Door de jaren heen is gebleken dat kunnen rekenen op een uitstekende ergonomie op de plaats waar je aan het werk bent van cruciaal belang is. Dit niet alleen voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. Een gebrekkige economie kan namelijk niet alleen leiden tot vervelende lichamelijke problemen. Daarnaast bestaat het risico immers eveneens dat je tegen bepaalde mentale problemen aan gaat lopen. Gelukkig zijn er door de jaren heen verschillende zaken op de markt verschenen die je kunnen helpen om de ergonomische eigenschappen van je werkplek te verbeteren. Wil je hier graag meer over te weten komen en wil je graag ontdekken hoe belangrijk een ergonomische (thuis)werkplek nu precies is? Dan moet je vooral even snel verder lezen!
Welke klachten kunnen er ontstaan door een verkeerde werkhouding?
Door de jaren heen is duidelijk geworden dat een slechte werkhouding kan leiden tot het ontstaan van verschillende klachten. Enkele voorbeelden van dergelijke klachten zijn bijvoorbeeld:
- Rugpijn;
- KANS (vroeger RSI);
- Gespannen spieren in de nek;
- Hoofdpijn;
Niet alleen de bovenstaande klachten kunnen het gevolg zijn van niet ergonomische werkomstandigheden. Wat bovendien namelijk ook te denken van oogklachten? Daarnaast wordt er tegenwoordig ernstig onderzoek gedaan naar de impact van slechte ergonomische omstandigheden op bijvoorbeeld het risico op het ontstaan van burn-out. Voor verschillende lichamelijke klachten die kunnen ontstaan geldt dat ze met behulp van fysiotherapie terug kunnen worden opgelost. Voor verschillende andere klachten geldt echter dat ze permanent kunnen zijn. In het bijzonder omwille van deze reden is het realiseren van optimale, ergonomische omstandigheden altijd een must.
Een goede werkhouding is de sleutel tot gezond werken
Veel mensen investeren tegenwoordig in een ergonomische bureaustoel. Voor alle duidelijkheid, dat is een prima keuze, maar toch moet je ook aandacht besteden aan je werkhouding. Acht uur lang onderuit gezakt of voorovergebogen zitten op een ergonomische bureaustoel verbetert je werkhouding immers niet bepaald. Enkele cruciale tips op dit vlak zijn:
- Zorg voor een afwisseling tussen verschillende goede werkhoudingen;
- Wissel taken af en zorg voor regelmatige onderbrekingen van het zitten;
Investeren in een goede bureaustoel is een prima keuze, maar ook een ergonomisch bureau zoals bijvoorbeeld een zit-sta-exemplaar kan wonderen doen. Wanneer je de ergonomie van jouw (thuis)werkplek ook wil verbeteren kan het zeer de moeite waard zijn om even te ontdekken welke interessante hulpmiddelen er hiervoor allemaal op de markt zijn terug te vinden.
Onderschat ook de impact op je mentale gezondheid niet
Burn-out is tegenwoordig een vaak voorkomende mentale aandoening waar heel wat mensen uit de professionele sector mee worden geconfronteerd. Het is ondertussen algemeen bekend dat het ontstaan van zo’n burn-out niet zelden het gevolg is van een combinatie van factoren. Ook een gebrekkige ergonomie op de werkvloer kan hier aan bijdragen. Mensen voelen zich dan vaak niet helemaal goed in hun vel of ontwikkelen bepaalde kwaaltjes die leiden tot kleine en grote frustraties. Door de ergonomische eigenschappen van je (thuis)werkplek te verbeteren kan je dus niet alleen mogelijke fysieke, maar zeker ook mentale problemen op een efficiënte manier het hoofd bieden.
Laat een reactie achter