Een ovulatietest is een thuistest die je urine controleert om je te laten weten wanneer de kans het grootst is dat je vruchtbaar bent. Wanneer je klaar bent om te ovuleren – een eitje vrijgeven voor bevruchting – produceert je lichaam meer luteïniserend hormoon (LH). Deze tests controleren de niveaus van dit hormoon.

Door een piek in LH te detecteren, kan worden voorspeld wanneer je ovuleert. Als je deze informatie weet, kunnen jij en je partner het tijdstip van seks bepalen met het oog op zwangerschap.

Waar kun je een ovulatietest kopen?

Je kunt ovulatietesten kopen bij de meeste drogisterijen. Deze kits worden meestal geleverd met teststaafjes of papieren strips. Een ovulatietest van Thuistestenkopen.nl kan je ook online bestellen.

Wanneer een ovulatietest doen?

Voor vrouwen met een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 tot 32 dagen vindt de eisprong meestal plaats tussen dag 11 en 21. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je de drie dagen voor de ovulatie seks hebt.

Als je typische menstruatiecyclus 28 dagen duurt, zou je een ovulatietest uitvoeren 10 of 14 dagen na het begin van je menstruatie. Als je cyclus een andere lengte heeft of onregelmatig is, overleg dan met je arts wanneer je een test moet doen.

Je kunt op elk moment van de dag een ovulatietest doen. Maar ‘s ochtends kun je de beste resultaten krijgen. Om je kans op een nauwkeurige meting te vergroten, mag je niet veel drinken in de vier uur voor de test. Dit helpt ervoor te zorgen dat je urine- en LH-niveaus geconcentreerd zijn.

Hoe doe je een ovulatietest?

telano ovulatietest

Lees de instructies in je ovulatievoorspellingskit. Niet alle testen werken op dezelfde manier. Meestal volg je deze stappen:

1. Pak een teststaafje uit en verwijder het dopje van het absorberende uiteinde.

2. Plaats het teststaafje in de testhouder en luister tot het vastklikt. Het symbool voor testklaar verschijnt op de testhouder.

3. Plaats het absorberende uiteinde van het teststaafje 5 tot 7 seconden in je urinestraal. Je kunt ook een monster van je urine verzamelen in een schoon, droog bakje en het absorberende uiteinde van de teststick 15 seconden in het monster dopen.

4. Laat het absorberende uiteinde naar beneden wijzen voor ongeveer 20 tot 40 seconden totdat het test klaar symbool begint te knipperen. Plaats de dop terug op het teststaafje en veeg overtollige urine af.

5. Binnen 3 minuten zou je een test-klaar-symbool moeten krijgen. Het scherm toont ofwel een lege cirkel, wat wijst op een negatief resultaat, of een smiley, wat wijst op een positief resultaat. Als het test-klaar-symbool niet begint te knipperen, is de test niet gelukt en verschijnt er binnen 10 minuten een foutsymbool op het scherm. Je moet de test dan opnieuw doen met een nieuwe teststick.

6. Druk op de knop “Eject” om de teststick te verwijderen. Veeg de testhouder schoon en wacht tot het scherm leeg is voordat je een nieuwe teststick plaatst.

Hoe ovulatievoorspellingskits kunnen helpen bij zwangerschap

zwangere-vrouw-buiten-zonsondergang

Als je ovulatietest een positief resultaat geeft, dan heeft hij een toename van LH in je urine waargenomen. Dat betekent dat de eisprong binnen een dag of twee zou moeten beginnen. Stellen die van plan zijn om zwanger te worden, kunnen het beste seks hebben binnen drie dagen na een positieve test. Dit verhoogt de kans dat een eitje bevrucht wordt zodra het vrijkomt uit de eierstokken.

Voor- en nadelen van het gebruik van een ovulatietest

Ovulatievoorspellingssets helpen koppels om hun zwangerschap te plannen, maar er zijn voor- en nadelen aan verbonden.

Voordelen

  • Gebruiksgemak. Ovulatietesten zijn gemakkelijk te gebruiken en werken ongeveer zoals zwangerschapstesten thuis. Elke kit bevat meerdere teststaafjes of strips, waarmee je meerdere keren kunt testen.
  • Effectieve detectie. Ovulatietesten zijn 97% nauwkeurig in het detecteren van een LH-piek, waardoor ze zeer effectief zijn in het voorspellen van de ovulatie.
  • Beschikbaarheid. Ovulatietesten zijn te koop bij drogisterijen en apotheken en vereisen geen recept.
  • Gemak. Andere ovulatiedetectiemethoden vereisen dat je je elke dag inzet. Ovulatietesten kunnen sneller en gemakkelijker worden uitgevoerd.

Nadelen

  • Beperkte detectie. Ovulatietesten detecteren LH-niveaus, maar geven je geen exacte datum van de eisprong. Het is mogelijk dat er zelfs na een LH-piek geen eitjes uitkomen.
  • Problemen bij het testen van vrouwen boven de 40. Vrouwen boven de 40 en vrouwen in de menopauze hebben een hoog LH-niveau. Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat een ovulatievoorspellingskit nauwkeurige resultaten kan geven voor deze leeftijdsgroep.
  • Problemen met vruchtbaarheidsmedicijnen. Vrouwen die vruchtbaarheidsmedicijnen gebruiken zoals het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) kunnen ervoor zorgen dat ovulatietesten onnauwkeurige resultaten geven.
  • Hoge prijs. Ovulatietestkits zijn duur, en het kan zijn dat je herhaaldelijk wilt testen. Dat kan flink oplopen.

Laat een reactie achter