Als je niet in de zorg werkt, heb je waarschijnlijk nog nooit een goede reden gehad om een mondkapje te dragen. Maar nu we helaas te maken hebben met het coronavirus, wordt het dragen van beschermende mondkapjes ten sterkste aanbevolen en zijn ze zelfs de nieuwe norm geworden. Ook is het natuurlijk uitermate belangrijk dat je aangesloten bent bij een goede zorgverzekering en daarom kan een zorgverzekering vergelijken op het internet je goed op weg helpen.

TODAY riep de hulp van medische experts in om enkele van de meest voorkomende fouten, die velen van ons maken tijdens het dragen van mondkapjes op te lossen. Van trucs om je mondkapje schoon te houden tot tips om de best mogelijke pasvorm te krijgen. Dit is jouw persoonlijke handleiding om het meeste uit het gebruik van beschermende mondkapjes te kunnen halen.

Bedek je neus en je mond

Credits: Noodmaskers.nl

Mondkapjes zijn een manier om jezelf en anderen tegen de verspreiding van het coronavirus te beschermen, maar ze zijn alleen maar effectief als ze ook op de juiste manier worden gedragen. Dus als je een masker opzet, zorg er dan voor dat deze de meest kwetsbare plekken op je gezicht, namelijk de neus en de mond, bedekt.

Dit zijn de gebieden waar het virus kan worden afgescheiden. Mondkapjes moeten comfortabel over de neus passen.

Afhankelijk van de vorm van je neus, kan je mondkapje iets boven of iets onder het hoogste punt van het botje in de neus worden gedragen. Volgens Dr. Brooke Goldner, een specialist op het gebied van auto-immuunziekten, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het grootste deel van je neus en je hele mond bedekt is.

Hoe kun je mondkapjes op de juiste manier dragen en hoe kun je ze het beste reinigen?

De positionering op de neus kan, afhankelijk van de vorm van je neus, variëren maar je moet er altijd voor zorgen dat het gehele deel rond je neus en je mond is afgesloten. Voor de meeste mensen is het het fijnste om het mondkapje helemaal aan de bovenkant van je neus net onder je ogen uit te laten komen. Zo zijn er geen drukpunten.

Mondkapjes, die groot genoeg zijn om ook je kin te beschermen, zijn geweldig maar niet persé essentieel. De kin hoeft namelijk niet te worden bedekt, maar het is zo wel gemakkelijker om een goede afdichting rond de mond te krijgen.

Het mondkapje moet goed passen, maar ook comfortabel zitten

mondkapje

Het dragen van een mondkapje is even wennen maar het mag je vermogen om goed te kunnen ademen nooit beperken.

Het mondkapje hoeft niet onaangenaam strak te zitten, maar je moet er wel voor zorgen dat er geen openingen tussen het gezicht en het masker zijn.

Kleine spleetjes zijn normaal en onvermijdelijk, maar hoe minder er zijn en hoe kleiner ze zijn, hoe beter je wordt beschermd. Dat komt omdat je mondkapje een beschermend schild rond je gezicht moet vormen.

Wanneer je inademt, zal de lucht proberen om de weg van de minste weerstand te vinden om zo in je lichaam te komen. Als er spleetjes tussen je gezicht en het mondkapje zijn, zal de lucht rond het masker gaan in plaats van erdoorheen, waardoor je eigenlijk niet kunt profiteren van de bescherming. Het doel is dat de lucht door het masker gaat en er dus niet eromheen om zo de lucht, voordat je het inademt, te kunnen filteren.

Door voor een goede pasvorm te zorgen, kun je ook voorkomen dat je je mondkapje vaak opnieuw moet afstellen, wat weer kan leiden tot kruisbesmetting.

Over het algemeen werkt een mondkapje minder goed als het de neus en de mond niet bedekt. Als het mondkapje langdurig om de nek wordt gedragen of als het slecht past, waardoor je het regelmatig opnieuw moet opzetten, komen je handen steeds bij je gezicht wat niet de bedoeling is.

Was voor en na het dragen van een mondkapje altijd je handen

Washing hands with soap

Het heeft geen nut om een schoon, beschermend mondkapje op te zetten als je de binnenkant ervan met vuile handen aanraakt. Dus het belangrijkste om je gezichtsmasker zo hygiënisch mogelijk te houden, is om voordat je het masker opzet 20 seconden je handen met water en zeep te wassen (je kunt ook een ontsmettingsmiddel op alcoholbasis gebruiken).

Zodra je het mondkapje op je gezicht hebt gezet, is het je volgende taak om te voorkomen dat er onderweg kruisbesmetting ontstaat.

Kruisbesmetting treedt op wanneer iemand iemand anders of een oppervlak aanraakt (een deurklink, een pak of een blik in de supermarkt) en vervolgens weer zijn mondkapje aanraakt. Als je een product in de winkel vast hebt gehad, zit dan niet aan je mondkapje. Kom niet met je handen onder je masker als je jeuk hebt.

Als je je mondkapje, terwijl je het draagt, toch moet verplaatsen of goed moet opzetten, zorg er dan voor dat je je handen reinigt met een ontsmettingsmiddel of zeep en water. Het is het beste om je telefoon niet aan te raken terwijl je een mondkapje en handschoenen draagt, maar als je dringend moet bellen, gebruik dan de luidspreker om te voorkomen dat je de telefoon/je handen tegen het masker houdt. Desinfecteer vervolgens de telefoon.

Wanneer het tijd is om het mondkapje te verwijderen, reinig je je handen opnieuw. Probeer de buitenkant van het masker niet aan te raken en vouw het masker met de buitenkant naar binnen. Het masker moet worden weggegooid in een papieren zak.

En natuurlijk moet je na het verwijderen van het mondkapje je handen opnieuw wassen.

Mondkapje zijn niet de enige manier om jezelf en anderen te beschermen

Het dragen van een mondkapje buitenshuis wordt nu sterk aanbevolen, maar het is niet de enige manier om de verspreiding van het coronavirus te kunnen vertragen. Om jezelf en anderen te beschermen, moet je nog steeds de richtlijnen voor de sociale afstand volgen.

Een beschermende uitrusting, zoals maskers en handschoenen, kan een vals gevoel van veiligheid creëren wat ertoe leidt dat mensen minder voorzichtig zijn met wat ze aanraken en hun handen wassen ook minder vaak wassen. Ook zal het houden van een afstand van 1,5 meter sneller worden vergeten.

Met andere woorden, het mag het niet zo zijn dat je, omdat je thuis een paar gezichtsmaskers hebt liggen, ook maar vaker het huis moet verlaten.

Een mondkapje kan worden gebruikt om tijdens essentiële openbare activiteiten het risico op overdracht naar anderen te verminderen. Een mondkapje mag niet worden gebruikt om niet-essentiële openbare activiteiten te rechtvaardigen. Voortdurende sociale afstand is het meest effectieve hulpmiddel dat we hebben om deze pandemie te beëindigen.

Laat een reactie achter