Echt goede games zijn na decennia nog altijd populair onder de grootste fans. Dit komt echter lang niet altijd door de spellen zelf, maar vaak ook juist door alles eromheen. De soundtracks bijvoorbeeld spelen hierbij een grote rol. Wanneer er voor een passend muziekje wordt gekozen op de achtergrond, zal dit bij spelers altijd blijven hangen. Wanneer zij dit horen wordt het daarom altijd weer geassocieerd met dit spel, ook al hebben ze het al tijden niet meer gespeeld. Daarom gaan we hier kijken naar het geheim van een goede soundtrack en wat dit belangrijk maakt voor een goed spel.

Wat maakt een goede soundtrack?

black flat screen computer monitor on brown wooden desk

Hoewel het voor veel mensen misschien makkelijk lijkt om een goede soundtrack te maken die bij een game past, is dat lang niet altijd het geval. Er komt enorm veel bij kijken en daarom zijn er een aantal mensen die echt gespecialiseerd zijn op dit gebied. Het gaat er daarbij vooral om de toon en de sfeer zo goed mogelijk kracht bij te zetten. Hoe dit het beste kan met een soundtrack hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat het thema van het spel is en wat de makers precies willen bereiken.

Er zijn dus meerdere ingrediënten die een echt goede soundtrack maken. Het goede nieuws voor iedereen die de ambitie heeft om muziek voor in games te maken is dat je het op vele verschillende manieren kunt doen. Wanneer je wilt beginnen is er zelfs software die je hiervoor kunt gebruiken. Op die manier krijg je direct een mooi steuntje in de rug en kun je rustig kijken of dit echt iets voor jou is.

Achtergrondmuziek op gokkasten

Niet alleen voor games op de bekende consoles is een goede soundtrack belangrijk. We zien dit eigenlijk bij allerlei soorten spellen. Zo hebben veel gokautomaten in online casino’s zoals je die bij SlotsUp kunt vinden ook een aanstekelijk deuntje. Speel hier nieuwe gokkasten met de beste soundtracks voor een unieke spelervaring. Wanneer je er op gaat letten zal je gelijk opvallen dat goede en passende muziek op de achtergrond een spel echt kan maken.

Spellen met een onvergetelijke soundtrack

tetris GIF

Er zijn in de afgelopen decennia ontzettend veel games uitgebracht met een onvergetelijke soundtrack. Dat blijkt wel uit de lijst hieronder. Daarop zie je 8 van de meest bekende spellen die er ooit zijn gemaakt. Buiten dat ze vaak een geweldige gameplay hebben en op allerlei manieren vooruitstrevend waren, hebben ze bovenal een bijzondere soundtrack. Dat geeft veel van deze spellen dan ook een extra speciaal tintje.

Iedereen die naar de onderstaande lijst kijkt zal een aantal dingen opvallen. Zo zien we bijvoorbeeld dat veel spellen uit de lijst al relatief oud zijn en een tijd geleden gemaakt worden. Dat heeft er niet alleen mee te maken dat er tegenwoordig minder spellen uitkomen met een soundtrack die echt blijft hangen. Het komt ook doordat er veel gamers zijn die inmiddels al generaties lang bepaalde spellen spelen, waardoor ze nog populairder zijn geworden, inclusief de muziek die erbij hoort.

Nog iets wat opvalt is dat we de naam van Koji Kondo twee keer terugzien in de onderstaande lijst. De Japanse muzikant was zowel betrokken bij het maken van de soundtrack voor de wereldberoemde Super Mario Bros spellen als bij die voor The Legend of Zelda. Het is zeker opvallend dat dezelfde naam twee keer in dezelfde lijst te vinden is, net als dat er met Nobuo Uematsu nog een Japanse componist tussen staat. Door de muziek voor de Final Fantasy Series te maken werd hij wereldberoemd in eigen land, maar ook op veel plekken daarbuiten.

Naam spelMuziek vanJaar
Final Fantasy SeriesNobuo UematsuVanaf 1987
TetrisAlex Kostov, George Strezov1989
World of WarcraftRussell BrowerVanaf 2004
LA NoireSimon Hale2011
The Legend of ZeldaKoji KondoVanaf 1986
Medal of HonorMichael Giacchino1995
Metal Gear SolidHarry Gregson-Williams2008
Super Mario BrosKoji KondoVanaf 1985

Lijsten met de beste soundtracks

Wanneer we online op zoek gaan naar de beste soundtracks die er gemaakt zijn voor games, is geen enkele lijst hetzelfde. Daaruit blijkt al wel dat het ook deels met smaak te maken heeft en misschien met een voorkeur voor bepaalde spellen. Ieder spel heeft een uniek verhaal en daar hoort speciale muziek bij. Ook in de toekomst zullen we nog heel veel goede spellen zien verschijnen met daarbij de best denkbare achtergrondmuziek.

Video game original music BAFTA

toetsenbord-computer-midibord

Jaarlijks presenteert de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) een award voor de beste muziek in games. Inmiddels is deze award zelfs alweer 19 keer uitgereikt en dus betekent het heel wat in deze branche wanneer je het voor elkaar krijgt om er een te winnen. Het leuke aan deze prijs is dat soundtracks voor games op deze manier ook echt de erkenning krijgen die ze verdienen.

Naar wie de prijs uiteindelijk zal gaan, is ieder jaar weer spannend. Er zijn zes genomineerden die kans maken op de prijs die voor het eerst werd uitgereikt in 2003. In deze categorie is het altijd weer een verhitte strijd tussen de meest bekende developers en makers van de soundtracks voor de nieuwste spellen. Zie hieronder een overzicht van de laatste 5 winnaars van de Video game original music BAFTA award:

  • God of War Ragnarök (2022)
  • Returnal (2021)
  • Spider-Man: Miles Morales (2020)
  • Disco Elysium (2019)
  • God of War (2018)

De toekomst van gaming en muziek

In de gaming industrie staan we aan de voet van een heel nieuw tijdperk. Nieuwe technologieën als AI, VR en AR zullen een steeds grotere rol gaan spelen. Wat precies de plaats van muziek en een goede soundtrack gaat zijn in dit geheel moet nog blijken. Maar dat het voor goede games belangrijk blijft om ook ondersteund te worden door goede muziek, lijdt geen twijfel. Dat maakt het extra interessant om te zien wat er in de komende periode allemaal nog aan zit te komen.

Laat een reactie achter