Ze zijn een nuchter volkje, de Noord-Hollanders of West-Friezen. Maar denk nou niet dat er boven Amsterdam en Haarlem weinig te beleven valt. Integendeel. Alkmaar leent zich heel goed voor een weekendje weg en als je de wijde omgeving erbij betrekt, ben je hier zelfs weken zoet. Hier wat tips voor een uitstapje richting de stad die veel meer biedt dan kaas en AZ.

Eten en drinken

B&B, hotel of jeugdherberg, overnachten kan in alle prijsklassen in Alkmaar. Parkeren doe je voor drie euro per dag (Overstad) of helemaal gratis (buiten de centrumring). Het enige wat je verder hoeft te doen is je weekendtas inpakken en vanzelfsprekende dingen zoals je saldo checken. Je auto verzekeren heb je natuurlijk al gedaan, maar voor een vakantie of trip is het checken van je dekking altijd verstandig zodat je weet wat je eraan hebt. Vanaf de A9 vanuit Haarlem rij je via het AFAS Stadion de stad in, recht op de Bierkade af, waar de schitterende Accijnstoren staat. Hier vlakbij kun je heerlijk op het terras aan het water plaatsnemen bij het IJkgebouw, voor lunch of diner. In de binnenstad is het aanbod aan horeca overweldigend. Naast de vele kroegjes op Waagplein en Platte Stenenbrug zijn er piepkleine tentjes, zoals het vegetarisch-georiënteerde SOEPP (tevens een bekende AirBnB). Het Alkmaars Koffiehuis, Kowalski en De Binnenkomer zijn andere hippe plekken waar de menukaart al even trendy is.

Doen en zien

Alkmaar telt vele musea. In enkele, zoals Stadsarchief Alkmaar en het Stedelijk Museum, zie je hoe het volkje ooit de Spanjaarden verjaagde. In het Biermuseum word je verrast met vele weetjes over de geschiedenis van het bierbrouwen en proef je lokale heerlijkheden. Het Beatlesmuseum heeft een imposante verzameling relicten uit de tijd dat The Fab Four de wereld

veroverden en betoverden met hun liedjes, die anno 2021 nog steeds van invloed zijn op zo’n beetje alle popmuziek. En winkelen in Alkmaar is een feest! Ga op zoek naar vinyl bij Pop-eye of vergaap je aan vintage design bij Kuhne. Aan de Pettemerstraat staan drie grote kringloopwinkels op een rij. En De Alkenaer aan het Ritsevoort is een drie verdiepingen tellend pand dat van onder tot boven is volgestouwd met boeken. Noem een titel en de eigenaar weet uit zijn blote hoofd of het op voorraad is, en waar het ligt.

Uitgaan en omgeving

alkmaar

Natuurlijk is het nog even afwachten, maar wie in de toekomst in Alkmaar is moet Podium Victorie niet overslaan. Concerten en feesten, met aanstormend talent of mondiale grootheden, ze vinden hier normaalgesproken elke week plaats. Ben je alle drukte even zat, dan raden we je aan de natuur in te trekken: de artistieke dorpen Bergen en Schoorl vind je te midden van het groen en het strand is nooit ver weg. Lekker weg en toch dichtbij; Alkmaar is tof!

Laat een reactie achter