Wil je niet alleen in de warme zomermaanden van je tuin genieten, maar ook in de andere seizoenen? Dan is het goed om te weten hoe je dat aanpakt. Hoe meer jouw tuin geschikt is voor ieder seizoen, hoe fijner het wordt om veel tijd in de buitenlucht te spenderen. Hoe je het hele jaar door van je tuin geniet? Wij helpen je op weg en sommen hieronder een aantal tips voor je op.

Maak het groen

bloemen-tuin-pad

Een goede tip is om je tuin zo groen mogelijk te maken, welk seizoen het ook is. Als je gek bent op de natuur en je voegt veel groen toe, dan ziet het er gelijk gezelliger uit. Dat nodigt uit om er tijd door te brengen, ongeacht het seizoen. Je tuin groen maken doe je door bijvoorbeeld seizoensgebonden beplanting toe te voegen. Van vroegbloeiende bloemen in het voorjaar tot wintergroene planten het hele jaar door, er zijn mogelijkheden genoeg. Door voor seizoensgebonden beplanting te kiezen, zorg je ervoor dat jouw tuin er het hele jaar door mooi bij ligt.

Naast beplanting, is het ook een aanrader om een vijver te realiseren als je van de natuur houdt. Water in je tuin zorgt voor gezelligheid, maar is ook een thuisbasis voor planten en dieren. Veel dieren gaan zich eromheen nestelen, wat goed is voor de biodiversiteit in je tuin. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, van een vijver heb je veel plezier. Zorg er wel voor dat je deze goed blijft onderhouden, zodat de waterkwaliteit goed blijft en je vijver gezond. Om dat voor elkaar te krijgen is het een aanrader om te investeren in een vijverfilter.

Plaats tuinmeubilair dat geschikt is voor alle weersomstandigheden

Wil je veel tijd in de buitenlucht spenderen, dan is het ook een goede tip om tuinmeubilair te kopen dat geschikt is voor alle weersomstandigheden. Dat is lang niet bij ieder materiaal van tuinmeubilair het geval. Zijn je tuinmeubelen tegen alle weersomstandigheden bestand, dan heeft dat als voordeel dat je er het hele jaar door zorgeloos gebruik van kunt maken. Zorg voor waterbestendige materialen, zoals kunststof of aluminium.

Mocht het mooi weer zijn of je hebt een overkapping, dan kun je binnen no time heerlijk loungen. Een overkapping in de tuin is sowieso ideaal wanneer je in alle seizoenen van de buitenlucht wilt genieten, dus dat is zeker een investering om te overwegen.

Voeg genoeg verlichting toe

huis-tuin-buitenverlichting

In de herfst- en wintermaanden wordt het sneller donker buiten. Als je een overkapping hebt en je wilt in de buitenlucht blijven, dan is het belangrijk om genoeg verlichting te hebben. Zo kun je alles goed zien en ziet je tuin er meer uitnodigend uit. Denk aan in ieder geval basisverlichting en functionele verlichting buiten. Wil je meer sfeer creëren, dan is het ook slim om wat sfeerverlichting toe te voegen.

Zorg voor verwarming

Ben je een echt buitenmens, maar vind je het wat fris buiten? Om alsnog in de tuin te relaxen, kun je dan verwarming installeren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een goede terrasverwarmer. Hiermee maak je de temperatuur binnen no time een stuk aangenamer, waardoor je het veel langer volhoudt. Een terrasverwarmer is overigens niet alleen in de herfst- en wintermaanden ideaal, maar ook wanneer het in de lente of zomer wat frisser wordt ’s avonds.

Met deze tips lukt het jou om het hele jaar door van al het moois in je tuin te genieten. Zo ben je niet alleen maar afhankelijk van mooi weer. Als je zorgt dat je tuin er het hele jaar door mooi bij ligt, nodigt het veel meer uit om hier veel te zijn.

Laat een reactie achter