Mensen stellen grenzen om zichzelf te beschermen in een activiteit, situatie of relatie. Grenzen kunnen fysiek, emotioneel, intellectueel, spiritueel, financieel of gerelateerd aan tijd, ruimte en energie zijn.

Heb je ooit een vriend overgehaald om te drinken, zelfs als hij dat eigenlijk niet wilde? Of je partner gestoord tijdens een werkgesprek? Of een collega na werktijd een sms gestuurd? Als dat zo is, heb je hem of haar misschien ongemakkelijk gemaakt en een grens overschreden, ook al was dat niet per se je bedoeling.

Een grens stellen is in wezen iemands manier om je dat te laten weten:

 • Hoe ze het liefst communiceren
 • Hoe ze behandeld willen worden
 • Hoe ze willen worden aangesproken of aangeraakt
 • Hoe ze met je om willen gaan of contact met je willen hebben
 • De mate waarin ze bereid zijn deel te nemen aan activiteiten
 • Wat voor hen niet acceptabel is

Afhankelijk van het soort grens dat ze hebben getrokken en hoe dit jullie relatie beïnvloedt, kun je emoties ervaren die variëren van verbazing, boosheid, pijn, verwarring of acceptatie.

Als je je afvraagt hoe je verder moet gaan in je relatie met hen, dan wordt in dit artikel besproken hoe je de grenzen van anderen kunt respecteren en waarom het belangrijk is om dat te doen.

Het belang van het respecteren van andermans grenzen

hand voor gezicht

Hoewel we het vaak hebben over het stellen van grenzen in onze relaties met anderen, hebben we het niet zo vaak over het respecteren van andermans grenzen. Om te kunnen groeien, is het echter belangrijk dat we begrijpen waarom de persoon deze grens heeft gesteld en dat we deze respecteren.

Mensen stellen grenzen voor hun eigen veiligheid. Door ze te respecteren bouw je vertrouwen op in de relatie en laat je de ander zien dat je om zijn of haar emotionele welzijn geeft.

De gevolgen van het niet respecteren van andermans grenzen

Het niet respecteren van grenzen kan aanzienlijke schade toebrengen aan de relatie.

Het kan zijn dat je niet begrijpt waarom iemand een grens heeft en dat die verschilt van wat voor jou acceptabel is. Hoe dan ook, iedereen heeft het recht om zijn eigen grenzen te stellen. Een grens negeren is in wezen een vorm van iemands rechten schenden.

Als grenzen consequent worden geschonden, geeft dat aan dat de veiligheid en het vertrouwen in de relatie zijn afgenomen. Het kan bijdragen aan conflicten, emotioneel leed en het vermijden van elkaar.

Hoe de grenzen van anderen respecteren

Hierbij een aantal strategieën die je kunnen helpen om de grenzen van anderen te leren begrijpen en respecteren:

 • Communiceer duidelijk: Duidelijke communicatie kan je helpen te begrijpen waar de persoon zich prettig bij voelt en waar zijn grenzen liggen. Het kan nuttig zijn om vooraf te vragen hoe ze zich voelen, in plaats van aan te nemen dat je hun trui mag lenen of te verwachten dat ze je naar het vliegveld brengen.
 • Let op non-verbale signalen: Naast de woorden van de persoon kan het nuttig zijn om aandacht te besteden aan non-verbale signalen zoals hun toon en lichaamstaal. Deze factoren kunnen je helpen om het comfortniveau in te schatten. Als je bijvoorbeeld een onzekere toon aanslaat, een gesloten houding hebt of van onderwerp probeert te veranderen, kan dat erop wijzen dat je je niet op je gemak voelt bij wat je van hem vraagt.
 • Accepteer nee als antwoord: Als iemand nee zegt, geeft hij of zij een duidelijke grens aan. Het is belangrijk om dit te respecteren, net zoals je zou willen dat anderen jouw grenzen respecteren.
 • Vat het niet persoonlijk op: Ga er niet van uit dat een grens die wordt gesteld betekent dat je iets verkeerd hebt gedaan of dat de persoon je niet mag. Grenzen gaan vaak over zelfzorg en hoeveel iemand op dat moment kan verdragen. Doe je best om dingen niet persoonlijk op te vatten.
 • Onthoud dat ieders behoeften anders zijn: Ieder individu moet grenzen stellen op basis van zijn eigen voorkeuren, tolerantie en mogelijkheden. Het is belangrijk om de grenzen van anderen te respecteren, ook al lijken ze je vreemd of zijn ze anders dan wat jij acceptabel vindt.
 • Verwerk je emotionele reacties: Wanneer iemand een grens stelt in zijn relatie met jou, kan het zijn dat je je afgewezen voelt, waardoor je je gekwetst, boos, teleurgesteld, geschokt of beschaamd kunt voelen. Het kan helpen om na te denken over waarom je je zo voelt. Het verwerken van je emotionele reacties kan je helpen om de grens te accepteren of om ergens anders je behoeften te vervullen.
 • Probeer de reden achter de grens te begrijpen: Als je het niet eens bent met iemands grenzen, kan het nuttig zijn om de reden te onderzoeken waarom ze worden gesteld, zodat je hun perspectief beter begrijpt. Als de grens te rigide lijkt, kun je je mening geven. Ga uit van medeleven en wees bereid om de persoon te laten beslissen wat het beste voor hem is.
 • Respecteer de autonomie van anderen: We hebben ons allemaal wel eens schuldig gemaakt aan denken dat we weten wat het beste is voor anderen. Ook al zijn onze bedoelingen oprecht en zorgen we gewoon voor hen, we moeten hen vertrouwen en hun recht op autonomie respecteren. Zelfs als de dingen niet goed voor ze gaan, is het belangrijk om ze hun eigen fouten te laten maken.
 • Merk op dat grenzen kunnen veranderen: In een nieuwe relatie, of het nu gaat om een vriendschap, een romantische relatie, een werkrelatie of iets anders, leer je elkaar vaak kennen en leer je elkaars grenzen kennen. Deze grenzen kunnen losser of strakker worden naarmate je relatie vordert, afhankelijk van jullie dynamiek.
 • Identificeer je eigen grenzen: Werk aan het identificeren van je eigen persoonlijke grenzen; op die manier zul je beter begrijpen wanneer anderen om je heen hun grenzen aangeven.

Conclusie

De grenzen van anderen respecteren is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een gezonde relatie met hen. Het is niet altijd gemakkelijk om te doen – er is volwassenheid, integriteit en inlevingsvermogen voor nodig om te herkennen dat je iemand ongemakkelijk maakt en je interactie met hen te veranderen.

Aan de andere kant kan het negeren of niet respecteren van hun grenzen je relatie met hen schaden en leiden tot conflicten, stress of vermijding.

Laat een reactie achter