Er zijn verschillende manieren om meer warmte en sfeer aan een woning toe te voegen en heel veel mensen hebben daarvoor voor een kachel in hun huis gekozen. Je kunt hierbij denken aan kachels die branden op hout, op pellets of op gas en kachels die elektrisch zijn. Energiezuinige kachels zijn een populaire manier om warmte en sfeer aan huizen toe te voegen. Ze worden voornamelijk vanwege hun efficiëntie steeds meer verkocht.

Eigenlijk kan een kachel vanwege de minimale onderhoudskosten en het gebruik van warmte je geld besparen. Dus waar moet je op letten voordat je een kachel koopt? Laat ons je met dit artikel op weg helpen.


Soorten kachels


Houtgestookte- of pelletkachels

Houtgestookte kachels, zoals die van Panadero kachels, zorgen voor een duurzame warmte. Hout is immers een hernieuwbare grondstof. Dit maakt ze extreem efficiënt en populair in de koudere maanden van het jaar. De meeste houtkachels hebben een handmatige ontsteking en moeten via een schoorsteen worden geventileerd. Houtkachels voor binnen gebruiken ventilatoren om de warmte gelijkmatig te verdelen, hebben een groot kachelraam om door te kijken en bieden gemakkelijk te bereiken asladen om de as om op te ruimen.

Houtgestookte inzethaarden passen in bestaande open haarden, maar delen veel van dezelfde gemaks- en veiligheidsvoorzieningen, die worden geboden door een traditionele, op zichzelf staande houtkachel.

Pelletkachels gebruiken gecomprimeerde hout- of biomassapellets als brandstof om woon- of industriële ruimtes te verwarmen. Ze kunnen ook maïs, sojabonen, kersenpitten en verschillende andere items verbranden. Er zijn modellen met een handmatige of een automatische ontsteking beschikbaar, maar de meeste bieden een automatische ontsteking, wat betekent dat het net zo eenvoudig kan zijn als het indrukken van een knop.

Een pelletkachel voert brandstof uit een trechter naar de ‘brandpot’ en gebruikt meestal een ventilator om de warmte gelijkmatig te verdelen. Net als andere houtkachels, moeten pelletkachels via een muur of een schoorsteen naar buiten worden geventileerd, maar pelletkachels zijn doorgaans wel gemakkelijker te installeren. Ze kunnen horizontaal of verticaal via een buitenmuur naar buiten worden geventileerd, terwijl een houtkachel een verticale installatie met een bestaande open haard of schoorsteen vereist. Wij bieden ook inzetstukken, die passen in bestaande schoorstenen.

Pelletkachels zijn meestal vanwege hun elektronica wat duurder, maar ze hebben lagere installatiekosten, terwijl houtkachels iets hogere installatiekosten hebben maar niet zo duur zijn als pelletkachels.

Aardgas en propaan kachel

Dit zijn kachels die aardgas of propaan als hun belangrijkste brandstofbron gebruiken. Gaskachels zijn door het installatiegemak, de beschikbaarheid van brandstofbronnen in huis en het eenvoudige onderhoud en gebruik enorm populair geworden. Er zijn twee verschillende soorten gaskachels: gaskachels met een directe ontluchting en ontluchtingsvrije gaskachels. Vrijstaande geventileerde gaskachels bieden een eenvoudige installatie, aangezien er vaak worden geïnstalleerd waar toegang is tot een aardgas- of een propaangasleiding en waar de uitlaatgassen van de verbranding buiten het huis of buiten het gebouw kunnen worden geventileerd. In het geval van geventileerde gaskachels kun je ze door het plafond of door de muur installeren, waarbij de uitlaat via een pijp wordt ontlucht. Deze leidingen kunnen ook door een bestaand schoorsteensysteem worden geïnstalleerd. Vanwege de beschikbaarheid van aardgas of propaan in huis, zijn het handige aanvullende verwarmingsopties en ze vergen weinig onderhoud en produceren geen as, roet of rook.

Ventilatievrije gaskachels bieden dezelfde verwarmingsvoordelen met een iets andere aanpassing. In tegenstelling tot geventileerde kachels, worden ventilatievrije aardgas- of propaankachels niet afgevoerd via een pijp via het plafond, een bestaande schoorsteen of een muur. In plaats daarvan zijn de interne branders ontworpen voor een gesloten verbrandingssysteem, maar ze creëren wel veel waterdamp en kooldioxide, wat kan leiden tot problemen met schimmelgroei. Voor de veiligheid zijn deze kachels uitgerust met een interne zuurstofdepletiesensor, die de gastoevoer stopt wanneer het zuurstofniveau te laag wordt. Hoewel handig, zijn kachels zonder ventilatie in sommige staten en plaatsen niet toegestaan, dus controleer voorafgaand aan aankoop en de installatie de lokale vereisten.

Formaat van de kachel

luxe-open-haard

De grootte van de kachel is bepalend voor de ruimte die je kunt verwarmen. Hout- en pelletkachels variëren in grootte, maar ze verwarmen over het algemeen ruimtes van 95 – 275m².

Gaskachels kunnen ongeveer ruimtes van 95 -185m² verwarming bieden.

Kachels met ventilatoren zijn ook beter voor grotere ruimtes omdat hun kracht en ventilatoren de warme lucht gelijkmatig verplaatsen. Omgevingsomstandigheden kunnen van invloed zijn op hoeveel ruimte deze kachels kunnen verwarmen.

Je moet dus rekening houden met de grootte van het apparaat. Gaskachels zijn groter dan de meeste andere kachels en vereisen een bepaalde afstand tot de muren en brandbare stoffen aan de voorkant, zijkanten en achterkant. Hoewel de meeste afstandsvereisten minder dan 30cm zijn, moet je ervoor zorgen dat het apparaat goed in je kamer past voordat je het aanschaft.


Overwegingen voor de kosten en het onderhoud

gas-haard


De initiële kosten voor de grote, duurzame houtkachels liggen over het algemeen tussen de € 1.000 en € 3.000. Na je eerste aankoop, moet je ook nog het installatiemateriaal en de brandstof aanschaffen. Naast deze items zijn de extra kosten voor de kachels minimaal omdat ze warmte creëren door natuurlijk hout te verbranden.

Andere overwegingen voor de kosten en het onderhoud zijn onder meer:

 • Installatiematerialen: Items zoals vloerbeschermers, schoorsteenaansluitingen, rookkanalen en hitteschilden, externe gasregelaars en flexibele gasleidingen moeten waarschijnlijk apart worden aangeschaft.
 • Elektriciteit: veel houtkachels kunnen handmatig worden bediend omdat ze geen bedieningspanelen hebben om de kachel te bedienen, wat een voordeel kan zijn als de stroom uitvalt. Pelletkachels gebruiken over het algemeen elektriciteit om de vijzel en de control board van stroom te voorzien om de kachel te bedienen, wat bij een stroomstoring problemen kan opleveren. En de meeste elektrische kachels werken uitsluitend op elektriciteit, terwijl aardgas- en propaankachels mogelijk geen elektriciteit nodig hebben. Controleer of er elektriciteit nodig is voor een functie van de kachel.
 • Brandstof: zorg ervoor dat het brandstoftype in je regio beschikbaar is. Deze brandstof is duur om te verzenden, maar het is ook mogelijk om het online te bestellen. Houtkachels hebben standaard brandhout nodig, terwijl pelletkachels gerecycled zaagsel en houtafval gebruiken en in vergelijking met brandhout een langere brandduur hebben. Houtpellets kosten ongeveer € 4 –  5 voor een zak van 15kg, maar deze kosten kunnen voor hoogwaardige soorten oplopen. Bewaar de brandstof op een plek waar het hout zo droog mogelijk blijft.
 • Aardgas- of propaanleidingen: voor een directe of ventilatievrije aardgas-/propaankachels is het belangrijk om het type gasleiding in huis te kennen en ervoor te zorgen dat je ze in de koudste ruimte van het huis installeert. Deze aanvullende verwarmingskachels moeten door professionals worden geïnstalleerd. Controleer de lokale en landelijke richtlijnen om ervoor te zorgen dat je door kunt gaan met de installatie.
 • Efficiëntie: alle soorten kachels zijn energiezuinig omdat ze om warmte te produceren hout, elektriciteit of gas gebruiken. De meeste modellen hebben geen elektriciteit nodig om te werken. Pelletkachels zijn doorgaans efficiënter omdat ze een geringe fijnstofuitstoot en minder rook afgeven. Schaf een extra WTW-filter of verse lucht kit aan om het rendement van je kachel te verhogen.
 • Reiniging/asverwijdering: je moet in houtkachels en pelletkachels regelmatig controleren op creosoot ophoping en met enige regelmaat de aslade legen. Reinig je schoorsteen minstens één keer per jaar als je deze voor de ontluchting gebruikt. De as moet worden verwijderd wanneer er zich 2,5-5cm as ophoopt. Draag handschoenen bij het verwijderen van de aslade en houd er rekening mee dat de as, zelfs na 2 dagen zonder de kachel te gebruiken, hete sintels kan bevatten.

Beperkingen

Zorg ervoor dat je de lokale vereisten controleert voordat je één van deze producten koopt.

Zoals bij veel gasgestookte kachels, moet je altijd de lokale en landelijke voorschriften controleren. Laat een gecertificeerde professional de gaskachel installeren en, indien nodig, onderhouden. Neem contact op met het plaatselijke gemeentehuis of de brandweer over de vergunningen, de beperkingen en de installatievereisten in jouw regio.


Functies om naar te zoeken

open-haard-woonkamer

Zoals bij alle huishoudelijke apparaten, zijn er gemaks- en veiligheidsvoorzieningen waar je misschien op moet letten bij het uitkiezen van een houtgestookt apparaat. Hier zijn er een paar om te overwegen:

 • Luchtwassysteem: sommige kachels hebben een luchtwassysteem dat helpt om frisse lucht van buitenaf naar binnen te blazen, waardoor het glas binnenin schoner blijft, zodat je kunt genieten van het flikkeren van de vlammen in de kachel.
 • Digitale bedieningselementen: als een houtgestookt apparaat een automatische ontsteking heeft, biedt het waarschijnlijk verschillende andere digitale regelingen (zoals meerdere warmtestanden). Zorg ervoor dat je een apparaat kiest dat deze bedieningselementen heeft. Dit maakt de bediening veel eenvoudiger.
 • Verwijderbare aslade: de meeste modellen hebben grote, verwijderbare asladen, die vanaf de voorkant van het apparaat kunnen worden geopend. Dit maakt het opruimen gemakkelijk en minder rommelig.
 • EPA-gecertificeerd: het hebben van een EPA-certificering betekent dat het schonere opties heeft, die minder hout gebruiken, energiezuiniger zijn, minder fijnstof veroorzaken en je over het algemeen geld, brandstof, tijd en middelen besparen.
 • Met vuursteen bekleed: houtgestookte en pelletkachels worden extreem heet en de binnenkant van de vuurvaste stenen helpt de onderdelen van de kachel te beschermen tegen deze hitte, waardoor de levensduur van je kachel wordt verlengd.
 • Grootte vuurhaard: hoe groter de houtgestookte vuurhaard, hoe langer je vuur zal branden zonder enig werk van jouw kant.
 • Katalytische of niet-katalytische kachel: katalytische houtkachels hebben een keramisch honingraatelement dat deeltjes en gassen ontsteekt voor een efficiëntere verbranding. Net als de bij de katalysator in een auto, zal deze uiteindelijk moeten worden vervangen. Niet-katalytische kachels hebben dit element niet en deeltjes, gassen en rook worden zonder dit proces door het rookkanaal naar buiten geduwd.
 • Zuurstofdepletiesensor: zuurstofdepletiesensoren zijn in gashaarden te vinden en ze bewaken de zuurstofniveaus in kamers met gasfkachels en verwarmingen zonder ventilatie. Deze sensor sluit het gas af als het zuurstofgehalte in de kamer onder 18% daalt.

Laat een reactie achter