1 oktober 2021 was het dan eindelijk zover, de Nederlandse gokmarkt opende. Waarom? Omdat tot dat moment bijna een miljoen Nederlanders hun weg vonden naar de illegale goksites. Hier moest een eind aan komen vond de Nederlandse overheid. Inmiddels zijn we een half jaar verder, is er al enige progressie geboekt?

Om een antwoord op deze vraag te krijgen is het goed te kijken naar de doelstelling bij het openen van de markt. Door de legalisering van de gokmarkt hoopte toezichtsorgaan de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) gokverslavingen beter te kunnen bestrijden en een betere handhaving te kunnen toepassen.

“Dat was precies de bedoeling van de nieuwe wet: het legale aanbod moest het illegale aanbod wegduwen. Bij legale aanbieders is de speler verzekerd van een eerlijk spel en aandacht voor het voorkomen van gokverslaving”, zegt KSA-voorzitter René Janssen op het Annual Gaming Industry event in Amsterdam.

sport-betting-voetbal-telefoon-laptop

Bij de opening van de markt krijgen tien bedrijven een vergunning toegekend, hieronder zijn bekende namen als Bet365, TOTO en Holland Casino. Inmiddels zijn er zeventien bookmakers en het aantal blijft groeien. De KSA geeft aan op dit moment dertig nieuwe vergunning aanvragen in behandeling te hebben. Daar zitten ook grote bedrijven bij die, vanwege het eerder illegaal aanbieden van hun diensten, een tijdje op het strafbankje van de KSA moesten plaatsnemen. Hun afkoelingsperiode is nu bijna ten einde en dus zal het nog drukker worden op de Nederlandse gokmarkt.

voetbal-geld-wedden

Om op te vallen in al dit gokgeweld zullen de bookmakers binnenkort waarschijnlijk creatiever moeten zijn. Het afgelopen half jaar zagen we bekende gezichten als Andy van der Meijde, Wesley Sneijder en Dick Advocaat reclame maken voor gokbedrijven. Dit leidde tot ophef in de Tweede Kamer en leidde ertoe dat de online kansspelwet binnenkort alweer aangepast wordt. Tot op heden mochten rolmodellen officieel al niet gebruikt worden in reclames maar gokbedrijven gingen hier slim mee om. “Ze gebruiken niet een bekende voetballer van dit moment, maar ex-voetballers die nog steeds heel populair zijn bij een jong publiek. Mijn conclusie is dat we scherpe, heldere normen moeten stellen. Dus gaan we stoppen met rolmodellen”, zegt minister Weerwind in het Financieele Dagblad.

Er zijn dus opstartproblemen, al lijkt het nieuwe beleid ook zijn vruchten af te werpen. Zo is het aantal legale bookmakers in Nederland gegroeid terwijl het aantal illegale aanbieders sterk is afgenomen. Van de 158 illegale aanbieders bij de opening van de markt zijn er nu nog zestien in Nederland actief en de verwachting is dat ook deze, onder de dreiging van boetes, snel zullen verdwijnen. Ook lijkt het aantal gokkers wat te zijn afgenomen. Waar voor de legalisering van de markt ruim 800.000 Nederlanders op illegale sites speelden, zijn dit er nu op de legale goksites 634.000. De KSA benadrukt bij de NOS wel dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken: “De ontwikkelingen zijn pril, nog niet alle data zijn beschikbaar en de data die er al wel zijn, zijn beperkt te interpreteren.”

sportsbetting

Om een idee te krijgen van de toekomst van online gokken kunnen we daarom misschien beter over onze landsgrenzen kijken. De buitenlandse gokmarkt die het meeste op de onze lijkt is de Zweedse. Ook daar kennen ze sinds 2019 een gereguleerde markt en waren er de nodige opstartproblemen. Net als in Nederland is er een wildgroei aan reclame en meer behoefte en aandacht voor het voorkomen van verslavingen. Daarom geldt voor de Zweden sinds kort een limiet op het maximale bedrag dat spelers maandelijks in hun account bij een gokbedrijf kunnen storten. Of het in Nederland ook deze kant op gaat zal in de komende maanden en jaren duidelijk moeten worden.

Laat een reactie achter