Heeft u een grote tuin en bent u van plan om een haag te planten? dan wilt u uiteraard weten wat het ideale moment hiervoor is. Dit is een zeer goede vraag want er zijn planten die uitsluitend in een specifieke periode in het jaar kunt planten. Dit is bij haagplanten deels ook het geval. We vertellen u er in dit artikel alles over.

Ruime keuze in haagplanten

De luxe tuinen in Nederland worden vaak afgeschermd door prachtige haagplanten. Dit is goed te verklaren. Een haagplant geeft vaak het gevoel van privacy, beschutting en soms ook bescherming en is hierdoor uitstekend geschikt om te gebruiken als erfafscheiding. Daarnaast is er volop keuze in haagplanten. U kunt bijvoorbeeld de keuze maken tussen een groenblijvende of een bladverliezende haag, een los of een strak exemplaar, een groene of een bloeiende haag en/of hoog of een wat lager model. Bij een expert op dit gebied zoals Haag-Heg.nl zijn de hagen zowel in kluit, blote wortel of in pot verkrijgbaar. Juist dit laatste maakt net het verschil wat het ideale moment is om een haag te planten.

villa-lage-heg-bomen

De beste periode om wortelgoed te planten

Als u ervoor kiest om een haag in kale of blote wortel (ook wel “wortelgoed” of “naakt wortelig” genoemd) aan te schaffen, is de herfst- en de winterperiode het meest geschikt om de haag te planten. Het is hierbij goed om voor de volledigheid te vermelden dat de tijd tussen het rooien en het planten zo kort mogelijk moet worden gehouden. De wortel van de haag is immers zeer gevoelig voor droogte, wind en fel zonlicht. Let er bijvoorbeeld op dat de wortel niet zal uitdrogen bij het vervoer. Dit kan snel gebeuren als gevolg van eventuele rijwind dat langs een aanhanger gaat. Het is in dat geval goed om de wortel dan even in te pakken. Daarnaast is het verstandig om de wortelgaten al vooraf te graven om de tijd tussen het rooien en het planten zo kort mogelijk te houden.

Hagen in pot of met kluit zijn minder “kalender afhankelijk”

Is uw oog gevallen op een haag die geleverd wordt in pot of met kluit? Dan bent u veel minder “kalender afhankelijk”. Dit komt omdat de haag (door de kluit of pot) in een rijke grond staat. Het is zelfs mogelijk om de haag in dat geval even te laten staan voordat de plant een vaste plaats toegewezen krijgt. Dit geldt voor alle soorten hagen, van de laurier Caucasica tot de bekende beukenhaag. De meeste populaire haagsoorten worden zowel met kluit als in pot geleverd.

wit-villa-voortuin-poort-groen

Het hele jaar door te planten

De meeste haagplanten zijn het gehele jaar door te planten met uitzondering van een hevige vorstperiode. In dat geval is de grond ook niet te bewerken. Daarnaast wordt het afgeraden om hagen te planten gedurende een hele hete periode gezien de grotere behoefte aan vocht die net aangeplante hagen hebben. Er is uiteraard wel een ideaal moment om een haag met kluit te planten. Hiervoor kunt u het beste de periode tussen de maanden oktober en mei aanhouden. Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat pas aangeplante hagen zich het beste kunnen ontwikkelen in een voedingsrijke grond dat met regelmaat wordt voorzien van water.

Laat een reactie achter