Een huis vinden op de huidige markt is niet altijd makkelijk, maar dat betekent niet dat het eerste het beste huis meteen ook het huis is waar je de rest van je leven moet spenderen uit angst niet een andere te vinden. Maar ja, hoe bepaal je of dit huis ‘goed genoeg’ is of dat je toch opzoek moet naar een ander? Wij kunnen je geen zwart of wit antwoord geven, maar wel een eindje op weg helpen. Zo zijn er wel een aantal maatstaven waaraan je je huis zou kunnen beoordelen, en je zou ook nog naar een aantal suggesties kunnen kijken die je niet kan meten, maar die wel goed zijn om je eigen voorkeur in te schatten.

Het is hem niet. En nu?

Als je besluit dat het huis dat je nu huurt, niet het huis is waar je de rest van je leven wil wonen, is het zaak om gauw op zoek te gaan naar een huis dat dat wel is. Het hoeft – en kan – natuurlijk niet stel op sprong, maar om meteen wel serieus te gaan zoeken is dan wel zaak. Je zou Rentola kunnen gebruiken om het juist huurhuis Groningen rent voor je te vinden. Met Rentola kan je gemakkelijk en snel een huis vinden in het gebied waarin jij geïnteresseerd bent, zoals Groningen, of Den Haag, als je graag in de Randstad wil wonen en maakt het met de verschillende filterfuncties gauw overzichtelijk met een lijst die passen bij jouw voorwaarden.

Wat zijn een aantal voorwaarden die ik mij moet bedenken bij het bepalen van mijn keuze?

huis-ten-bosch

Er zijn talloos veel factoren waarvan je gebruik zou kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Locatie. Staat het huis waar je wilt? Je huis moet niet alleen mooi zijn, hij moet ook op een locatie staan die je bevalt. Is het dichtbij genoeg je werk, of de school van je kinderen? Is de buurt mooi? Zijn hier alle gemakken binnen handbereik, zoals een supermarkt en een sportschool? Dat soort vragen zijn belangrijk om te bepalen of mijn huis wat is voor
  2. Ruimte. Een klein appartementje is mooi en kan aangenaam ingericht worden, maar als er een gezinsuitbreiding in de (nabije) toekomst verwacht wordt, kan je je afvragen of dat genoeg ruimte is. De andere kant kan natuurlijk ook: als jij en je partner in een eengezinswoning wonen maar de kinderen inmiddels uit huis zijn, is het misschien wat veel gedoe om zo’n groot huis schoon te houden. Bovendien zou dat ook meteen in budget schelen. Veel leefruimte is wellicht wel comfortabel, maar als een kleinere woning betekent dat je al met al veel meer geld in je zak houdt vanwege lagere huur- en verwarmingskosten, dan is het de moeite waard om te overwegen
  3. Leeftijd van je huis. Oude huizen hebben toch vaak meer gebreken dan nieuwe huizen. Dat is natuurlijk niet per se erg – oude huizen zijn tegelijkertijd vaak centraal in een stad gelegen en hebben het voordeel vaak erg charmant te zijn, iets wat misschien wel een belangrijke factor is. Toch moet je ook zeker niet de extra kosten en problemen die bij een oud huis komen kijken onderschatten. Is het bijvoorbeeld geïsoleerd? Een huis dat niet geïsoleerd is is vaak moeilijker te verwarmen, waardoor de energierekening al gauw oploopt. Zit er dubbel- of triple glas in? Als dat niet zo is, kan ook dat enorm schelen in de verwarming van je huis. Is het huis recent gecontroleerd op aantasting van de fundamenten? Hoe staan die ervoor? Dit zijn zomaar wat vragen die je moet overwegen als je nadenkt over de leeftijd van je huis.
  4. Budget. Past je huis in je budget? Het is ook belangrijk om realistisch te blijven over je budget. Als je een huis nu net aan kan betalen, is het misschien goed om te bedenken of je dat risico wil nemen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat jij of je partner een baan verliezen, waardoor er opeens minder geld in de kas zit iedere maand. Of als een van jullie ziek wordt, een ouder mantelzorg nodig heeft, of de duizend-en-één andere dingen die er kunnen gebeuren in het leven. Tegelijkertijd is je droomhuis ook je droomhuis. Het leven zonder risico’s leven is ook saai – de vraag is, welke risico’s neem je wel en niet.

Jouw gevoel is prioriteit nummer een

tuin-huis

Er zijn talloze factoren waar je rekening mee en kan houden, maar hoe jij je bij je huis voelt is de aller-, allerbelangrijkste. Als alles op papier klopt maar in de realiteit niet goed voelt, dan is dat reden genoeg om toch even verder te kijken. Het is jouw huis en jij moet er wonen, dus jij ben de enige die kan bepalen of het past ja of nee.

Laat een reactie achter