldhouwwerken tot bomen, er zijn veel manieren waarop grotere voorwerpen een kenmerk toevoegen aan een ruimte.

Gebruik ze echter spaarzaam, want te veel grote objecten worden imposant en sluiten je tuin te veel in.

Gebruik rondingen om de tuin een frisse uitstraling te geven, zoals gebogen muren en achtergronden. Cirkels en rondingen verbinden natuurlijk delen van de tuin op een zachte, ingetogen manier, maar voor een hoekiger en specifieker ontwerp kies je voor strakke, rechte lijnen.

Een tuinontwerp moet de manier waarop je je tuin gebruikt ondersteunen en zowel functie als intimiteit uitstralen in de grotere buitenruimte.

Laat een reactie achter